Co je odporová guma a co znamená trénink s ní?

Odporová guma je gumový pás, jehož charakteristikou je elasticita. Je ideální pro trénovaného cvičence, sportovce i pro naprostého začátečníka. Díky své pořizovací ceně nezasáhne do vašeho rozpočtu jako například výrazně nákladnější posilovací vybavení. Odporové gumy jsou také známé jako posilovací gumy a patří mezi oblíbenou výbavu doma i v posilovně. Rozdělují se podle své tuhosti i způsobu konstrukce.

Při tréninku s odporovou gumou nahrazujete objemné cvičební pomůcky. Silou, kterou vyvíjíte k natažení gumy, působíte na své svaly stejně jako při použití volných závaží či strojů.

Rozdělení odporových gum dle síly odporu

Pokud plánujete koupit odporovou gumu, měli byste se v první řadě zaměřit na sílu odporu. Každá guma je totiž z jiného hutného materiálu a podle něj se určuje i její využití. Většinou se jednotlivé stupně odporů odlišují barvou, to však ale není pravidlem, protože každý výrobce si určuje barvy dle svého, a proto byste se měli vždy řídit údajem o odporu uvedeným na samotné gumě, který se udává v kilogramech.

Mohou odporové gumy budovat svalovou hmotu?

Samozřejmě! Například studie z roku 2019 poukazuje na to, že trénink s použitím odporových gum poskytuje podobné přírůstky svalů a síly jako používání běžného vybavení v tělocvičnách nebo posilovnách.

Odporové gumy sice nemusí vypadat tak dobře jako činky, ale i přesto mohou posílit vaše svaly stejně efektivně jako klasické závaží. V mnoha ohledech gumy napínají více svaly a déle je při pohybech prodlužují.

Jaké jsou výhody odporových gum?

Přizpůsobivost
Cvičení s odporovou gumou můžete měnit téměř za běhu, a to změnou pohybu. Odporové gumy vám zkrátka pomohou snížit nebo zvýšit odpor jednoduchým zkrácením či prodloužením gumy.

Posilování celého těla
Často jsou posilovací vybavení zaměřena pouze na konkrétní partii. Odporové gumy jsou ale velmi variabilní pomůckou, s kterou můžete provádět nespočet cviků a procvičit tak celé tělo, aniž byste museli navštívit fitness centrum.

Skladnost
Odporové gumy se snadno vejdou do kabelky i cestovní tašky. Díky tomu vám umožní cvičit kdykoli a kdekoli. Navíc jsou tak lehké, že vaši tašku vůbec nezatíží.

Náklady
Jejich pořizovací cena není příliš vysoká. Odporové gumy můžete sehnat už za 100 Kč, jejich kvalita ale nemusí být úplně dobrá, stejně jako jejich použití, protože vás mohou nepříjemně tlačit. Střední třída se pohybuje okolo 200–300 Kč, kdy jsou tyto gumy příjemnější a kvalitnější. Za cenu cca 500 Kč již seženete špičkové profi gumy, které mají vysoký odpor, či jsou v sadě po více kusech.

Jsou odporové gumy vhodné při hubnutí?

Cvičení s odporovou gumou se sice řadí do silového tréninku, protože pomáhají budovat svaly, ale můžete je použít i při hubnutí. Cvičení s odporovou gumou snižuje tělesný tuk u lidí s nadváhou lépe než jiné formy tréninku, včetně volných vah a tréninkem s vlastní váhou – jak uvádí nová studie z roku 2022.

Pokud jste se tedy rozhodli hubnout, odporové gumy určitě stojí za to, abyste je zařadili do svého cvičebního plánu. A to i přesto, že při silovém tréninku spálíte o něco méně kalorií než při kardio cvičení. A důvod? Silový trénink s pomocí odporových gum krásně tvaruje postavu. Také dokáže nakopnout metabolismus, protože tento typ tréninku poškozuje svalová vlákna a jejich opravení vyžaduje daleko více využité energie navíc. Díky tomu tedy můžete spálit až o 10 % více energie, protože se zvyšuje váš bazální metabolismus na dalších 24 hodin, což je při snaze u shození kil naprosto skvělé.

Zdroj:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6383082/
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphys.2021.791999/full