Co funguje

Nejefektivnější spalovače jsou ty na bázi kofeinu. Napomůžou vám k vyššímu výkonu i intenzitě. Během aktivity tak vydáte více energie, a tím i spálíte více tuku. Za efektivní doporučenou dávku se považuje 200 mg kofeinu. Nepřežeňte to ale…

Kofein skvěle pracuje se synefrinem. To je extrakt z kůry pomerančovníku, který zlepšuje odbourání tuku tím, že zintenzivní práci vašeho metabolismu. Může ovšem ovlivnit i váš apetit. Za ideální se považuje dávka do 20 mg.

I zelený čaj se ustálil v nabídce efektivních spalovačů. Látka z jeho extraktu zvaná EGCG podporuje spalování tuku, působí antioxidačně, podporuje účinky kofeinu a působí s ním ve vzájemné souhře. Díky tomu pak tuk využíváme o něco více jako zdroj energie.

Vhodná volba je také některý z termogenních spalovačů, například na bázi extraktu z vrbové kůry nebo kayenského pepře.

Co nefunguje

Naopak za ne příliš účinný pro spalování tuku se považuje tradiční L-karnitin, který je stálicí mezi spalovači tuku již několik desítek let. Moderní suplementace od něj však upouští.

Pozor, aby spalovač tuku fungoval, potřebuje k tomu vytvořit ty správné podmínky. Co to znamená? Předně je potřeba zajistit kalorický deficit, tedy to, abyste měli vyšší výdej energie než její příjem. Také to chce zamyslet se nad jídelníčkem – soustřeďte se na kvalitní základní potraviny, naopak omezte ty průmyslově zpracované, „junk food“ a alkohol. Velkou roli hraje i dostatečně dlouhý spánek a eliminace stresu.

Zdroj:

časopis Kondice