Co je kalorický deifcit?

Vše, co během dne sníme, obsahuje živiny – bílkoviny, sacharidy i tuky. Celkový součet živin, které za celý den sníme, tvoří jakýsi kalorický příjem. Zároveň naše tělo vydává energii, na kterou potřebuje spotřebovat jisté množství kalorií – to označujeme jako energetický výdej. Náš denní kalorický příjem a energetický výdej tvoří dohromady kalorickou bilanci. Jak je vám asi jasné – pokud náš kalorický příjem je vyšší, než náš energetický výdej, živiny se začnou ukládat někde v našem těle – nejčastěji v tucích. Kalorická bilance je tedy jedním z nejdůležitějších faktorů, které bychom měli při hubnutí sledovat.

Jak si kalorický deficit vypočítat?

To, jak si vypočítat, zda se naše tělo nachází v kalorickém deficitu nebo kalorickém nadbytku, je tedy celkem jasné. Od kalorického příjmu odečteme energetický vývoj. Jakmile se výsledek přibližuje nule, znamená to, že se pohybujete ve stavu rovnováhy. Během takového období nehubnete, ani nepřibíráte. Váš energetický výdej se přesně na kalorie spočítat nedá, ale můžeme získat alespoň přibližný údaj. Potřebujeme sečíst bazální metabolismus, energii spálenou pohybem a termický efekt jídla. Bazální metabolismus je energie, kterou naše tělo spotřebuje, aby mohlo fungovat. Energii na pohyb potřebujeme takové množství přesně podle toho, jak moc aktivní způsob života žijeme – musíme brát v potaz, zda máme sedavé zaměstnání, hodně chodíme pěšky, běháme nebo pravidelně chodíme na tréninky. A nesmíme zapomínat na to, že při jídle také spalujeme jisté množství energie – to se nazývá termický efekt jídla. Některé modelky dokonce jedí vždy ve stoje a ještě lépe, pokud jsou v zimě a na větru. V takovou chvíli mají vysoký termický efekt jídla a nejspíš tedy při jídle nepřiberou ani deko.

Jak si hlídat příjem a výdej kalorií?

Příjem a výdej kalorií je v dnešní době celkem jednoduché hlídat, a to díky mobilním aplikacím, které si můžete jednoduše stáhnout do vašeho mobilního telefonu. Na počítání kalorií je jich hned několik, určitě narazíte tedy na nějakou, která vám bude vyhovovat. Do aplikací si zapisujete, co vše jste snědli a kolik daný pokrm vážil. Brzy tak už budete mít v oku, zda jste snědli 100 g sýra nebo 150 g rýže. Do mobilních aplikací si stejným způsobem zapisujte také vaši denní fyzickou aktivitu. Tím získáte přehled, kolik kalorií spálíte, pokud si půjdete na 20 minut zaběhat nebo budete hodinu praktikovat jógu.

I v případě, že si hlídáte svou kalorickou bilanci a rovnováhu, je důležité, cítit se při pohybu příjemně a jídlo si vychutnávat. Pouze v takovém případě jsme schopni vydržet. Musíme mít tu správnou motivaci. Hubnutí znamená rozhodnutí jít jinou cestou než dosud. Znamená to změnu našich denních stravovacích i fyzických návyků. Může se sto zdát náročné – pokud ale víte, co chcete, je toto rozhodnutí vlastně to nejjednodušší.

Zdroje:

https://www.fitness007/
https://www.vitalia.cz/