I když se lidé často domnívají, že díky zdravému jídlu nepřiberou, opak je pravdou. Zdravé jídlo automaticky neznamená dietní. A proto pokud se vaše pokroky zastavily, měli byste se zaměřit na veškeré potraviny, na kterých si pochutnáváte zcela bez výčitek v přesvědčení, že jsou vhodné při dietě.

Tyto potraviny mohou ovlivňovat vaši váhu směrem nahoru, aniž byste si to uvědomovali:

Oříšky a oříšková másla

I když jsou velmi zdravé, plné bílkovin, zdravých tuků, vlákniny a dalších prospěšných látek včetně vitaminů a minerálů, tak jejich kalorická hodnota je velmi vysoká.

Oříšky i másla z nich jsou řazeny mezi vysokokalorickou potravinu, takže si dejte pozor, pokud si chcete udržet svou váhu nebo se pokoušíte o její redukci. U této pochoutky se proto mějte vždy na pozoru, protože i malé množství vás zasytí a poskytne nadmíru energie. Navíc není dobré je chroupat v průběhu dne, natož u televize při sledování oblíbeného filmu. Stačí chvilka nepozornosti a následně zjistíte, že jste se snědeným stogramovým balíčkem kešu oříšků přijali rovnou 566 kcal, které jste mohli využít na plnohodnotnější jídlo s obsahem veškerých makroživin.

Sušené ovoce

Stejně tak jako u másel se považuje sušené ovoce za vysokokalorickou pochoutku, která je sice zdraví prospěšná, ale zároveň plná energie a jednoduchých cukrů. Díky tomu, že je tato potravina velmi lehká, drobná a má příjemně sladkou chuť, nutí nás k tomu, abychom si dali větší množství, než doopravdy potřebujeme. Z tohoto důvodu je lepší to se sušeným ovocem nepřehánět a raději si dát čerstvé ovoce, jehož kalorická hodnota je nižší, stejně tak jako obsah cukru.

Ovocné smoothie

Patříte-li do skupiny lidí, kteří si v průběhu dne připravují svačinky v podobě ovocných smoothie, může to být velký problém při snaze o udržení váhy nebo při samotné dietě, přestože se může zdát, že tento nápoj patří mezi ty dietnější varianty, zvláště když je zdravý a obsahuje kvalitní suroviny. Ovšem tyto suroviny vás nedokáží zcela zasytit, a proto jejich příjem ať už vědomě, či nevědomě navyšujete. V tomto případě opět zapomeňte na tuto ovocnou variantu a raději si ke svačině dejte čerstvé ovoce.

Džusy, ovocné šťávy, ochucené vody

Tyto nápoje obsahují velké množství cukrů, ať už se jedná o přírodní cukry, nebo přidané. Možná že pijete džus v domnění, že je zdravý a nemůžete po něm přibrat. Pravda je ale jiná. Pití kalorií je často nekontrolovatelné, takže nemáte přehled o svém příjmu. Někdy ani netušíte, že zrovna vaše oblíbená minerální voda, která se tváří nízkokaloricky, obsahuje velký podíl energie. Samozřejmě že jedna sklenička ochucené vody nevadí, ale pokud vypijete během dne několik litrů, může se to časem odrazit i na vaší váze.

Mysli tyčinky a snídaňové cereálie

Rádoby zdravé mysli tyčinky a snídaňové cereálie, na které narazíte v každém obchodě, nemají se zdravou a vyváženou stravou nic společného, jak se na první pohled může zdát. Tyto potraviny a namíchané směsi obsahují velké množství přidaného cukru a tuku, který opět velmi ovlivňuje váš energetický příjem. Pokud si své ráno bez těchto pochoutek neumíte představit, tak si doma připravte třeba granolu, která bude nutričně vyvážená a z kvalitních potravin, které máte nejraději. Uvidíte, že si na ní pochutnáte daleko více než na té z obchodu.

Sýry

Skvělá potravina s vysokým obsahem kvalitních bílkovin, vápníku, ale i kalorické energie. Sýry patří mezi tučné potraviny, které jsou skvělým pomocníkem při nabíraní svalové hmoty a pro všechny, kdo chtějí svůj denní kalorický příjem navýšit. Naopak pro ty, kteří si svou váhu chtějí udržet nebo jsou v redukci, doporučuji si jejich množství hlídat a nestavit na nich celý jídelníček.

Zálivky a veškeré dresinky

Jednoduché zeleninové saláty svádí k tomu, abyste je o něco málo vylepšili a dodali jim výraznější chuť. Tyto úpravy jídel často vedou k tomu, že z lehkého dietního salátu uděláte rázem kalorickou bombu. Pokud si svůj salát chcete ochutit, použijte jogurt nebo přidejte jen pár kapek balzamika či olivového oleje.