Spánek a hubnutí

Pokud nedostatečně spíte, hůře vám funguje metabolismus, což může mít za následek stagnaci při hubnutí. Tělo při nedostatečném spánku nedokáže správně vstřebávat živiny a bílkoviny.

Dále se při nedostatečném spánku snižuje hladina hormonu leptinu a naopak zvyšuje hladina hormonu ghrelinu, což má za následek zvýšenou chuť k jídlu následující den. Proto se může stát, že kvůli nedostatečnému spánku toho v následujících dnech sníte více a nebudete v kalorickém deficitu. V důsledku pak dojde ke stagnaci váhy, nebo dokonce k přibírání.

Spánek a stres

Při kvalitním spánku tělo díky melatoninu snižuje hormon kortizol, který je zodpovědný za stres. Vysoká hladina kortizolu, která může být způsobena kromě stresu také špatným spánkem, je zodpovědná za zdravotní komplikace, vysoký krevní tlak, ale také dává tělu signál, aby aktivovalo ukládání živin do tuků.

Délka spánku

A jak dlouhý spánek se doporučuje? Ideálně mezi 6 až 8 hodinami denně. Není dobré spát méně, ale také ne více. Pokud budete spát více hodin každý den, můžete se cítit ještě vyčerpanější a „přespalí“.

Kvalita spánku

Kromě délky spánku je důležitá také jeho kvalita. Snažte se mít kvalitní a ničím nerušený spánek. A jak můžete podpořit kvalitu spánku?

  • Omezte modré světlo před spaním.
  • Spěte v tmavé místnosti.
  • Spěte v tichu.
  • Nekonzumujte kofeinové nápoje.
  • Snažte se před spaním nestresovat, neřešit problémy.
  • Mějte spíše chladnější místnost než přetopenou.

Pravidelnost spánku

Pravidelnost spánku hraje také výraznou roli. Snažte se uléhat i vstávat stále ve stejnou dobu. Dobré je udělat si z toho svou rutinu a překonat chvíle, kdy vstávat nemusíte, například o víkendu nebo na home office. Udělejte si ze vstávání a uléhání rutinu a uvidíte, že se to projeví nejen na vaší energii během dne.