Hřešení je v mnoha oblastech života chápáno negativně. Většinou ho v dietě a tréninku vnímáte tak, že podvádíte sami sebe. A ze všech stran čelíte útokům „expertů“, kteří ve vás budují kolosální pocity viny poznámkami typu: „Když už se dokopeš ke cvičení, proč se pak neovládneš a sníš tu čokoládu?“

Co když si ale připustíte, že v určitých situacích může drobné hřešení prospívat? Tím spíš, když vám řekneme, že plánované porušení disciplíny je přínosné.

Občasné porušení pravidel zvyšuje šance na úspěch. Jen podotýkáme, že řeč je o stravování a zobecňování by v mnoha oblastech života mohlo být opravdu nebezpečné.

Jaké jsou výhody cíleného hřešení?

  • Když si porušení diety naplánujete, snížíte riziko, že se vám to vymkne z rukou zcela nekontrolovaně.
  • Mnohem méně hrozí, že si vytvoříte negativní vztah k jídlu.
  • Zbavíte se sklonů k přejídání.
  • Zabráníte zpomalení metabolismu vlivem dlouhodobé nízkokalorické stravy.
  • Minimalizujete riziko jojo efektu.

Jak hřešení plánovat

Pokud by všechno v našem životě mělo být vyvážené, abychom nastolili harmonii, pak to v žádném případě neznamená setrvalou drastickou dietu. Tak jako po náročném tréninku potřebujete odpočinek, i ve výživě je třeba si čas od času dopřát oblíbenou, byť nedietní dobrotu. Takové hřešení je předpokladem dlouhodobého úspěchu.

Lidé se ptají, jak často vlastně mohou takto hřešit. Neexistuje jednoznačná odpověď.

Vše závisí na mnoha faktorech:

  • na typu osobnosti (někdo se od naplánovaného jídelníčku odkloní jednou porcí jeden den v týdnu a bude naprosto spokojený, jiný bude potřebovat častější, klidně i menší „výhybky“ od původního plánu)
  • na stanovených cílech (rekreační sportovec je ve zcela jiné situaci než závodník, kterého čeká ve stanovený den soutěž)
  • na druhu potravin, kterými svůj zdravý jídelníček porušujete

Potraviny, s nimiž můžete dietu porušit zdravě

Jsou potraviny, za které žádná uspokojující náhražka neexistuje. Přesto se ale najdou takové, s nimiž budete mít pocit, že dietu porušujete, a přitom se od zdravého životního stylu vlastně moc neodchýlíte.

Patří mezi ně například:

  • hořká čokoláda – je bohatá na antioxidanty a současně uspokojí chuť na sladké.
  • plnotučný sýr – všichni dobře víme, že příliš velká porce sýru může být pro úspěch v hubnutí nebezpečná, ale nedávno provedené výzkumy ukazují, že plnotučné mléčné produkty nejdou proti dietě tolik, jak se dříve tvrdilo. Chce to jen hlídat velikost porce.
  • červené víno – nesnažíme se vás přesvědčit, že je dobré trávit život v alkoholovém opojení. Vědecké studie ale potvrzují, že lidé, kteří si příležitostně dopřejí sklenku vína, jsou obecně zdravější než abstinenti.
  • koktejl s mraženým banánem – vezměte jeden hodně zralý banán a rozmixujte ho s šálkem mléka, budete překvapeni příjemnou chutí připomínající zmrzlinu.

Hřešení jako odměna

Z hřešení v dietě si můžete udělat účinný systém odměn. Jestliže je váš trénink efektivní a výsledky viditelné, proč si občas něco nedopřát? Budete mít motivaci, psychicky lépe ustojíte dietu, a navíc vám porušení diety pomůže udržet metabolismus v chodu. A posilněni nějakou dobrotou určitě vložíte do příštího tréninku o to větší úsilí.

Ale není nikdy dobré, když člověk sám sobě příliš povolí otěže. I když vám třeba tělo leccos dovolí, přílišné porušování zásad zdravé výživy není namístě. Ba co víc – jde o značně riskantní krok. Snadno totiž sejdete z cesty a ztratíte sebekontrolu.

Na druhou stranu je také třeba počítat s lidmi, kteří příliš hřešit nepotřebují. Zdravá, dietní strava jim vyhovuje, po čokoládě a chipsech se jim nestýská. Je to nepochybně velký dar, v očích většiny hodný závisti. Svoje vnitřní nastavení ovšem příliš nepředěláte. Nemá proto smysl se užírat tím, že kamarádce hodování v cukrárně nechybí. Spíše se snažte najít pro sebe vyhovující a optimální cestu, na jejímž konci budou kvalitní výsledky, aniž byste současně měli pocit, že je takový životní styl pro vás nadměrně omezující.

Když se lidé cítí být omezovaní v jídle, stanou se jím posedlí. Je velice důležité, aby měl každý člověk pocit, že si čas od času může dopřát dle své chuti opravdu cokoli. Když si něco zakážete jednou provždy, budete deprivovaní a je skoro jisté, že to stejně nevydržíte.