Plavková sezona už klepe na dveře, lépe řečeno buší a domáhá se, abyste urychleně otevřeli. Možná váháte, protože na bikiny svoji momentální formu nevidíte. Takových, kteří by rádi vyladili formu pět minut po dvanácté, je spousta. Nejen pro ně tady máme několik užitečných tipů na výživové doplňky, které byste mezi spalovače tuků nezařadili.

Syrovátkový protein

Možná ho máte doma z důvodu doplnění dávky bílkovin. V tom jsou syrovátkové proteiny opravdu excelentní. Ale navíc vám pomohou i zhubnout, případně si nižší váhu udržet.

V čem tkví to tajemství?

Syrovátková bílkovina podporuje výstavbu svalové tkáně a současně ji chrání. Víme, že svalová tkáň je metabolicky aktivní, podílí se na urychlení metabolismu a tím i na podpoře spalování tuků.

Kdy a jak užívat?

Ideální je vypít koktejl ze syrovátkového proteinu před jídlem. Zajistíte si tak rychlejší nástup pocitu nasycení a lepší regulaci hladiny krevního cukru.

Zkuste smíchat 10–20 gramů syrovátkového proteinového prášku s 250 ml vody a nápoj pijte 20–30 minut před snídaní a večeří.

Kreatin monohydrát

Další ze skupiny suplementů, které si – a zcela oprávněně – sportovci spojují s budováním svalů. A opět je třeba zdůraznit, že k optimálnímu spalování tuků svalovou hmotu potřebujete. Má totiž jednu vítanou vlastnost – spotřebovává energii, i když zrovna ležíte na gauči. Není to spotřeba nijak závratná, ale z dlouhodobého hlediska jde o hodnoty nezanedbatelné.

V čem tkví to tajemství?

Užívání kreatinu má smysl i během diety, díky provedeným studiím totiž víme, že dojde k urychlení metabolismu až o 6 % u sportujících lidí, nicméně urychlení o cca 3 % bylo vysledováno i u těch, kteří vůbec necvičili.

Kdy a jak užívat?

Dávkování dodržujte dle etikety zvoleného produktu, u některých se zpočátku doporučuje dávka vyšší, která se po týdnu či dvou zase sníží. Dává to smysl z pohledu naplnění kreatinových rezerv v těle, čímž se optimalizuje účinek.

BCAA

Zkratka známá sportovcům a dost možná uvádějící v úžas laiky neznamená nic jiného než aminokyseliny s rozvětveným řetězcem. Jedná se o látky (leucin, izoleucin a valin), které opravdu zásadně ovlivňují svalovou tkáň. Jejich přítomnost v odpovídajícím množství určuje, jestli tělo svalovou hmotu tvoří, udržuje nebo naopak odbourává. V posledním případě jde o stav spojený se zpomalením metabolismu, poklesem fyzické výkonnosti a řadou dalších nežádoucích jevů.

V čem tkví to tajemství?

Klíčovým hráčem je mezi těmito aminokyselinami leucin. Ale potřebuje podporu obou svých kolegů, aby mohl optimálně fungovat. Pak ovšem bude váš metabolismus šlapat jako hodinky a můžete počítat i se stimulací spalování tuků. Leucin navíc podporuje vylučování hormonu leptinu, který tlumí chuť k jídlu. A v neposlední řadě zajistí BCAA regulaci hladiny krevního cukru, která zamezí nečekaným a hlavně nezvladatelným chutím, což zvýší vaše šance na zhubnutí, protože odpadne pokušení podívat se do útrob spíže.

Kdy a jak užívat?

Naprosto zásadní je správný poměr dávek jednotlivých BCAA. Leucinu by mělo být dvakrát více než isoleucinu a valinu. Poměr 2 : 1 : 1 slibuje ideální výsledky, zejména při dávkování 5–10 gramů BCAA po probuzení, další dávku si můžete dát před cvičením a třetí mezi jídly, aby byly pocity hladu dobře regulovány.

Omega-3 mastné kyseliny

Už se toho o nich napsalo tolik, že by se spíš nabízela otázka, co vlastně neumí? Víme, že tlumí zánětlivé procesy v těle, chrání náš kardiovaskulární systém, příznivě ovlivňují hladinu tuků v krvi a nově přidáme schopnost urychlit metabolismus.

Co jste o nich nevěděli?

Omega-3 mastné kyseliny mají schopnost snížit hladinu stresového hormonu kortizolu, kterému mnozí z nás vděčí za těch pár kilo navíc. Chronicky zvýšená hladina kortizolu je totiž velkým nepřítelem jakékoli snahy o zhubnutí. Pokud pomocí omega-3 kortizol zredukujete, můžete se těšit na výkonnější metabolismus, ústup všudypřítomné únavy, lepší fyzickou kondici a větší chuť do života.

Kdy a jak užívat?

Na základě nedávno provedených výzkumů je evidentní, že pro dosažení odpovídajícího účinku se nemusíte bát dávek 1000–2000 mg denně, ideálně rozdělených během dne.

A jedno velké tajemství na závěr

Ani dokonale vyladěný suplementový plán, úhledně seřazené lahvičky s kvalitními produkty a stoprocentně dodržované dávkování vám nepomůže zhubnout, pokud svoji snahu nedoplníte o vyvážený jídelníček a pravidelný pohyb.