To samozřejmě zajímá každého, kdo svádí nelítostný boj s nadbytečnými kily. V podstatě jakékoli urychlení a usnadnění této nelehké cesty je vítáno.

Ve hře bývají oba extrémy, někdo sází na pobyt v sauně, případně i cvičení v místnosti vytopené na teplotu kolem 40 °C. V takovém případě je ovšem nutné přičíst váhový úbytek především ztrátám tekutin, tzn. nadměrnému pocení. Co když si ale půjdete zacvičit ven na mráz? Potit se určitě tolik nebudete, ale jak ovlivní spalování kalorií okolní zima?

V takové chvíli musí padnout zcela klíčová otázka: O jak velké zimě je vlastně řeč?

Když si půjdete v zimě zaběhat, obvykle se adekvátně obléknete, takže tělo zůstává v průběhu aktivity zahřáté. A pak pochopitelně nemůžete počítat s nějak výrazným rozdílem v tom, jestli je momentálně venku minus 5 nebo plus 15. Zásadní rozdíl nastane, pokud při teplotě kolem nuly vyrazíte na venkovní trénink v šortkách a tričku s krátkým rukávem. Jistě budete schopni se určitým způsobem zahřát, v takovém outfitu ale tělo ztrácí teplo a musí ho ve větší míře produkovat, abyste udrželi žádoucí tělesnou teplotu.

Podle odborníků platí, že skutečně měřitelný rozdíl v množství spálených kalorií nastává, když v šortkách a tričku cvičíte venku při zhruba -5 °C. Čelíte ale současně jistým zdravotním rizikům. Hrozí vám hypotermie a případně i omrzliny (proto by dávalo smysl přidat ke kraťasům a tričku čepici a rukavice).

Hypotermie, tzn. pokles tělesné teploty pod 35 °C, představuje ohrožení zdraví, v extrémním případě i života. Dochází při ní k poruchám centrální nervové soustavy (včetně poruch řeči a chování), poškození funkce ledvin i jater, narušení srdeční činnosti atd.

KALORIE V ZIMĚ SPALUJE:

1) SVALOVÝ TŘES

Jde o přirozenou reakci těla na okolní chlad. Určitě si vzpomenete, kolikrát jste se někde klepali zimou. Tak jako pocení z těla teplo odvádí, třes svalů teplo vytváří a současně díky tomu spotřebováváte energii. Není vůbec snadné říct, kolik kalorií ze sebe můžete takto „vytřást“. Výsledky studie zveřejněné v roce 2014 v časopise Cell Metabolism udávají, že 10–15 minut „klepání se zimou“ je z hlediska energetického výdeje srovnatelné s hodinou cvičení o středně vysoké intenzitě. Současně ale experti zdůrazňují, že vystavovat se úmyslně nízkým teplotám s cílem vyvolat svalový třas není bezpečná metoda, jak docílit hubnutí. Nemluvě o tom, že jde o techniku více než nekomfortní.

2) AKTIVITA HNĚDÉ TUKOVÉ TKÁNĚ

Organismus vystavený nízké okolní teplotě může produkci vlastního tepla zajistit ještě aktivací tzv. „hnědého tuku“, který je na rozdíl od bílého metabolicky aktivní. Rozkladem lipidů pak dochází k uvolnění tepla v procesu známém jako „netřesová termogeneze“.

Třesová i netřesová termogeneze tedy zvyšují energetický výdej a umožní spálit v chladném prostředí více kalorií. Je ale třeba si uvědomit, že tyto mechanismy fungují, jen když je vám opravdu velká zima. Jakmile se začnete hýbat (cvičit), nastartujete produkci tepla prostřednictvím fyzické aktivity. Ta může být dostatečně efektivní, aby zabránila spalování dalších kalorií prostřednictvím třesu nebo aktivace hnědého tuku. Nestačila by vám, kdybyste byli opravdu lehce oblečení, ale jsme zpět u celé řady rizik spojených s tím, pokud vyrazíte do mrazu příliš nalehko. Když uvážíte, že ve hře je relativně malé množství kalorií, nesou s sebou takové experimenty příliš velké riziko.

Tím spíš, že energie spotřebovaná během fyzické aktivity představuje jen zlomek celkového energetického výdeje za den. Nejvíce kalorií spotřebuje jednoznačně bazální metabolismus – tzn. energie vynaložená na zajištění základních funkcí organismu v klidu, o druhé a třetí místo se pak bude dělit energie spotřebovaná na zpracování potravy a energie vynaložená na fyzickou aktivitu. Kdybychom si to měli vyjádřit procentuálně, dostaneme se na 60–80 % u bazálního metabolismu, zhruba 10–30 % u fyzické aktivity a kolem 10 % u trávení jídla. Termogeneze (tzn. produkce tepla) opravdu není nijak silným hráčem v této energetické hře, zůstává jí kolem 5 %.

Co si z toho všeho lze odnést? Že zdravý životní styl nedoženete tréninkem v závějích. Pokud máte mít svou vysněnou ideální váhu, měli byste se k ní dopracovat vhodným jídelníčkem a pravidelným pohybem.

Zdroje:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24506871/