Za umělými sladidly stojí snaha získat sladkou chuť bez kalorií. Touží po tom především ti, kteří se pokoušejí zhubnout nebo se právě pustili do diety. Teoreticky nám tyto náhražky chtějí pomoci udržovat zdravou tělesnou hmotnost, ale jak je to s jejich účinky a jaké další výhody a nevýhody se za nimi skrývají?

Co jsou umělá sladidla?

Umělá sladidla spadají do doplňků stravy, které se používají jako náhražky cukru pro oslazení nápojů a jídel. Využívají se ve velmi malém množství ve srovnání s cukrem, protože jsou až několikanásobně sladší. Jejich výhoda spočívá v tom, že umělá sladidla neobsahují téměř žádné kalorie. Jsou vhodná pro lidi trpící cukrovkou, protože nezvyšují hladinu cukru v krvi.

Některá sladidla jsou odvozena z přírodních látek, většinou jde ale o chemické látky vyrobené v laboratořích. Mezi nejznámější patří například sukralóza, aspartam, sacharin nebo acesulfam draselný. Nejčastěji se přidávají do nápojů, pečiva, jogurtů, cukrovinek, džemů a nejrůznějších průmyslově zpracovaných potravin.

  • Sukralóza – je šestsetkrát sladší než cukr.
  • Aspartam – je dvěstěkrát sladší než cukr.
  • Sacharin – je třistakrát sladší než cukr.
  • Acesulfam draselný – je dvěstěkrát sladší než cukr

Účinky umělých sladidel na zdraví

Negativní účinky na zdraví jsou často zmiňovány všude, přesto se výzkumy a jejich vyhodnocení rozchází. Na trhu jsou však dostupná taková sladidla, která podléhají bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti. Mimo jiné každému z umělých sladidel byla stanovena doporučená denní dávka, která není zdraví škodlivá.

Pozor: Aspartam se nehodí pro lidi, kteří mají metabolickou poruchu a neurologické onemocnění. Dále by se mu měli vyhnout lidé trpící zpožděnou dyskinezí.

Výhody a nevýhody umělých sladidel

Výhody

  • Skvělá alternativa pro všechny, kteří trpí cukrovkou 2. typu.
  • Minimalizují denní kalorický příjem.

Nevýhody

  • Častou nevýhodou těchto sladidel bývá jejich hořká a umělá pachuť.
  • Mají jiné vlastnosti než klasický cukr, kterých si všimnete, pokud sladidlo použijete při pečení nebo vaření – špatně udržují vlhkost.

Mohou vám umělá sladidla pomoci zhubnout?

Ano, umělá sladidla vám k vysněné váze pomoci mohou, ovšem za předpokladu, že dodržujete správný stravovací plán, který zohledňuje vše, co konzumujete. Pokud se stravujete intuitivně, neplánujete a nesledujete svůj kalorický příjem, je méně pravděpodobné, že vám pomohou zhubnout, protože mohou způsobit nárůst přirozené chuti k jídlu.

Mohou umělá sladidla zapříčinit přibírání na váze?

Některé studie se shodují na tom, že nadměrná konzumace umělých sladidel může způsobit, že potraviny s obsahem přírodního cukru vám budou chutnat méně sladce. To zapříčiňuje sníženou konzumaci výživných potravin, jako je ovoce.

Stejně tak se může stát, že budete konzumovat větší množství přírodního cukru, abyste získali stejnou sladkou chuť, na kterou se tělo přizpůsobilo díky nadměrné konzumaci umělých sladidel. Tím se zvyšuje váš celkový denní příjem kalorií a následuje přibírání na váze.

Umělá sladidla ano nebo ne?

Umělá sladidla mají své výhody i nevýhody, mohou být dobrým sluhou i zlým pánem. Pokud si přejete zhubnout, mohou vám cestu ulehčit, zvláště pokud budete chtít zahnat chuť na sladké. Pokud se chcete stravovat zdravě a mít jídelníček založený na výživových hodnotách, dejte přednost přírodním umělým sladidlům nebo sáhněte po plnohodnotném ovoci.