Na jednu stranu jsou nám předkládány vědecké teorie o tom, že hubnutí je jednoduchá matematika. Dosáhnete kalorického deficitu, tzn. vydáte více kalorií, než přijmete, a budete hubnout. Na stranu druhou narážíte na názory, že jednoduché sacharidy byste měli konzumovat dopoledne, abyste zabránili jejich uložení ve formě tuků.

Ale copak tělo uloží kalorie, které nejsou nadbytečné? A rozpozná vůbec, jestli jde o kalorie dopolední nebo třeba podvečerní, či dokonce noční?

Očekáváte-li jednoznačnou odpověď, vězte, že celá problematika je trochu složitější. Významnou roli totiž sehraje individuální nastavení organismu a pak také faktory, mezi nimiž dominuje cirkadiánní rytmus – nastavení těla v návaznosti na tzv. biologické hodiny.

Co říkají vědecké studie

Každopádně máme k dispozici studii z roku 2007, které se zúčastnilo 12 obézních žen. Ty nejprve dané množství kalorií konzumovaly v průběhu celého dne (5 porcí jídla), poté stejné množství kalorií mezi devátou a jedenáctou hodinou dopolední a následně opět stejnou dávku kalorií mezi šestou a osmou hodinou večer. Změny v tělesné váze, množství tuku i tzv. beztukové hmoty se v průběhu těchto tří období nijak výrazně nelišily. Výzkum dospěl k závěru, že doba konzumace jídla není pro výslednou tělesnou váhu nijak výrazně důležitá.

Z roku 2013 pak pochází výzkum, jehož výsledky už hrají více do karet těm, kteří většinu kalorického příjmu konzumovali ráno. Celkem 74 žen s nadváhou či obezitou, a navíc s diagnostikovaným metabolickým syndromem bylo rozděleno do dvou skupin. Ta, která po dobu 12 týdnů konzumovala většinu kalorií během snídaně, shodila více kilogramů, zhubla na centimetry více v pase a došlo u ní k výraznějšímu poklesu hladiny glukózy v krvi nalačno. Hladina triglyceridů byla u „ranní“ skupiny snížena o 33,6 %, zatímco u „večerní“ se zvýšila o 14,6 %.

Mluvíme sice o reakcích lidí s prokazatelnou nadváhou, či dokonce obezitou, v řadě případů s více či méně vážnými zdravotními problémy, ale i zde je jasné, že nejde o zcela jednoznačnou problematiku. A žádný renomovaný odborník vám s určitostí nepotvrdí, že kvůli hubnutí je lepší konzumovat většinu kalorií dopoledne. Vše se odvíjí od mnoha velmi individuálních faktorů.

Jisté je jedno: Večerní či noční jídlo neznamená automaticky narušení diety a hubnoucího procesu, pokud dodržíte celkový denní kalorický příjem.

Praxe je ovšem mnohdy taková, že večerní únava svádí k tomu, abyste si místo zdravého dietního pokrmu dali trochu zmrzliny nebo hranolků. A tohle pokušení bývá u většiny lidí větší večer než ráno. Navíc citlivějším lidem může kalorické jídlo ve večerních hodinách narušit cirkadiánní rytmus a způsobit nežádoucí výkyv v hladině hormonů souvisejících s chutí k jídlu. V konečném důsledku se neudržíte na uzdě a po takovém nájezdu na ledničku či spíž se rozhodně nevejdete do oblečení o jednu či více konfekčních velikostí menšího. Tohle riziko je obecně větší u lidí, kteří sáhnou po kalorickém pokrmu ve večerních hodinách. Koneckonců řada studií jasně potvrzuje, že ti, co pracují na noční směny, se obvykle stravují méně zdravě než lidé pracující přes den.

Kalorie nepoznají, jestli je den nebo noc. Důležitější roli tedy hraje to, CO JÍTE, než KDY jíte. Člověk jako takový mívá tendenci volit zdravější pokrmy během dopoledne a podléhat pokušení večer. Řešením je dobrá znalost vlastního těla a jeho reakcí, abyste se naučili pracovat se svými sklony, emocemi a celkovým nastavením metabolismu.