Co si představit pod dnem volna?

Než se pustíme do samotných benefitů, tak se podíváme, co si pod takovým dnem volna vůbec představit. Silový trénink je náročný nejen pro svaly, ale také pro nervovou soustavu. Proto je důležité dát tělu potřebný čas pro regeneraci a nechat ho odpočinout. A to právě děláme ve dnech volna. V takových dnech netrénujeme a pouze regenerujeme. Jedná se o dny bez silového tréninku.

Co v takových dnech mohu dělat?

Pokud jste milovníci sportu a pohybu, může být pro vás obtížné celý den pouze proležet. A je to opravdu potřeba? Není. Nemusíte nutně pouze ležet a nehýbat se za cílem co nejvíce odpočívat. Ve dnech odpočinku si můžete naplánovat výlet, chodit na procházky a hýbat se tak, jak je vám to příjemné. Je důležité tělo nevyčerpávat a nenamáhat. Procházky a rekreační sporty můžete zařadit, ale nemusíte. Záleží pouze na vás. Zda chcete celý den pouze odpočívat z pohodlí domova nebo chcete vyrazit ven do přírody a věnovat část dne také pohybu.

Proč jsou dny volna důležité?

Jak jsme již několikrát zmiňovali, dny odpočinku jsou důležité. Silovým tréninkem namáháme nejen svaly, ale také klouby, šlachy a především nervovou soustavu. Při neustálém trénování a bez zařazování odpočinkových dní se může stát, že tělo bude stagnovat, neuvidíme výsledky a budeme se cítit přetrénovaní. Proto je důležité zařazovat také dny volna, kdy necháme tělo vydechnout a odpočívat.

Jak často tyto dny zařazovat?

Záleží na počtu tréninků v týdnu, na míře vyčerpání, na tom, jak tvrdě člověk trénuje, a také na tom, jak dobře regeneruje. Všeobecně se však doporučuje mít alespoň 1–2 dny v týdnu volné. Můžete dny volna zařadit po každém 3. či 4. tréninku nebo si udělat každý víkend volný. Záleží jen na vás, jak se cítíte a kdy preferujete odpočívat.