Jezte pravidelně

Aby jel metabolismus hladce a na plné obrátky, potřebuje pravidelné podněty. Jídlo pětkrát denně nejen zabrání tomu, aby se vám ukládaly tukové zásoby, ale zároveň zrychlí spalování. Poctivě střídejte hlavní jídla a svačiny.

Přidejte ovoce a zeleninu

Ideální je pět porcí denně. Ovoce a zelenina díky přirozenému obsahu vlákniny zasytí, a ještě navíc prospěje zažívacímu ústrojí, čímž se zrychlí celý metabolismus. Vůbec nejlepší je čerstvé šťavnaté ovoce bohaté na enzymy, jako jsou jablka, kiwi nebo ananas.

Nešiďte bílkoviny

Bílkoviny jsou pro naše tělo sice hůře stravitelné, pro nás to ale znamená, že budeme déle sytí a že tělo jejich zpracováním spotřebuje o to více energie. Metabolismus tak pojede naplno. Ideální jsou mléčné výrobky, libové maso a ryby.

Těšte se na snídani

Je to základ na celý den. Po ránu nastartuje metabolismus a dodá energii na první polovinu dne. Záleží ale na tom, co si dáte. Vybírejte potraviny s nízkým glykemickým indexem, které vás na dlouho zasytí. Ideální přílohou je kousek ovoce.

Pijte zelený čaj

Číňané jeho zázračné schopnosti využívají už tisíce let. Zelený čaj je bohatý na antioxidanty, a navíc obsahuje látku katechin, která dokáže nastartovat metabolismus.

Odbourejte stres

Často právě on stojí za tím, že člověk vynechává jednotlivá jídla, nebo se naopak přejídá.

Vyhněte se dietám

Diety, a zvlášť potom ty drastické nebo jednostranné, tělo donutí najet na úsporný režim, který znamená i celkové zpomalení metabolismu. Platí přitom, že čím častěji dietu držíte, tím obtížnější pak bude vrátit metabolismus do normálu.

Hýbejte se

Hýbejte se alespoň třikrát týdně. Pravidelný pohyb totiž mění naše tukové zásoby na svaly. A svaly spotřebují větší množství energie než samotný tuk. Posilováním i aerobní aktivitou se tak zrychlí celkové spalování organismu. Nemusíte hned běžet maraton. Zlepšení zaznamenáte už tehdy, když budete chodit víc pěšky a začnete ignorovat výtahy.