Středomořská dieta zatočí s nadváhou a uleví cévám

Princip diety:
Středomořská dieta je založená na nízkém obsahu živočišných tuků a vysokém množství vlákniny. Dieta nemá žádný pevný jídelníček, který by přesně říkal, co snídat, svačit nebo obědvat. Pro to, co si naložíte na talíř, ale platí několik pravidel.
Základ jídelníčku tvoří zelenina, ovoce, ořechy, olivový olej, ryby, drůbež a celozrnné výrobky. Veškerý tuk (olej, máslo, sádlo, margarín), který používáte v kuchyni, nahraďte olivovým olejem, nejlépe extra panenským. Strava má být také bohatá na čerstvou lokální zeleninu – měla by tvořit až polovinu každého talíře. Připravujte si tedy zeleninové saláty (místo kalorické zálivky ho raději dochuťte olivovým olejem).
Třikrát týdně byste na stole měli mít ryby, prospěje vám i drůbeží maso. Vepřovému a hovězímu masu se vyhýbejte, dopřát si ho můžete jen zcela výjimečně, třeba dvakrát do měsíce. Maso kořeňte čerstvými bylinkami a solí a pečte zakápnuté olivovým olejem. Za týden byste také měli sníst až čtyři celá vejce, mléčné výrobky, zejména ty tučné, si dávejte střídmě.
K jídlu si můžete dopřát sklenku červeného vína (muži i dvě). Naopak si odpusťte zákusek, chuť na sladké můžete zahnat třeba ovocem, jen pozor na banány, ty jsou velmi kalorické.
Výhody:
Dieta se skládá z kvalitních, lehce stravitelných surovin bohatých na vitaminy, minerály a nenasycené mastné kyseliny. Jídla jsou pestrá a chuťově zajímavá a člověk zbytečně nehladoví. Kromě toho, že dieta pomůže zbavit se přebytečných kil, příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu a celý kardiovaskulární systém. Funguje jako prevence cévní mozkové příhody, srdečního selhání, plicní embolie nebo trombózy hlubokých žil a vědci tvrdí, že také snižuje riziko rakoviny.
Nevýhody:
Z hlediska zdraví nemá dieta žádná negativa. V některých oblastech, Česko nevyjímaje, ale může být problém sehnat přes zimu čerstvou lokální zeleninu a ovoce. Vzhledem ke kvalitě surovin je jídlo také celkově nákladnější.