Bederní opasky

Jednou z nejpoužívanějších pomůcek ve fitness je jednoznačně bederní opasek. Využívá se zejména v silovém tréninku ke stabilizaci a opoře bederní páteře při zvedání těžkých vah. Setkáme se s ním například při provádění dřepů, mrtvých tahů a dalších silových cviků. Někteří jedinci nosí opasek i při jiných cvicích, což ztrácí svůj význam. Základní chybou při využívání opasku je jeho maximální utažení, čímž cvičenec získá falešný pocit stability páteře. Stažením žeber a oblasti břicha totiž zabráníme aktivitě svalů podílející se na trupové stabilizaci.

Opasek by měl být utažen tak, aby umožnil maximální možný nádech do hrudního koše i břicha – tímto procesem je vytvořena žádoucí opora páteře. Největší smysl dává užívání opasku při extrémním silovém tréninku, kdy se předpokládá, že cvičenec je technicky vyspělý, bez svalových dysbalancí a jeho pohybový aparát je na zátěž zvyklý. Určitě by neměl být využíván k eliminaci bolestí zad, protože jím neřešíme příčinu bolestí.

Rukavice

Fitness rukavice lze rozdělit na ty s fixací zápěstí a bez fixace, které končí před zápěstím. Jsou používány převážně k tomu, aby se zabránilo proklouznutí činek, os nebo adaptérů ke kladkám, a tím se eliminovalo riziko poranění. Dalším důvodem je omezení rohovatění kůže a tvorbě mozolů. To je ovšem na zvážení, protože se mozoly často tvoří i při použití rukavic. Co však nelze opomenout – řada lidí ráda rukavice nosí, protože se vyrábějí v různých vzorech a tvoří hezký módní doplněk.

Pokud bychom chtěli rukavice využít, tak je třeba si dát pozor na rukavice s fixací zápěstí. S takovými rukavicemi sice získáme pocit zpevněného zápěstí, ale popravdě tím zápěstí spíše ochabuje. Je důležité se naučit zápěstí zpevnit vlastními silami a posilovat jej přirozeným úchopem.

Trhačky

Jak si lze představit trhačky? Jedná se o smyčku kolem zápěstí, kde se zbývající část omotá kolem osy činky, dlouhé osy nebo tyče. Princip spočívá v tom, že trhačky umožňují udržet v rukou i mnohem větší váhu. Je ovšem důležité se soustředit na kontrolovaný úchop, což znamená, že celková váha zátěže by neměla spočívat pouze v tahu na zápěstí. Mají smysl při silovém tréninku, ale nedoporučuje se je využívat po celou dobu cvičení, aby nedocházelo k postupnému oslabení přirozeného úchopu.

Bandáže

Pokud pomineme bandáže, které se využívají v období rehabilitace po úrazu, tak ve fitness se můžeme setkat s bandážemi v rámci silového tréninku. Princip je ovšem stejný, primárně jde o zpevnění. Na bandáže narazíme především v silovém tréninku, kde se používají ke zpevnění určitých kloubů, aby byly odolnější vůči vysokým vahám.

Nejvíce se bandážují kotníky a kolena. V silovém tréninku tedy do určité míry mají bandáže své opodstatnění, ale obdobně jako trhačky není vhodné je užívat po celou dobu cvičení. Při jejich dlouhodobém užívání dochází naopak k narušení stability kloubu, neboť svaly okolo fixovaného kloubu nejsou nucené pracovat.

Zdroj:
https://www.databazeknih.cz/knihy/treninkove-metody-a-principy-pouzivane-v-kulturistice-117557