Do kategorie superpotravin se posledních letech probojovalo tolik produktů, že se v tom přestáváme orientovat. Jeden týden se v superlativech mluví o brokolici a pak je najednou na výsluní pro změnu mořská řasa. Stojí za superpotravinami vědecký pohled nebo kvalitní marketing?

Co jsou superpotraviny

Jednoduše a jasně řečeno jde o takové potraviny, které v malém množství obsahují hodně kvalitních a cenných mikroživin (tzn. vitaminů, minerálů, antioxidantů, enzymů atd.). Poskytují nám látky nezbytné a důležité pro náš život. Řada z nich účinně bojuje proti mnoha chronickým onemocněním. Ačkoli se může jednat o zdánlivě obyčejné a běžně dostupné produkty (borůvky, banány), stejně jako o ty, které zaujmou exotickým názvem či původem (chia, chlorela, matcha), spojuje je jedno – až na drobné výjimky jsou rostlinného původu.

Často se lidé unavení všudypřítomnou reklamou propagující nejrůznější superpotraviny ptají:

Dává smysl utrácet za superpotraviny, když si mohu koupit suplement?

Taková otázka je zcela namístě. Řadu důležitých mikroživin opravdu můžeme tělu dodat prostřednictvím kvalitních výživových doplňků. Nicméně je třeba si uvědomit, že některé z nich obsahují látky syntetické, nikoli přírodního původu. A je otázkou, zda tělo takové živiny adekvátně vstřebá a využije. V tomto směru dává návrat k přírodě a k produktu, který potřebné látky obsahuje v přirozené formě, určitě smysl.

Superpotraviny tedy představují rychlý a snadný způsob, jak organismu dodat vitaminy, minerály a další důležité látky v přírodní formě. Od vás coby konzumentů se vyžaduje jistá míra informovanosti, díky které odlišíte realitu, podloženou vědeckými výzkumy, od marketingového tahu výrobce. Například zelený čaj – čerstvý a správně připravený – obsahuje opravdu nálož antioxidantů. Totéž ale nemusí platit o komerčních nápojích s velmi nízkým podílem zeleného čaje, hojně doslazovaných cukrem.

Současně by bylo zavádějící se domnívat, že – byť sebekvalitnější – superpotraviny můžete konzumovat v neomezeném množství (ve smyslu čím víc, tím budu zdravější). Na váze přiberete i ze zdravého jídla, pokud to přeženete s velikostí porce.

Superpotraviny tedy do vyváženého jídelníčku bezpochyby patří, z hlediska energetického příjmu na ně ale musíte nahlížet stejně jako na ostatní složky svého jídla.