Premium obsah

Strava podle ájurvédy vás odlehčí a pomůže zbavit kil navíc

Stop dietám a hladovkám. Jídelníček podle ájurvédy vás kil navíc zbaví přirozeně
Naše schopnost trávit potravu je podle ájurvédy stejně důležitá jako to, co vkládáme do úst. Přizvěte do hry, co nám příroda právě teď dává, a nešetřete voňavým kořením. Babí léto volá po odlehčeném, ale sytém jídelníčku nabitém živinami. Nastartujete trávení a posílíte imunitu. 

Slovo dieta v ájurvédě neexistuje. Stačí se starat o svůj trávicí oheň (agní) tak, aby nehořel ani málo, ani moc, a o celkový vyvážený životní styl. To ostatní, včetně optimální váhy a vnitřní spokojenosti, už přijde samo. Agní, ájurvédské označení pro schopnost trávit, je nezbytnou podmínkou pro výstavbu tkání z živin. Z nestrávené potravy se tělo nevyživí, a navíc jej zbytky nestráveného jídla zatíží a oslabí imunitu. Trávicí oheň tak určuje nejen míru naší energie, vyzařování, síly, ale i zdraví a délku života. Správný agní se ohlásí dvakrát až třikrát denně zdravým hladem a pravidelným trávením. Trávicí oheň narušují špatné stravovací návyky, dietní chyby, ale také stimulanty, jako je káva, cigarety nebo energetické nápoje.

Zdroj: Youtube

Stop dietám a hladovkám

Když nepravidelně jíme, celý den jsme o hladu a večer se přejíme, držíme diety, kde sledujeme minimální energetický příjem, držíme neodborně různé hladovky, agní má tendenci velmi se ztlumit. Docílíme tak přesného opaku toho, co jsme chtěli, když jsme v dobré víře omezili příjem stravy.

Nesprávnými dietami, půsty, hladovkami a dalším omezováním v jídle narušíme rovnováhu trávicího systému, zchladíme ho a tím začneme zadržovat vodu, zatížíme ledviny a slezinu – orgány, které hrají důležitou roli při přeměně energie z jídla. Agní má rád teplou stravu třikrát denně. Nejdůležitějším jídlem dne je přitom oběd. Ten by měl být teplý, sytý a snědený v době, kdy je slunce nejvýše na obloze, tedy mezi 12. a 14. hodinou.

Výživa pro slezinu

Po létě, kdy vše překypovalo silou, se energie pozvolna zklidňuje a stahuje dolů. I my bychom měli zpomalit a zklidnit se. Na emoční rovině vzpomínáme na léto, jsme trochu nostalgičtí a možná i úzkostliví. Tyto emoce mají původ v žaludku a slezině. Slezinu vyživíme vším, co má sladkou chuť – vařenými obilovinami (jáhly, kroupy, bulgur, pohanka, rýže) a kořenovou zeleninou, dýní, mrkví, bramborami, batáty, podušeným zelím, ovocnými kompoty z hrušek a jablek, hroznovým vínem… Vy užijte darů, které vám příroda právě nyní v období sklizně nabízí. Tělo začíná mít tendenci chladnout a je třeba ho jídlem zahřát, uklidnit a uzemnit. K tomu nám pomáhá právě přirozeně sladká chuť.

Kdo to zvládne, může vynechat rafinovaný bílý cukr, alkohol a všechny potraviny, které ho obsahují. Bílý cukr přináší do těla vlhkost, okrádá tělo o minerály a rozhazuje hladinu cukru v krvi. Zkrátka našemu tělu nedělá dobře. Bohužel je ale návykový. Jakmile si na něj jednou zvyknete, je výzvou se této závislosti zbavit.

Kromě přirozeně sladké chuti si můžeme dopřát i více slané a kyselé. Z koření pomůže kardamom. Přidávat ho můžete do ranních kaší, ovocných kompotů, do kakaa či kávy – zmírňuje škodlivé účinky kofeinu.

Ájurvédské postní jídlo

Na odlehčení, ale také posilnění trávení doporučujeme zařadit Kičari. Toto tradiční ájurvédské postní jídlo, připravované ze stejného poměru mungo fazolek a celozrnné basmati rýže s kořením, dodá potřebné množství energie a nezatíží.

Směs koření v tomto receptu je vyvážená pro jemnou očistu organismu. Jídlo vám zároveň dodá potřebné množství energie i při náročnější fyzické práci.

Kičari je mírně diuretické, tedy odvodňuje. Podstatné je, aby mungo i rýže byly 24 hodin předem namočené a dobře uvařené. Tím totiž usnadníme práci trávicímu systému. Trávení výborně povzbudí a pro podzimní roční dobu se skvěle hodí také kvašená zelenina (kysané zelí, kimči).

Ukázkový jídelníček pro babí léto

Snídaně: Vařené hrušky s ořechy

  • 4 středně velké hrušky
  • 15 vlašských ořechů
  • 1/4 lžičky koření pippali
  • 4 lžíce kozího jogurtu

Hrušky oloupejte a celé ponořte do hrnce s vodou (stačí, když budou do jedné čtvrtiny ponořené). Přidejte podrcené pippali. Povařte cca 7–10 minut a servírujte s nasekanými vlašskými ořechy, zalité vodou, co zůstala v hrnci, a se lžící kozího jogurtu.

Oběd: Kičari

  • 2 lžíce ghí
  • 240 g mungo fazolek
  • 240 g hnědé basmati rýže
  • 4 lžičky směsi fenyklu, římského kmínu a koriandru (v poměru 1 : 1 : 1)
  • 2 cm strouhaného zázvoru
  • sůl

Rýži i mungo namočte 24 hodin předem do vody. Sceďte a propláchněte.

V dostatečně velkém hrnci na ghí osmahněte krátce na mírném plameni všechno koření, aby se rozvonělo.

Mungo a rýži přidejte do hrnce ke koření. Vlijte trojnásobné množství vody, přidejte sůl a vařte na mírném plameni doměkka (nemíchejte). Konzistence by měla být kašovitá, je-li třeba, přidejte vodu.

Servírujte s lžící kvašené zeleniny (kysané zelí nebo kimči).

Večeře: Dýně s fazolkami a quinoou

  • 2 lžíce ghí
  • 1 cibule
  • 1 středně velká dýně Hokkaidó
  • 200 g fazolových lusků
  • 5 listů mangoldu
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky sušené šalvěje nebo 3 cm čerstvé
  • 1/2 lžičky tymiánu
  • 1/2 lžičky semínek černuchy
  • sůl
  • pálivá paprika
  • 240 g quinoy

Na ghí osmažte cibuli a všechno koření, přidejte na kostky nakrájenou dýni, mangold na cca 5 cm široké proužky, napůl překrojené fazolové lusky a vše poduste cca 10 minut. Podlijte trochou vody (asi 1/4 hrnku) a ještě poduste doměkka. Dosolte podle chuti. Podávejte s vařenou quinoou.

Zdroje:

Ikona
Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.