I přesto se velký počet žen silovému tréninku stále vyhýbá obloukem a většinu času tráví kardiovaskulárním cvičením, kdy jsou schopné hodinu běhat na běžícím páse. A důvod je jednoduchý: ,,Silově necvičím, nechci vypadat jako kulturistka!‘‘ S tímto názorem se setkáváme už řadu let a není tomu jinak ani dnes. Je ale opravdu toto tvrzení pravdivé, nebo je to pouze mýtus, který přetrvává?



Co je silový trénink?
Silový trénink je cvičení, které využívá odpor ke kontrakci svalů za účelem, zvýšení síly, vytrvalosti a budování kosterních svalů. Mezi ně můžeme zařadit i posilování, pilates či cvičení s tělesnou hmotností, jako jsou kliky nebo přítahy.

Častá mylná představa je, že kardio jednodušeji spaluje tuky a silový trénink naopak jednodušeji buduje svaly. Ve skutečnosti obě formy cvičení mají celou řadu výhod a každý by měl tyto typy cvičení zařadit do svého pohybového plánu.

Proč by ženy měly zvedat činky?
Nejčastěji ženy navštěvují posilovny, aby získaly úzký pas, shodily nadbytečná kila, měly lepší kondici, nebo se jen odreagovaly. Menší procento žen cvičí, aby byly silnější a posílily své sebevědomí.

Silový trénink dokáže perfektně změnit tvar těla a posílit ho. Rozhodně se nemusíte se bát, že by se z vás stala kulturistka nebo mužatka, protože ženy nemají předpoklad k přílišnému růstu svalové tkáně.

Zhubnete podkožní tuk a zbavíte se tuku kolem orgánů
Když budete zvedat činky, budujete svalovou tkáň, která je metabolicky aktivnější než tuk. Proto když zařadíte silový trénink, zvětšíte svůj sval a díky tomu podpoříte metabolismus, což znamená, že během dne spálíte více kalorií. Silový trénink vám pomůže i s odbouráváním tuku v břišní dutině.

Získáte fyzickou zdatnost
Pokud zařadíte silový trénink, budování svalové hmoty způsobí, že budete lépe zvládat věci sama v každodenním životě. Práce pro vás budou snadnější ať se jedná o přenášení dětí, přesouvání nábytku v obývacím pokoji nebo při nošení nákupu. Zvýší se vaše síla a každodenní úkoly pro vás budou méně únavné.


Zvýšíte rovnováhu, stabilitu a flexibilitu
S přibývajícím věkem ztrácíme svalovou hmotu, a to často vede ke ztrátě rovnováhy a flexibility. Silový trénink a zvedání závaží nám pomáhá udržet sval a posilovat ho, díky tomu udržuje stále pevné tělo a stabilitu nohou.

Buduje sebevědomí
Podle několika studií se zjistilo, že muži i ženy se cítí lépe, pokud zvedají činky. Pravidelným cvičením, posilováním a pozorováním si muži i ženy budují sebevědomí, a to nejen při pohledu do zrcadla. Pokud do vašeho plánu zařadíte silový trénink a budete ho doplňovat o kardio, pomůže vám to lépe a snadněji zvládat deprese a úzkostlivé stavy. Cvičení je skvělý způsob, jak se zdravě a rychle vypořádat s každodenním stresem.

Snížíte riziko zranění, bolesti a artritidy
Silový trénink nebuduje jen svaly, ale také buduje silnější pojivé tkáně a zvyšuje stabilitu kloubů. To znamená, že se zvyšuje výztuž kloubů a díky tomu se předchází případnému zranění. Posílení gluteálních svalů také pomáhá při eliminaci a zmírnění bolesti zad a dokáže zmírnit bolesti při osteoartróze.

Snížíte riziko srdečních onemocnění a cukrovky
Cvičení v kombinaci s posilováním může značně zlepšit kardiovaskulární zdraví snížením špatného cholesterolu, což přispívá i ke snížení krevního tlaku.

Pamatujte: Silový trénink není jen pro muže! Rozhodně ho nevynechávejte a nebojte se, na pódiu mezi kulturisty neskončíte.