Co si pod štíhlou obezitou představit?

Štíhlá obezita označuje člověka, který má velmi malé množství svalové hmoty, ale zároveň větší množství tuku.

To, zda se člověk může označit za člověka se štíhlou obezitou, závisí na poměru tuků a svalů.

Nemusíte nutně vážit 100 kilogramů, abyste trpěli štíhlou obezitou. Setkáte se také s lidmi, které byste na základě hmotnosti označili za štíhlé, ale vzhledem postavy za obézní.

Kdo trpí štíhlou obezitou nejčastěji?

Nejvíce tento problém postihuje ženy, které se snaží neustále zhubnout, dodržují přísné diety, vykonávají fyzicky náročné aktivity, ale zapomínají na budování svalové hmoty.

Nemusí se to však týkat pouze žen, ale se štíhlou obezitou se setkáte také u mužů.

Stejná váha, jiný vzhled

Můžete si všimnout, že každý může vypadat úplně jinak na stejné váze. Nejen, že se vzhled a váha bude lišit člověk od člověka, ale také vy se můžete měnit, aniž by se měnila váha.

Ve vzhledu a váze hrají hlavní roli svaly a podíl svalové hmoty a tuků na těle. Může se stát, že budete celý rok vážit 60 kilogramů, ale po roce po srovnání fotografií uvidíte markantní rozdíl. Vaše tělo bude vypadat lépe, budete hubené, ale zároveň svalnatější s pevnějšími křivkami.

Čím méně svalů máte tím více budete mít tuku, což může mít za následek, že budete sice hubení, ale také zároveň obézní díky vysokému podílu tuku na vašem těle. I za předpokladu, že na váze navážíte nízké číslo.

Čím je štíhlá obezita způsobená?

Jsou dva hlavní důvody, proč můžete trpět štíhlou obezitou.

Prvním důvodem jsou geny. Můžete se tak narodit a inklinovat k tomuto typu postavy. Nemusíte se však bát, navzdory genům lze také tento důvod vyřešit.

Druhým a častějším důvodem jsou dlouhé diety, příliš striktní jídelníček, hodně aerobní aktivity a žádný silový trénink nebo jiný silový stimul pro svaly.

Jak formovat takový typ postavy?

Pro budování pevné postavy, nikoli štíhlé obezity, existuje pár zásadních kroků. Pokud však již trpíte štíhlou obezitou, může pro vás být matoucí, zda máte přibírat – pro nárůst svalové hmoty nebo hubnout – pro zbavení se tuku.

Důležité je obojí. Má to však určitá pravidla. Nemůžete najednou přibírat svalovou hmotu a zároveň hubnout tuk za předpokladu, že vážíte málo kilogramů a máte omezený kalorický příjem.

Je důležité se nejprve zaměřit na spalování tuků a následně budování svalové hmoty. Než se však pustíte do dalších drsných diet a přidáte na aerobním cvičení, dočtěte tento článek.

Není důležité mít co nejnižší kalorický příjem, a co možná nejvyšší kalorický výdej. Zásadní roli bude hrát silový trénink a správně sestavený jídelníček s vysokým obsahem bílkovin, ale také zdravých tuků a sacharidů.

Jak postupovat?

Pokud jste nezkušení v trénincích pro svalový růst, doporučujeme se svěřit do rukou trenérovi. To samé platí o jídelníčku, pokud stále tápete, kolik kalorií byste měli přijímat, a co to jsou bílkoviny.

Ať už s pomocí či sami, zařaďte silový trénink několikrát týdně, v silovém tréninku se neustále silově překonávejte a svaly se snažte vyčerpat. Jídelníček mějte založený na kvalitních surovinách, dobře vstřebatelných potravinách s adekvátním množstvím vlákniny a správným rozložením všech makroživin (bílkovin, sacharidů a tuků).

Zdroj:
https://fitnessrevolution.cz/skinny-fat-postava/