Zdálo by se, že probiotika a hubnutí spolu vůbec nesouvisí. Copak střevní bakterie nějak podpoří spalování tukových rezerv? Možná vás to překvapí, ale svou roli zde sehrají a není nijak zanedbatelná.

Pojďme si nejdříve připomenout, co jsou vlastně probiotika. Jedná se o mikroorganismy osidlující naše střeva. V posledních letech se hodně mluví o tom, jakým způsobem ovlivňují imunitní systém, ale zasáhnout mohou i do regulace tělesné hmotnosti.

ZDRAVÉ TRÁVENÍ vs. ZDRAVÁ VÁHA

Jedno je jisté, pokud máte mít optimální váhu, mělo by vaše tělo optimálně fungovat. A to včetně trávicího systému. A tím už se dostáváme k problematice, kde roli probiotik nikdo nezpochybní. Přátelské bakterie žijící v našich střevech totiž zajišťují mimo jiné vstřebávání určitých živin, včetně vitaminu K a některých vitaminů skupiny B.

Pro naše zdraví je zcela zásadní, aby množství těchto mikroorganismů i vzájemný poměr jednotlivých druhů odpovídaly určitému standardu. Pak totiž nejenom správně probíhají trávicí procesy a tělo je schopno adekvátních imunitních reakcí, ale vytváří se také podmínky pro udržení vhodné tělesné hmotnosti. Na základě provedených studií víme, že lidé trpící nadváhou a obezitou obvykle nemají v pořádku osídlení střev přátelskými bakteriemi.

JAK PROBIOTIKA OVLIVŇUJÍ NAŠI VÁHU

Těch mechanismů je hned několik a této problematice se vědci věnují velmi intenzivně, protože by výhledově mohla přispět k úspěšnému boji s obezitou, která ohrožuje populaci mnoha vyspělých zemí.

Co v tuto chvíli víme?

  • probiotika mají vliv na chuť k jídlu a využití energie získané z potravy
  • určité druhy probiotik brzdí vstřebávání tuků a zajistí, aby se tyto tuky vyloučily nestrávené
  • probiotika podporují vylučování hormonu, který reguluje apetit, takže díky tomu máte chuť k jídlu lépe pod kontrolou
  • i na hladinu bílkovin regulujících metabolismus tuků mají nemalý vliv střevní bakterie, což v konečném důsledku vede k redukci ukládání tuků
  • nadváha a obezita jdou ruku v ruce se zánětlivými procesy, pokud tedy záněty tlumíte díky správnému osídlení střev bakteriemi, současně bojujete i s nadbytečnými kilogramy

Tím samozřejmě nechceme snížit důležitost správného stravovacího režimu a pohybových aktivit. Role probiotik by měla být chápána jako podpůrná.

Výsledky provedených studií ovšem hovoří velmi slibně:

  • V rámci jedné z nich účastníci výzkumu šest týdnů konzumovali denně nízkotučný jogurt a došlo u nich k poklesu tělesného tuku o 3–4 %, aniž by drželi dietu.
  • V průběhu další studie se ženám užívajícím probiotika podařilo během tří měsíců shodit o 50 % více než těm, které dostávaly placebo.
  • Víme tedy, že probiotika pomáhají lidem optimalizovat jejich váhu. Významný vliv ale mají i na následné udržení hmotnosti.

PROBIOTIKA JAKO PREVENCE TLOUSTNUTÍ

Je hezké, když se člověku s nadváhou podaří zhubnout, ale následně stojí před nelehkým úkolem si svou váhu udržet. A v tomto směru mohou být probiotika opravdu nápomocná.

V celé řadě výzkumů bylo jednoznačně potvrzeno, že lidé užívající probiotika si váhu udrželi, případně nabrali méně než ti, kteří probiotika nebrali, ačkoli kalorický příjem obou skupin byl stejný.

Jedno je tedy jisté – probiotika sice nestojí v hlavní bojové linii ve vaší bitvě proti nadbytečným kilům, ale rozhodně jsou přínosnými členy armády, díky které svůj boj za štíhlé křivky máte šanci vyhrát.