Jak už její název napovídá, vodnice obsahuje spoustu vody, a to dokonce neuvěřitelných 90 procent! Zbytek tvoří vláknina, sirné silice, jež mají antibakteriální účinky, nebo steroly, které pomáhají předcházet ateroskleróze. To z vodnice dělá ideální dietní partnerku.

Vzhledem k tomu, že se dříve vodnice konzumovala stejně jako dnes brambory, můžete ji klidně jen oloupat, povařit ve slané vodě a servírovat s kmínem a máslem nebo jí v receptech nahradit právě brambory. Jíst se ale dá i syrová stejně jako ředkvička, kterou ostatně svou chutí i vzezřením připomíná. Nadzemní část vodnice je jemně fialová (může být i nazelenalá nebo červená), naopak podzemní část, kam nedopadají sluneční paprsky, je jasně bílá, stejně jako její vnitřek.

Výhodou vodnice je, že ji můžete vysévat a sklízet několikrát do roka. Roste totiž velmi rychle a vypěstovat se dá nejen na zahradě, ale i ve větším truhlíku nebo květináči na balkoně. Sklízí se ve chvíli, kdy velikostí odpovídá tenisovému míčku.

Pomazánka z vodnice

Ingredience: ■ 3 bulvy vodnice ■ 1 mrkev ■ 2 stvoly řapíkatého celeru ■ 1 balení sýru Lučina (200 g) ■ 1 polévková lžíce sýru typu gervais ■ 1 polévková lžíce kvalitního panenského olivového oleje ■ sůl, pepř ■ naklíčená řeřicha nebo černý sezam

Vodnici a mrkev omyjte, oloupejte a nastrouhejte najemno. Celer též pečlivě umyjte, podélně rozkrojte a nakrájejte ostrým nožem na co nejmenší kostičky. Do misky vyklopte Lučinu, gervais, přidejte zeleninu, osolte, opepřete, přilijte olej. Všechny ingredience pečlivě smíchejte. Pomazánkou namažte celozrnné pečivo, Nakonec ozdobte černým sezamem nebo naklíčenou řeřichou.

Zapečená vodnice s bramborem a medvědím česnekem

Ingredience:

  • máslo na vymazání formy
  • 5 velkých brambor
  • 5 přibližně stejně velkých bulev vodnice
  • 1 cibule
  • 2 hrsti medvědího česneku
  • 2 vejce
  • 250 ml rýžové smetany
  • hrst čerstvé petrželky, nasekané
  • 150 g parmazánu
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • špetka soli pepř dle chuti

Postup:

Brambory, vodnici a cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Medvědí česnek omyjte a překrojte na menší kousky. Zapékací formu vymažte máslem a vrstvěte do ní brambory na střídačku s vodnicí, na vrch dejte kolečka cibule a vše zasypte medvědím česnekem. Každou vrtsvu lehce osolte a opepřete. Tento postup opakujte, dokud nespotřebujete všechnu zeleninu.

Do misky rozklepněte vejce a pořádně ho rozmíchejte. Přidejte smetanu, nasekanou petrželku, parmazán a uzenou papriku a důkladně promíchejte. Směs nalijte na zeleninu v zapékací formě. Pečte 60 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů. Servírujte k masu, rybě nebo konzumujte samotné, třeba s nakládanou červenou řepou.

Zdroj:
časopis Kondice 7/2020