Tukožroutská dieta ve své nejtvrdší formě spočívá v tom, že jíte pouze jeden druh polévky. Tato polévka obsahuje zelenou papriku, řapíkatý celer, jarní cibulku, rajčata, zelí, mrkev a bylinky. Odborníci ale v žádném případě nedoporučují tuto dietu držet dlouhodobě, i při správné kombinaci s dalším jídlem by ji lidé měli držet maximálně týden.
Tukožroutská polévka může být dobrým pomocníkem v hubnutí, nikdy byste ale neměla dlouhodobě jíst pouze ji. Jedná se totiž o takzvanou módní dietu - dietu, která slibuje velmi rychlé výsledky, které ovšem nejsou udržitelné.
Pokud se rozhodnete vyzkoušet krátkou detoxikaci pomocí tukožroutské polévky, dodržujte tyto zásady:
1.
Zapomeňte na pečivo, alkohol, smažená jídla a slazené nápoje.
2.
Pijte dostatek vody - sáhněte po perlivé či neperlivé vodě, mátovém nebo zeleném čaji.
3.
Jezte tolik polévky, kolik se vám zlíbí. Doplňte ji o sezónní ovoce a zeleninu, bílé maso a ryby.
4.
Nikdy nedržte tukožroutskou dietu déle, než týden!
Postup
Tato porce by vám měla vystačit na týden.
- 1 hlávka bílého zelí
- 3 zelené papriky
- 1 kg mrkve
- 6 jarních cibulek
- 1 řapíkatý celer
- 500 g rajčat
- Bylinky a koření dle výběru - například hladkolistá petrželka, libeček, řeřicha, bazalka či pažitka.
Veškerou zeleninu kromě rajčat osmahněte v hrnci. Až zelenina začne měknout, přidejte rajčata a krátce poduste. Doplňte o čerstvé byliny a osolte a opepřete dle chuti.
Myslete hlavně na to, že každého metabolismus je individuální, a předtím, než začnete držet jakoukoliv dietu, je důležité se poradit s lékařem či jiným odborníkem.
Zdroje: