Důležité je vybrat správnou kombinaci kardia a posilovacího tréninku. Venku je krásně, takže není nic jednoduššího než se vydat na procházku, protože chůze dělá zázraky. Rychlá chůze je považována za nejefektivnější a nejzdravější aktivitu vůbec. Je to pohyb, při kterém nezatěžujete své klouby ani páteř, zato při ní posilujete střed těla a je ideální volbou i pro hubnutí. Pro svůj zadeček uděláte víc, než si myslíte, když si nepřivoláte výtah nebo si necháte ujet tramvaj. Svižnou chůzi můžete někdy proložit během.

Chůzi a běh je ale potřeba doplnit silovým tréninkem. Nemusíte hned cvičit na strojích, váha vašeho těla naprosto postačí.

TOP cviky na zadek

Dřepy – dřepy jsou asi nejznámějším cvikem na zadeček. Navíc zlepší držení těla a posílí břišní svaly. Postavte se rovně, roznožte na úroveň boků, ruce si můžete dát před sebe a jděte celým tělem dolů, přičemž paty zůstávají stále na zemi.

Zvedání pánve – velmi oblíbený cvik, tzv. pánevní mosty. Při cviku ležíte na zemi s pokrčenými koleny, paže volně podél těla. Zadeček zvedněte nahoru, kde jej pořádně zmáčkněte, ramena a hlava zůstávají uvolněné na podložce.

Zanožování – nohu zvedejte propnutou dozadu směrem vzhůru. Můžete se při tom opřít o zeď nebo o židli. Tento cvik je účinný, vypadá velmi jednoduše, ale je celkem náročný na techniku. Nesmíte vytáčet pánev a prohýbat se v bedrech. Nohu zvedejte pouze do výšky, než se začnete prohýbat v bedrech.

Výpady – výpady zná snad každý. Nejednou jsme druhý den po cvičení nemohli kvůli tomuto cviku vyjít do schodů. Zkuste tedy znovu potrénovat. Nohy dáte na šíři boků, jednou nohou uděláte krok vpřed tak, aby koleno nepřecházelo před špičku a druhé koleno se téměř dotýkalo podložky. Záda držte rovná a břicho pevné.

Stahování hýždí – tento nepatrný cvik si zamilujete! Můžete ho totiž praktikovat kdykoli – ve frontě na poště, při sezení u počítače nebo v autě. Jak na to? Držte zatažené břišní svaly a výdechem přitiskněte obě půlky k sobě, chvilku držte, pak povolte. Můžete opakovat třeba stokrát. Můžete číst a přitom posilovat – není to ideální?

Nezapomínejte na jídelníček

Pevný zadeček jde ruku v ruce s celulitidou a ta je neodmyslitelně spojena s jídelníčkem. Ať chceme nebo ne, i v tomto směru musíme pro náš zadeček něco udělat. Vyvarujte se pečiva a sladkostí. Kulatý zadeček je založen na budování hýžďového svalu, je tedy důležité svou stravu udržovat bohatou na bílkoviny – luštěniny, maso, vejce, mléčné výrobky. Zároveň myslete na pitný režim – během chladných dní můžete zvolit např. zázvorový čaj. Základem je ale voda. Během dne byste neměli vypít méně jak dva litry vody bez bublinek.

Masti, masti, mastičky…

Na trhu najdete nepřeberné množství různých gelů a krémů, které vám slibují zmizení celulitidy a pevný zadeček. Není nic špatného na tom si některý z těchto prostředků pořídit, ale pouze v případě, že ho chcete použít jako podpůrný prostředek k výše zmíněnému režimu. Jinak nemůžete čekat žádné zázraky, i když to reklamy můžou slibovat. Pokud ale několikrát týdně dopřejete svému zadečku silový trénink a běh, určitě se vám nějaký z těchto krémů hodí. Velmi brzy díky němu ucítíte svou jemnou a pružnou kůži na zadečku a může to vaše snažení jen podpořit.

Možná vás po přečtení těchto pár řádků napadne přísloví: Bez práce nejsou koláče. V případě pevného vytvarovaného pozadí to platí dvojnásob. Ten pohled do zrcadla ale bude stát za to.