Myslet si, že zhubnete výhradně pohybem, by bylo stejné jako očekávat od auta, že bude skvěle jezdit jen proto, že vy umíte výborně řídit. Být dobrý řidič, respektive sportovec, prostě nestačí. U auta řešíte palivo, olej a další věci, v případě životního stylu a snižování tělesné hmotnosti musíte počítat s nemalou rolí jídla. A jestli píšeme „nemalou“, ve skutečnosti myslíme „značnou“, v mnoha případech dokonce „hlavní“. Ne nadarmo jsou někteří odborníci přesvědčeni, že jídlo stojí za 70 % úspěchu.

Pojďme si společně vyvrátit jeden zažitý mýtus… Strava a cvičení jsou při hubnutí stejně důležité.

Nikdo nepochybuje o tom, že pro pevné zdraví a dobrou fyzickou kondici potřebujete oboje, ale opravdu by na pomyslných miskách vah dosáhly rovnováhy?

Realita je taková, že žádné cvičení vám nepomůže zhubnout, když současně nepřizpůsobíte svoji stravu. Čistě teoreticky by se váha snižovala, pokud by energetický výdej díky pohybu převýšil příjem. To je ale při stravovacích návycích některých lidí (tučné, smažené pokrmy, sladké limonády) prakticky nemožné, protože by vlastně museli trénovat většinu dne, aby spálili všechny ty kalorie a ještě něco navíc.

I výsledky celé řady studií hovoří jednoznačně – určitě bude super, když třikrát týdně uběhnete pět kilometrů a koupíte si permanentku do fitka, ale šance na uspokojivé výsledky budou mizivé, pokud nezačnete věnovat pozornost svojí stravě. A tím rozhodně nemáme na mysli dietu. Řeč je o zdravém, vyváženém, chutném jídle. A tyhle přívlastky si spousta dietních režimů přisvojit nemůže. Diety s sebou navíc nesou řadu rizik, kromě těch zdravotních taky mimo jiné fakt, že budete sami sobě lhát. Lidé svázaní striktním dietním režimem až překvapivě často sklouzávají k tomu, že si prostě tak trochu přizpůsobí realitu a jednoduše ani sami sobě nepřiznají nejrůznější poklesky. Zkušení dietologové se domnívají, že tihle „dietlháři“ v průměru nepřiznají nějakých 700 až 800 kcal denně.

Ovšem dokud se nepostavíte tváří v tvář realitě, nemůžete očekávat reálné výsledky. Ty vaše zůstanou přesně tam, kde se nacházíte vy sami – v nějaké dietní virtuální realitě.

A je čas na další zažitou nepravdu… Všechny kalorie jsou stejné, zbytek je jen matematika.

Opravdu je úplně jedno, jestli sníte 250 kcal ve formě libového kuřecího masa s rýží nebo v podobě smažených hranolků s tatarkou? Nejspíš už jste si dávno odpověděli sami.

Jídlo není jen o kaloriích. Důležitá je i jeho výživová hodnota, obsah jednotlivých makroživin i mikroživin. A není vůbec náhodou, že epidemie obezity vypukla právě v době, která se dá nazvat érou polotovarů a nadměrně zpracovaných potravin. Ty jsou pak často velmi kalorické, ale současně málo výživné.

Snažte se tedy, aby se na vašem stole objevovaly co nejkvalitnější potraviny v přirozené podobě. Jezte ovoce, zeleninu, libové maso, vajíčka, kvalitní obiloviny atd. Ustrnout na pouhém počítání kalorií znamená dostat se do slepé uličky.

Jeden z mnoha příkladů toho, co se stane, když tělu chybí důležité mikroživiny: Nedostatek železa ovlivní fyzickou výkonnost, protože se naruší transport kyslíku do tkání, tím pádem klesá i vaše schopnost spalovat kalorie během cvičení. Nízký příjem antioxidantů ohrožuje organismus, protože se v něm hromadí volné radikály a vzniká prostředí vysoce rizikové z hlediska celé řady onemocnění (kardiovaskulární choroby, diabetes, některé druhy rakoviny atd.).

Přejděme ale od odstrašujících příkladů k pozitivní motivaci… Co vám nabídne kvalitní, vyvážený jídelníček?

  • Dostatek bílkovin, díky nimž dojde k urychlení metabolismu, potlačení pocitu hladu a stimulaci produkce důležitých hormonů, které napomáhají regulaci váhy.
  • Rozpustnou vlákninu, která sama o sobě napomáhá hubnutí, v kombinaci s vodou totiž vytváří v žaludku hustý gel, čímž je utlumen pocit hladu. Současně tato vláknina snižuje produkci tzv. hormonů hladu.
  • Cukry v přirozené podobě – tedy nikoli cukry rafinované, pravidelně spojované s obezitou a zdravotními problémy, navíc zvyšující produkci ghrelinu (hormonu hladu) a narušující dosažení pocitu nasycení.
  • Kvalitní tuky, které tělo ke svému zdravému fungování potřebuje. Nemusíte se obávat nebezpečných trans tuků, ohrožujících vaši linii i zdraví.

A jeden bonus navíc… Znáte NEAT?

S trochou nadsázky můžeme říct, že je to způsob hubnutí, se kterým jste možná doposud nepočítali a byla to velká chyba.

Většina lidí totiž proti sobě staví přijaté kalorie (jídlo) a vydané kalorie (trénink). Ten, kdo kalkuluje s kaloriemi spotřebovanými na trávení potravy, má mnohdy pocit, že vychytal i nejmenší detaily. Ale chyba lávky! Ještě je tu tzv. NEAT (non-exercise activity thermogenesis), tedy energie vydaná během mimotréninkových aktivit. Chodíte do práce pěšky, pěkně svižně, abyste se po ránu rozhýbali? Pak určitě počítejte i s tímto energetickým výdejem. A to samé platí pro v podstatě jakékoli vykonávané aktivity, ať je to věšení prádla, sekání trávníku, či vyndávání nádobí z myčky.

Zdravý životní styl je komplexní přístup k životu jako takovému, zahrnuje v podstatě veškeré vaše činnosti a chování. Maraton vám taky nevyhraje jen to, že si koupíte super běžecké boty.