Mnohé studie dokázaly, že zásadní roli v tom, jak se cítíme a jakou máme odolnost a funkční imunitu, hraje vedle toho, CO JÍME, také ČAS, KDY JÍME. Vedle vědomé volby primárních kvalitních a výživných potravin s dostatečným obsahem mikro- a makroživin bychom měli respektovat pravidelnost v jídlech a dostatečně dlouhé pauzy mezi jídly.

Co je půst?

Půst znamená, že čas od času žijeme bez příjmu potravy. Jde o hluboce zakořeněný biologický jev každého živého tvora, tedy i člověka. Jako zažíváme pravidelné střídání aktivity a odpočinku, bdění a spánku, tak je našemu tělu i mysli vlastní a blahodárné respektovat čas jídla a čas ne-jídla, tedy půstu či přerušovaného půstu.

Během půstu tělo nepřijímá žádnou pevnou stravu, hojně ho však zásobujeme tekutinami (voda, bylinné čaje, minerální vody…). Půst může trvat od několika hodin, tehdy hovoříme o přerušovaném půstu mezi jídly, tzv. intermittent fasting, až po několik dní či týdnů. Někteří znalci drží dokonce 28denní a delší půsty. Zatímco přerušovaný půst je vhodný pro všechny zdravé jedince, u dlouhodobých půstů je nezbytné poradit se s odborníkem, který vás provede jejich úskalími.

Dobrodiní půstu

Půst je dobrodiním pro naše tělo i pro duši. Člověk je svým založením tvorem fyzickým a duchovním zároveň. Půst je proces, který má hluboký dosah a mění nás na všech úrovních naší existence: tělesné, myšlenkové i duchovní. Právě proto je půst již tisíce let součástí všech světových náboženství, různých kultur a doporučují ho mudrci i celostní lékaři. „Kdo chce zůstat silným, zdravým a mladým, nechť je střídmý, cvičí tělo, dýchá čistý vzduch a své bolesti nechť léčí spíše půstem než léky,“ napsal před asi 2500 lety Hippokrates.

Přínosy půstu na úrovni těla

Správně prováděné postění očistí střevo, detoxikuje organismus a podporuje acidobazickou rovnováhu, tedy snižuje kyselost organismu. Tím podporuje hormonální rovnováhu, regeneraci těla a zlepšuje imunitní odpověď organismu. Pomáhá zbavovat se civilizačních a chronických onemocnění, včetně rakovinného bujení. Půst nám dává šanci začít zdravější způsob života s vědomějším stravováním, redukovat svou tělesnou hmotnost a aktivovat své tělesné energie a plně využít svůj potenciál.

Přínosy půstu na úrovni mysli a duše

Půstem, již od asi pátého dne, se vzdalujeme hmotě a zvyšujeme své energetické vibrace. To se projevuje tím, že jsme celkově citlivější a vnímavější. Bystří se nám smysly, lépe slyšíme, vidíme, cítíme, rozeznáváme chutě a pachy. Svět je najednou ostřejší, jasnější, barevnější. Veškeré prožitky vnímáme hlouběji, jakoby vícedimenzionálně. Snadněji a ochotněji vyslyšíme svůj vnitřní hlas. Zažíváme více radosti, nadhledu a vnitřní spokojenosti, nezávislé na vnějších okolnostech.

Varianty půstu:

Půstem v širším slova smyslu zamýšlíme kromě „žití na vodě“ také omezení určitých potravin a konzumaci specifických potravin na konkrétní dobu.

  1. Vodní půst: pijeme alespoň 2–3 litry kvalitní pramenité vody a minerálky denně.
  2. Čajový půst: pijeme třikrát denně čaj z různých bylin, mezi tím vodu.
  3. Šlemový půst: třikrát denně jíme rýžový a ovesný šlem nebo šlem ze lněných semínek. Mezi konzumacemi pijeme vodu. Tento typ půstu je určen pro osoby s citlivým žaludkem.
  4. Půst se šťávou z čerstvé zeleniny a ovoce: třikrát až pětkrát denně pijeme čerstvě vylisovanou šťávu, v mezidobí vodu.

Další varianty půstu doporučují také konzumaci syrovátky, horké zeleninové vývary či například ajurvédské směsi.

Jak na půst prakticky

Půst můžete držet pro rychlý restart organismu například jen jeden den a stanovit si tento jednodenní půst jako rituál pro každý týden. Pokud toužíte provést důkladnější úklid organismu, doporučuji půst alespoň sedmidenní. S dalšími a opakujícími se zkušenostmi si můžete půst postupně prodlužovat.

Pokud se rozhodnete držet delší půst (delší než jeden den), je velmi důležité dodržovat následující kroky.

  • Vhodné je alespoň týden před půstem přejít na čistě veganskou stravu, zříci se kávy a alkoholu a hojně dodržovat pitný režim.
  • Pro samotné období půstu je lepší si neplánovat žádné náročné pracovní vypětí.
  • Naprosto ideální je dopřát si skutečný fyzický i mentální klid, ponořit se do svého vnitřního světa a využít naplno potenciálu očisty těla i ducha se vším, co k němu náleží.

1. den půstu: Začínáme

Odborníci doporučují vypít čtvrt litru teplé vody se lžičkou hořké soli (epsomská sůl) z lékárny. Ta umocní vyprázdnění střeva. Třikrát denně si můžete dopřát bylinný čaj, k obědu například i horký zeleninový vývar. Možná budete překvapeni, ale měli byste docházet pravidelně na stolici. Pro podporu střevní mikroflóry se doporučuje i občasné pití čisté šťávy z kysaného zelí či syrovátky. Pokud si troufnete do půstu jen o vodě, je třeba počítat s intenzivnějším a řekla bych radikálnějším průběhem půstu. Všechny procesy budou umocněny a jaksi v syrovější variantě.

2.–4. den půstu: Připravte se na vykročení ze své komfortní zóny.

V závislosti na somatotypu se dostaví detoxikační symptomy. Půst není procházkou růžovým sadem, s tím je třeba počítat. Procházíte kompletní očistou a odrazíte se ode dna. Tyto symptomy se projevují bolestmi hlavy, únavou, jazyk i sliznice se dočasně potáhnou bílým povlakem, může se dostavit i zápach z úst. Tělo může překvapit dočasná zimnice či zimomřivost. Po 3–4 dnech půstu vám dojdou zásoby glukózy v krvi a glykogenu ve svalech a játrech a organismus pro své další fungování sáhne po jiném zdroji energie – tuku – a přechází do ketózy. Během tohoto přechodu můžete vnímat slabost a malátnost, která trvá pár hodin až den. Jakmile toto období přečkáte, máte vyhráno.

Během prvních dní půstu budete možná více spát. Naopak po očistě a detoxu si vystačíte s méně hodinami spánku, po probuzení budete čerství, odpočatí a regenerovaní. V těle budete vnímat neutuchající zdroj energie, mysl bude průzračná a jasná. V duši radost. Samotná očista organismu může trvat od pěti do mnoha dní, je to velmi individuální. Někdo propouští a odpouští rychle, jiný si zásoby drží déle.

Návrat do normálu

Po půstu je vhodné začít velmi pozvolna s konzumací nedráždivých veganských či vegetariánských pokrmů (zeleninový vývar, rýže, podušené jablko, mrkev…) a dodržovat tento režim úměrně k délce půstu.

A co pohyb?

Během půstu je žádoucí věnovat se přiměřeně pohybu. Vhodná je jóga, neb podporuje všímavost vůči tělu a mysli, čchi-kung, které propojuje cvičení s dechem, anebo procházky přírodou. Je také krásné dopřát si relaxaci či meditaci. Rozhodně se nepouštějte do náročnější vyčerpávající fyzické aktivity, běhu, posilování… Půstem oslabené tělo by mohlo fyzickým výkonem zkolabovat. Naopak velmi vhodné jsou procházky na čerstvém vzduchu.