Chtěli byste shodit pár kil ale děsí vás představa, že byste se měli nadobro vzdát steaků? Nemáte se čeho bát! Při hubnutí není nutné vyřadit z jídelníčku veškeré maso. Jen je dobré se víc soustředit na správné množství, kvalitu a druh masa. Pokud tedy milujete maso, pokračujte ve čtení.
Množství
Ať už se snažíte zhubnout, jíst víc zdravě nebo více vědomě, je určitě třeba zhodnotit, kolik masa reálně sníte. Stejně jako se vším, i ve spotřebě masa je nutné si nastavit mantinely a nepojídat vepřové kotlety třikrát denně sedm dní v týdnu.
Množství masa, které je týdně zdravé sníst, je velice individuální. Záleží na vaší tělesné konstituci, fyzické aktivitě i na celkovém zdraví. Obecně se ale považuje za zdraví prospěšné maso konzumovat asi 3-4x do týdne. Při tvoření jídelníčku ale vždy dejte na vlastní pocit - vaše tělo znáte nejlépe vy sami.
Kvalita
Při výběru masa je absolutně nejdůležitější jeho kvalita. Pokud se budete dennodenně ládovat salámem, který okolo reálného masa nikdy ani neprošel, bude se vám hubnout velmi těžko. A navíc do sebe ani nedostanete zdravé látky, které nám dobré maso může dát. Pokud nemáte k dispozici dostatečně kvalitní maso, raději ho nejezte vůbec.
Ideální variantou je nakupovat maso přímo od farmářů. Pokud nemáte tu možnost, vždycky můžete využít kurýrní potravinové služby jako Rohlík. Ty totiž vězšinou nabízejí kvalitní maso z lokálních chovů a šance na to, že maso nebude dobré je minimální.
Pokud budete jíst pouze kvalitní maso, zjistíte, že ho ve finále nepotřebujete tolik. Dopřejete si pak pořádný a dobrý steak a na levnou šunku s obsahem masa asi 20% pak nebudete mít vůbec chuť.
Druh
Ideální volbou při hubnutí je rybí maso, jako je losos nebo tuňák. Je bohaté na zdravé omega-3 mastné kyseliny, které podporují zdraví srdce a mohou pomoci při redukci váhy. Ryby jsou také dobrou alternativou pro ty, kteří chtějí snížit příjem červeného masa.
Drůbež, jako je kuřecí nebo krůtí maso, je také skvělou volbou při hubnutí. Je bohaté na bílkoviny a má méně nasycených tuků než červené maso. U těchto druhů masa je ale extrémně nutné vyhledávat opravdu to farmářské maso, kuřecí a krůtí maso ze supermarketů nebývá vhodnou volbou pro nikoho.
Co se týče červeného masa, je zdravé konzumovat ho s mírou. Hovězí, vepřové a jehněčí jsou bohaté na bílkoviny a esenciální živiny, jako je železo, ale obsahují také více nasycených tuků a cholesterolu. Omezte tedy jejich konzumaci na několik porcí týdně.
Čemu je důležité se vyhnout, je zpracované maso. Uzeniny, klobásy, hot dogy a burgery by měly být při hubnutí omezeny na absolutní minimum, nebo nejlépe úplně. Tyto potraviny obsahují často hodně sodíku, tuků a chemických konzervantů - ty mohou zvyšovat riziko chornických nemocí.
Pamatujte, že při hubnutí je důležitý celkový příjem kalorií a kvalita stravy. A to nejlepší na tom je, že nemusíte omezovat jen na jednu skupinu potravin, ale můžete se těšit na pestrou a chutnou stravu. Takže ano, můžete si vychutnat steak i zabijačkové hody! V hubnutí vás to nijak neomezí, dbejte ale na kvalitu, kvantitu a vlastní pocit.
Zdroje:
- https://mychn.org/the-top-9-healthy-meats-for-weight-loss/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6536831/
- https://michaelkummer.com/health/best-meats-for-weight-loss/