Pryč jsou doby, kdy na trénink stačilo vyřazené tričko, obyčejné tepláky a obuv, která alespoň trochu vypadala jako „sportovní“. Dnes máme boty na běhání po pevném povrchu, jiné na povrch nezpevněný, speciální obuv trekingovou, zimní a letní outdoorové oblečení atd. V podstatě každá populární sportovní disciplína bude mít v příslušném obchodě svůj regál.

Hodně se mluví o tom, zda i vhodně zvolené funkční oblečení může zvýšit výkonnost a podpořit regeneraci. A do popředí zájmu se v souvislosti s tím dostává zejména oblečení kompresní. Pojďme se podívat na jeho základní charakteristiku.

CO TO JE

Jedná se o oblečení stahující, v určitých částech opatřené speciálními pružnými panely.

V ČEM NÁM POMÁHÁ

  • zpevní okolí kloubů, dodá sportovci jistotu při pohybu
  • příznivě ovlivní krevní oběh
  • zlepší transport odpadních produktů z krve
  • zabraňuje otokům
  • udržuje svaly v teple
  • tlumí potréninkovou bolest
  • nenarušuje výkon, naopak

Zpevnění – cesta k jistějšímu pohybu

Kdo má zkušenosti s nošením ortézy, jistě dobře ví, že se tím daná část těla zpevní, udrží lépe ve správné pozici, kloub a okolní tkáně se snáze zahřívají a teplo následně udrží. Kompresní oblečení samozřejmě nenahradí ortézu, ale do jisté míry vám nabídne podobné benefity úměrně tlaku, který je schopno na tkáně vyvinout.

Vliv na kardiovaskulární funkce

Působení kompresních pomůcek na kardiovaskulární systém je poměrně dobře zdokumentováno. Tlak vyvíjený na cévy zlepší transport kyslíku do svalů a následně i odstranění odpadních produktů. Ačkoli by se mohlo zdát urychlení transportu kyslíku o cca 9 % jako zanedbatelné, je třeba si uvědomit, že pro sportovce má význam i taková podpora.

Potlačení bolesti a zánětlivých procesů

Řada sportovců si pochvaluje, že díky kompresnímu oblečení se po tréninku setkávají s výrazně menší bolestivostí svalů. Pak mohou další náročnou tréninkovou jednotku naplánovat v kratším časovém intervalu, podat kvalitní výkon a celkově tak zlepšit svoji formu.

Zvýšení výkonnosti

Nárůst výkonnosti je výsledkem všech pozitivních účinků kompresního oblečení, podílí se na něm jak lepší okysličení svalů, tak rychlejší odstranění odpadních produktů, stejně jako redukce potréninkové bolesti, tzn. urychlení a zkvalitnění regenerace.

Pokud jste si mysleli, že kompresní oblečení je pouze designová záležitost, případně jde o prvek, který patří výhradně do tréninkové přípravy profesionálních sportovců, pak už nyní nejspíš jasně vidíte, že opak je pravdou.



Tenhle outfit nabízí nemalé benefity každému, bez ohledu na úroveň jeho sportovních výkonů.