NEEXISTUJÍ POTRAVINY ZPŮSOBUJÍCÍ TLOUSTNUTÍ - nadváha je výsledkem nadměrného množství konzumovaných kalorií a nedostatku pohybu.

V čem tedy tkví pozitivní účinky tuků?

1. Na příjmu vhodných tuků závisí zdraví našeho mozku

Ačkoliv tvoří mozek pouze 1/5 lidského těla, spotřebuje zhruba 1/3 našeho denního doporučeného energetického příjmu. A mozková tkáň je značnou měrou tvořena právě tukem, cca z 60 %. Nízkotučná strava tedy negativně ovlivní i fungování mozku, který tuky potřebuje k růstu nových mozkových buněk, zachování kognitivních funkcí, paměti atd.

O zdraví svého mozku byste měli dbát i vzhledem k alarmujícím statistikám, týkajících se Alzheimerovy choroby. Někteří odborníci odhadují, že výhledově bude toto onemocnění ohrožovat až 30 % populace.

2. Tuky umožňují vstřebávání některých vitaminů

Vitaminy A, D, E a K jsou tzv. v tucích rozpustné, musíme je tedy přijímat s nějakým zdrojem tuku, aby mohly být v těle adekvátně využity.

3. Tuky tlumí pocit hladu

Zvládají to hned dvěma způsoby – jednak navozují pocit nasycení, a dále pak na bázi hormonálních reakcí. Určité druhy tuků jsou totiž schopné snížit hladinu hormonů stimulujících chuť k jídlu. Je velký rozdíl, jestli sníte zeleninový salát bez zálivky či dressingu, nebo si zeleninu zakapete kvalitním olivovým olejem. V prvním případě riskujete, že za hodinu budete pošilhávat po sušence ke kávě (a ani podíl vlákniny vás nezachrání), v tom druhém se takovým chutím poměrně snadno vyhnete. Tuky totiž zpomalují trávení a vy se cítíte déle sytí. Zdravé tuky (bude o nich ještě řeč) optimalizují hladinu hormonů, které řídí pocity hladu a nasycení, kontrolují apetit a zabraňují přejídání.

Není tuk jako tuk

Jestli se máte s tuky spřátelit, musíte se je naučit rozlišovat. Některé z nich našemu zdraví vysloveně prospívají, u jiných se vyplatí držet příjem na uzdě.

Jakým tukům se vyhnout?

Sem patří dvě skupiny: tuky nasycené a trans tuky. Ty první by se v naší stravě měly vyskytovat pouze v omezeném množství, určitá dávka je ale žádoucí. Trans tukům je lepší se úplně vyhnout.

Nasycené tuky najdete: v tučném mase, tučných mléčných výrobcích, olejích tropických rostlin (kokosový, palmový, kakaový atd.).

Trans tuky jsou obsažené ve smažených pokrmech, margarínu, v některých polotovarech, ale třeba také ve sladkém pečivu, sladkostech atd. Zvyšují riziko výskytu zánětů v organismu a s tím se pojí i celá řada vážných onemocnění, jako je cukrovka či infarkt. Věnujte proto pozornost etiketám potravin a kontrolujte obsah těchto tuků ve své stravě.

Které tuky na náš stůl patří?

Mezi „zdravé“ se řadí tzv. tuky mononenasycené a polynenasycené.

Mononenasycené tuky jsou obsaženy v rostlinných olejích (olivový atd.), avokádu, ořechových máslech a samozřejmě v oříšcích. Jejich konzumace má příznivý vliv na hladinu cholesterolu v krvi, čímž snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob.

Polynenasycené tuky jsou známé také jako esenciální, protože bez nich nemohou v těle probíhat některé pochody, organismus je neumí sám produkovat a musíme je přijímat ve stravě. Do této skupiny patří omega-3 mastné kyseliny známé zejména v rámci prevence koronárních onemocnění, revmatické artritidy, diabetu či selhání srdce. Bohatými zdroji těchto mastných kyselin je zejména maso tučných ryb (losos, sardinky, treska), vlašské ořechy, lněná semínka, kanolový olej a chia.

Ve vyváženém jídelníčku ovšem nejde jen o dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin, ale také o jejich správný poměr vůči omega-6 mastným kyselinám (najdete je v drůbežím mase, vajíčkách, obilovinách, celozrnných produktech, či ve většině rostlinných olejů). Ty jsou ve stravě mnoha lidí zastoupeny často nadměrně, a právě dysbalance mezi omega-6 a omega-3 mastnými kyselinami přináší zdravotní komplikace (zejména aterosklerózu). Správný poměr mezi omega-6 a omega-3 by měl být do 5:1.

Uzavřete s tuky příměří

Strach z tuků panující v uplynulých desetiletích vedl k chybnému zobecnění a tukům neprávem přiřkl nálepku „nežádoucí“. Stačí přitom pár zásadních informací, abyste si uvědomili, že tato složka potravy tvoří nedílnou součást vyváženého jídelníčku. Jen musíte vědět, po jakých zdrojích sáhnout.