V dnešním článku vám prozradíme několik častých chyb při hubnutí, které mohou být důvodem, proč se vaše váha nehýbe směrem dolů. O chybách možná ani nevíte, ale jakmile je odstraníte, uvidíte, že to půjde samo.

Nedostatek pohybu během dne

První chybou je nedostatek pohybu během dne.

Možná také patříte do skupiny těch, kteří sice zařazují trénink párkrát v týdnu, ale zbylou dobu jsou zvyklí posedávat. Trénink třikrát či víckrát týdně je zajisté skvělý nápad a gratulujeme vám k prvnímu kroku.

Pokud však chcete primárně zhubnout, je třeba dbát i na aktivitu během dne. Takovou aktivitou máme na mysli domácí práce, vaření, úklid, chození, náročnější fyzické práce, hraní si s dětmi, apod.

Ukážeme vám na příkladu, jak může tato aktivita a pohyb během dne výrazně ovlivnit vaše hubnutí. Dáme si dva příklady, kdy uvidíte, jaký je rozdíl v pohybu během dne ve spojení se spálenými kaloriemi.

Cvičím pětkrát týdně, mám sedavou práci a během dne moc pohybu neudělám.

  • Spálené kalorie během cvičení: 200 až 400
  • Spálené kalorie ostatním pohybem během dne: 200
  • Celkem spáleno za týden: 2900 kalorií aktivně spáleno

Cvičím třikrát týdně, chodím na procházky, uklízím a mám fyzicky náročnější práci.

  • Spálené kalorie během cvičení: 200 až 400
  • Spálené kalorie během procházky: 200
  • Spálené kalorie při úklidu: 150
  • Spálené kalorie při práci: 300
  • Celkem spáleno za týden: 5450 kalorií aktivně spáleno

Na tomto příkladu vidíte, jak je pohyb během dne důležitý. A že úplně nezáleží na počtu tréninků během týdne jako na samotné aktivitě.

Ujídaní

Dalším častým problémem je ujídání.

Spousta lidí má pocit, že dodržuje jídelníček, ale neuvědomí si, kolik toho sní mimo tento stanovený jídelníček.

Lidé si počítají kalorie, stravují se podle nastavených jídelníčků, ale zapomínají, že i takový kousek čokolády k odpolední kávě obsahuje kalorie (a ne málo). Také často ochutnávají, sem tam si zobnou z misky s oříšky, dojedí oběd po dětech a rázem mohou přijmout o pár set kalorií navíc.

Takže takové ujídání může být také důvodem, proč se vám nedaří zhubnout. Zamyslete se, zda opravdu dodržujete jídelníček a nejíte nic okolo.

Nápoje

Na nápoje také spousta lidí zapomíná.

Jídelníček je věc jedna, ale nápoje a pitný režim věc druhá. V nejlepším případě radíme pít pouze čistou vodou, kterou si můžete ochutit citrusovými plody. Také radíme zařazovat bylinkové či zelené čaje a sem tam si dopřát bezkalorické nápoje, pokud bez nich nemůžete být.

Na co si ale dát pozor? Rozhodně na slazené nápoje a kalorické bomby v podobě různých slazených káv.

Taková Coca Cola obsahuje více kalorií než možná váš oběd. Proto je třeba počítat i s těmito tekutými kaloriemi. To samé platí o dobře vypadajících a sladkých a teplých nápojů jako jsou různé ochucené latté a frappé. Taková jedna káva může mít až 500 kalorií, což se opět může rovnat jednomu plnohodnotnému jídlu.

Dalším důvodem ohledně nápojů může být také alkohol. S alkoholem to rozhodně nepřehánějte, dopřejte si sem tam sklenici dobrého vína, ale vyhýbejte se míchaným nápojům, které v sobě ukrývají spoustu kalorií a cukrů.

Jídelníček

Jako poslední důvod, proč se vám nedaří hubnout, je možná váš jídelníček.

Pokud nevíte, jak si sestavit jídelníček a kolik přijímat kalorií, obraťte se na odborníky a výživové poradce, kteří vám pomohou. Nespoléhejte se pouze na online kalkulačky a online rádce.

Jsou dvě skupiny lidí.

Jedna skupina má příliš málo jídla, jejich jídelníček obsahuje velmi málo kalorií a jedí takzvaně pod svůj bazální metabolismus. Bazální metabolismus znamená počet kalorií, které tělo spálí samo bez pohybu jen proto, aby přežilo. Pokud tedy budete jíst méně, tělo se začne chránit a přestane tyto kalorie spalovat. Proto možná neuvidíte výsledky i přesto, že jíte malé porce a málo jídla.

Tělo se zkrátka a laicky řečeno bojí, že nedostane potřebnou energii, a tak raději přijatou energii v podobě jídla nespaluje a šetří si jí. V takových případech je dobré přidat jídlo a uvidíte, že najednou výsledky přijdou samy.

V druhé skupině lidé špatně odhadují kalorickou hodnotu jídel a mají pocit, že jedí málo, přitom pravda je úplně jiná. Také se stává často to, že si lidé jídlo a potraviny neváží a zapisují si nebo počítají s výrazně nižší kalorickou hodnotou.