Jáhly jsou přirozeně bezlepkové, jako takové jsou proto ideální zejména pro osoby trpící celiakií, tedy alergií na lepek. Ta se projevuje především výskytem zvracení, nevolnosti a nadýmáním po konzumaci potravin bohatých na tuto složku. V závažnějších případech se mohou vyskytnout také křeče, průjmy a závratě. Nebezpečný je zejména otok jazyka, který může vést až k udušení. Alergii na lepek zkrátka není radno podceňovat.
Co je lepek?
Ve své podstatě jde o protein, který najdeme nejčastěji v pšenici. Jeho hlavní funkcí je udržovat jednotlivé složky obilné stravy pohromadě. Právě lepek může za to, že jsou kaše z obilných zrn husté a drží tvar. Osoby, které lepek nemohou konzumovat kvůli autoimunitně podmíněné nežádoucí reakci na něj v podobě celiakie, jsou tak odkázány na zdroje jiných obilovin, které jim dodají dostatek energie i důležitých živin. Mezi ně patří mimo jiné také jáhly. Které potraviny podpoří vaši imunitu, zjistíte v tomto článku.
Jáhly zatočí s překyselením organismu
Díky své zásadité reakci patří k potravinám, které bychom měli zařadit do jídelníčku, cítíme-li na sobě negativní důsledky překyselení organismu. Ty se mohou projevovat pálením žáhy, zvýšenou únavou, ale také intenzivním zadržováním moči. Právě s tím si jáhly velmi rychle poradí. Mezi jejich přednosti totiž patří močopudné účinky, díky nimž zabraňují vzniku zánětu močového měchýře v důsledku přemnožení bakterií. Jáhly obsahují také vysoké procento vitaminu B. Díky tomu pomáhají bojovat s depresí a navodit příjemný psychický stav. Na základě toho se jejich konzumace doporučuje zejména v období, kdy je člověk vystaven vyšším hladinám stresu.
Ideální pro vegany
Zejména lidé, kteří nekonzumují maso, ocení v této obilovině vysoký obsah bílkovin, pohybující se okolo 10 % její hmotnosti. Bílkoviny jsou důležité pro růst i regeneraci svalové tkáně. Jáhly ale disponují také další velmi zajímavou vlastností. Mají nízký glykemický index, který je způsoben vysokým množstvím v nich obsažené vlákniny. Díky tomu velmi dobře zasytí a udrží stálou hladinu cukru v krvi. Člověk se pak nemá tendence tolik přejídat a jeho tělo má energii, která mu vydrží mnohem déle než při konzumaci jiných druhů potravin. Jaké je to být veganem v zemích třetího světa, se dozvíte zde.
Jáhly usměrní i dráždivý tračník
Syndrom dráždivého tračníku trápí stále více lidí. Projevuje se neustávajícími bolestmi břicha, zácpou nebo průjmem, které se objevují nejčastěji bezprostředně po pozření potravy. Tuto chorobu způsobuje obvykle chronický stres a v dnešní době je těžké se jí vyhnout. Její symptomy významně zhoršuje lepek. Proto je dobré se ho vyvarovat například konzumací jáhlů, které jej neobsahují. Kromě toho ale nabízí bohatý zdroj dalších látek, jako například železa, zinku či hořčíku. Jáhly se tak postarají o bezproblémové trávení a dostatek živin i pro rizikové skupiny lidí.