Rozdíl mezi cukry a sacharidy

Rozdíl mezi cukry a sacharidy
Sacharidy se už nějaký ten čas netěší dobré pověsti, bávají kritizovány nejen na sociálních sítích, ale i v nejrůznějších médiích. Občas ale může být pro normálního člověka obtížné rozluštit skutečnost od fikce, stejně jako vědecké důkazy a názory odborníků.

Domněnka, že všechny uhlohydráty – jak jednoduché, tak složené – jsou zlo, zaznamenala v poslední době velký nárůst nových diet a drastických omezení této makroživiny. Například keto diety nebo nízkosacharidové stravování značně omezují příjem všech uhlohydrátů, a některé dokonce odrazují od konzumace luštěnin i celozrnných výrobků a v některých případech i ovoce.

I když jsou sacharidy důležitým zdrojem energie a našemu tělu poskytují pohon, který potřebujeme pro to, abychom dokázali plnit úkoly běžných dnů, tak nemůžeme všechny uhlohydráty házet do jednoho pytle a nálepkovat je: cukr rovná se zabiják. Pojďte se s námi podívat do hloubky a poznejte rozdíl mezi cukry a sacharidy.

 

Co jsou sacharidy zač

Sacharidy patří do základní skupiny makroživin, kterou naše tělo potřebuje, aby dobře fungovalo. Ovšem ne všechny sacharidy jsou stejné.

Mezi sacharidy můžeme zařadit i cukry v podobě fruktózy (ovocný cukr), laktózy (mléčný cukr), ale patří sem také například škrob z brambor či celulóza (stavební látka v rostlinách). Tyto sacharidy pocházejí z přírodních zdrojů, ale mohou být vytvořeny i uměle.

 

Sacharidy jsou primárním zdrojem energie

Jedná se o velmi důležitou složku obsaženou ve stravě, která nám dodává energii nejen k tomu, abychom se mohli pohybovat, ale i k tomu, aby správně fungoval mozek a další vnitřní orgány. Uvádí se, že až 80 % naší vynaložené energie během dne pochází právě ze sacharidů a průměrně by jich měl člověk denně zkonzumovat 50–55 % z celkového energetického příjmu. Tato spotřeba je však individuální a odvíjí se zejména od fyzické a psychické zátěže a kromě toho záleží i na věku, váze, pohlaví a dalších aspektech.

 

Jednoduché cukry

Jsou to cukry, které jsou rychle stravitelné a můžeme je najít v potravinách, jako je ovoce, mléko, med či bílý stolní cukr. Zároveň jsou tyto cukry často přidávány i do zpracovaných potravin. Protože jsou rychle vstřebávány do krve, způsobují často problémy spojené s vysokou produkcí hormonu inzulinu, který má tendenci tyto cukry ukládat do tukových zásob, zvláště pokud je člověk fyzicky neaktivní. Z tohoto důvodu by si člověk měl dát pozor na jejich konzumaci a zařazovat je spíše po tréninku, kdy jeho energetický výdej byl nadměrný, aby doplnil glykogenové zásoby.

 

Rozdělení sacharidů

Sacharidy můžeme také rozdělit do několika skupin na základě cukerných jednotek a jejich struktury:

Monosacharidy

Monosacharidy jsou jednoduché cukry a tvoří je jedna cukerná jednotka. Patří sem například glukóza (hroznový cukr) a fruktóza (ovocný cukr), kterou mimo jiné můžeme najít také v zelenině, melounech, kukuřici či medu.

 

Oligosacharidy

Oligosacharidy zahrnují sacharózu (řepný cukr), maltózu (sladový cukr), laktózu (mléčný cukr) nebo rafinózu, která je bohatě obsažena ve fazolích či hlávkovém zelí.

 

Polysacharidy

Polysacharidy jsou látky tvořené více než deseti cukernými jednotkami a měly by tvořit převážnou většinu sacharidů z přijaté stravy. Jedná se například o škrob, glykogen a vlákninu.

 

Složené sacharidy

Složené sacharidy jsou komplexní a mimo jiné obsahují sloučeniny bílkovin či tuků.

 

Je nutné omezit příjem sacharidů?

Sacharidy spolu s tuky a bílkovinami tvoří tři základní makroživiny, které by člověk měl přijímat. I když jsou sacharidy obviňovány za nárůst obezity, kardiovaskulárního onemocnění a metabolického syndromu, tak musíme mít na paměti, že není sacharid jako sacharid a je v nich značný rozdíl.

 

Rafinované cukry vs. komplexní sacharidy

Ve skutečnosti jsou rafinované a zpracované sacharidy problémem, který dělá všem sacharidům špatnou pověst. Rafinované cukry jsou totiž navrženy tak, aby přitahovaly oči a vyvolávaly chuť na přeslazené koláčky. Místo toho, abyste všechny sacharidy vyřadili ze svého jídelníčku, byste se raději měli zaměřit na jejich kvalitu a zejména množství, které denně přijímáte.

Samozřejmě že tvrzení o omezení přidaného cukru je prospěšné nejen pro vaše tělo, ale i celkové zdraví, protože jeho konzumace v dnešní době je nadměrná. Naopak konzumace komplexních, složitých sacharidů je prospěšná, protože jejich energie se do těla uvolňuje postupně, a navíc obsahují velké množství prospěšných látek, jako je vláknina.

 

Závěr

Nejsou sacharidy jako sacharidy a je velmi důležité rozlišovat komplexní sacharidy a jednoduché cukry, které mají jiný vliv na tělo i organismus. Bohužel v dnešní době v našich jídelníčcích se vyskytuje až přílišné množství jednoduchých cukrů, a protože poskytují rychlou energii, tak se snadněji a rychleji ukládají do tukových zásob, neboť tělo je nedokáže spotřebovat, zvláště pokud máte sedavý způsob života, bez fyzických aktivit. Z tohoto důvodu jsou sacharidy velkým strašákem dnešní doby, i když tomu tak být vůbec nemusí. Záleží jen na vás, jestli si osladíte kávu, dáte si sladký dortík anebo budete raději volit sacharidy v podobě celozrnných produktů či příloh v podobě brambor a rýže.

Co se týče cukrů, které jsou obsažené v ovoci, tak na jejich obranu lze říci, že ovoce se zkrátka nepřejíte jako jiných zpracovaných sladkostí. Navíc ovoce obsahuje vitaminy, minerální látky a samozřejmě vlákninu, která je pro tělo důležitá.

ZAVŘÍT REKLAMU
Ikona
Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.