Možná správně tušíte, že v tomto článku nebude řeč o tradičním vídeňském telecím, případně vepřovém řízku smaženém na sádle (byť ho Češi milují!). Naštěstí ale existuje spousta variant, z nichž se dá vykouzlit řízek, aniž bychom s jeho konzumací zhatili naše dietní plány. Obalit se dá v podstatě cokoli, to věděly už naše babičky, které na jaře smažily například květy z černého bezu. Důležité je vybírat si potraviny s co nejnižším obsahem tuku, a také sáhnout po tom správném obalu. Místo obyčejné strouhanky z bílých tukových rohlíků zkuste třeba nadrcené kukuřičné lupínky, které můžete ještě vylepšit pomocí nejrůznějšího koření a bylinek a opravdu si pochutnat.
Hrách místo strouhanky, trouba místo pánve
Pokud se nechcete vzdávat masa, sáhněte vždy po kuřecích prsou (ideálně v bio kvalitě, od farmářů), která mají nízký podíl tuku, zato vysoký obsah živočišné bílkoviny. Ta nás jednak lépe zasytí, jednak prospívá našim svalům. Nakrájejte z masa velmi tenké plátky, osolte je, opepřete a pro výraznější chuť přidejte sušený česnek. Poté řízky naložte alespoň na dvě hodiny do jogurtové marinády – díky bílému jogurtu bude maso krásně křehké a vláčné. Místo klasické strouhanky použijte buď zmiňované rozdrcené kukuřičné lupínky (které navíc zajistí i křupavost!), nebo sáhněte po „fitness“ obdobě, kterou je hraška – což je suchá hrachová směs, která slouží kromě zahušťování omáček či polévek právě i ke zdravému obalování. Obě varianty, jak kukuřice, tak hrášek, jsou navíc bezlepkové, a tak se hodí i pro celiaky. Místo smažení na oleji řízky vždy pečte v troubě, a to na 170–180 stupňů. Touhle přípravou ušetříte opravdu velké množství kalorií. Gurmáni teď možná ohrnují nos, protože tuk je přece nositelem chuti, ale nám jde o to zhubnout, ne?
Vepřový řízek má přes 400 kalorií, hlívový jen 100
Další možností, jak si připravit řízky, které by vám schválil i přísný fitness trenér, je sáhnout po vegetariánské variantě. Obalit můžete buď plátky tofu, nebo rostlinné alternativy masa, které dnes seženete už v každém větším řetězci potravin, anebo si doma připravte vlastní placky. Budete potřebovat hlavně hodně zeleniny. Třeba brambory, cizrnu, mrkev, kousek petržele a celeru, cibulku a dále vejce, koření a trochu strouhanky. Syrovou zeleninu očistíte a nastrouháte na jemném struhadle, pak přidáte sůl, pepř, majoránku, vejce, prolisovaný česnek a řízek na způsob bramboráku je na světě. Pro zahuštění i řízkovou chuť přidejte dvě lžíce strouhanky a rukou uplácejte placky, které usmažíte na troše olivového oleje. Jen pro srovnání – jeden stogramový vegetariánský řízek má jen necelých 300 kalorií – kdežto vepřový řízek smažený na sádle vám dodá hned 450 kalorií. Kuřecí řízek smažený v trojobale představuje asi 310 kalorií, ale takový řízek z hlívy ústřičné (recept najdete pod článkem) pečený v troubě má pouhých 100 kalorií!
Ovesné vločky nejen nasladko
Další zdravou variantou bezmasého řízku je řízek z ovesných vloček. Jde zároveň o levné jídlo, které navíc obsahuje i plno vlákniny, a ta nás snadněji zasytí (plus prospívá střevům). Potřebovat k němu budete 150 gramů jemně mletých vloček, 30 gramů špaldové mouky, 2 lžičky hořčice a pak už jen koření podle chuti, vajíčka a 150 ml zeleninového vývaru. Ingredience v míse důkladně smícháte dohromady a necháte asi 10 minut odstát. Pokud směs dostatečně neztuhne, přidáte vločky nebo mouku. Jestliže se vám bude zdát naopak moc suchá, přilijete vývar. Z ovesné hmoty pak tvoříte placky, které obalíte ve strouhance a následně smažíte na rostlinném oleji dozlatova. Hodí se k nim bramborová kaše, zeleninový salát nebo třeba i batátové hranolky.
Horkovzdušná fritéza pro milovníky křupavých dobrot
Pokud chceme jíst zdravě a hlavně dietně, je nám asi jasné, že smažené a fritované pokrmy musíme bohužel vyškrtnout z našeho jídelníčku. V poslední době ale sociální sítě zaplavily recepty, ve kterých influenceři používají místo smažení v litrech oleje horkovzdušnou fritézu. Proč je kolem toho takový boom? Horkovzdušná fritéza totiž zvládne připravit nejen řízky, ale třeba i obalovaný květák, žampiony, rybu či hranolky zdravě, chutně a hlavně téměř bez tuku. Jedná se o obdobu olejové fritézy, ovšem s tím, že na přípravu jídla použijete o 80 % méně oleje. Tenhle spotřebič tak může být kompromisem pro všechny, kteří vyznávají zdravý životní styl, ale zároveň se nechtějí vzdát oblíbených jídel. Přepálený olej z fritovacího hrnce je navíc prokázaný karcinogen, který může mít negativní dopad na naše zdraví. Fritování bez oleje tak umožňuje připravit si nejen pokrmy s nižší kalorickou hodnotou, ale také bez těchto nebezpečných karcinogenů.
Skvělý recept na hlívové řízky
Potřebujete:
400 gramů čerstvé hlívy ústřičné
100 gramů kukuřičné strouhanky
4 vejce
sůl, pepř
Jak na to:
Troubu si předehřejte na 170 stupňů a plech vyložte pečicím papírem. Hlívu omyjte, odkrojte kořeny a vysušte. Hlavy rozdělte napůl.
Připravte si dva hluboké talíře. Do jednoho nasypejte kukuřičnou strouhanku, do druhého 4 rozšlehaná vejce se solí a pepřem. Hlívu obalujte nejdřív ve vajíčku a poté ve strouhance. Obalené kousky hlívy odkládejte na připravený plech a pečte asi 15 minut dozlatova.
Tip: Podávejte s bramborovou kaší nebo s domácím kečupem či salátem. Kukuřičná strouhanka je sacharid, můžete k ní přidat i jogurtový či tvarohový dip.
Zdroje:
https://fresh.iprima.cz/recepty/hlivove-rizky-s-domacim-kecupem-bez-cukru
https://www.bajolafit.cz/recept/fitness-rizky-v-troube/
https://www.toprecepty.cz/recept/7478-vegetarianske-rizky/
https://www.prostreno.cz/dobroty-do-spize-a-lednicky/clanky/41767/Vegansky-rizek-z-ovesnych-vlocek