Kurkuma už dávno není jen pouhým kořením typickým pro asijskou kuchyni. Díky po tisíce let ceněným léčebným účinkům se stává stále žádanější složkou výživových doplňků. Koneckonců její hlavní ingredience – kurkumin – je silným antioxidantem s řadou vědecky ověřených účinků.

A protože jedním z nejžádanějších suplementů stále zůstávají spalovače tuků, odborníci pochopitelně podrobili pečlivým výzkumům i kurkumu.

KURKUMA A HUBNUTÍ

V lidském těle všechno souvisí se vším, není tedy divu, že vědci přišli s řadou zajímavých zjištění. Například našli souvislosti mezi protizánětlivými účinky kurkumy a redukcí váhy. Kurkumin podle všeho snižuje hladinu určitých zánětlivých markerů, které se podílí na rozvoji obezity. Jejich pokles vede k úbytku váhy, redukci tukové tkáně a ke zlepšení inzulinové senzitivity, která je u lidí s nadváhou obvykle narušena a snadno vede k celé řadě zdravotních problémů.

K dispozici máme opravdu zajímavou studii. Zúčastnilo se jí 44 lidí, kteří do té doby nebyli schopní zhubnout. Podávání 800 mg kurkuminu a 8 mg piperinu dvakrát denně u nich vedlo k výraznému úbytku váhy a tím k poklesu BMI. Jen pro pořádek – piperin je složka černého pepře, látka, která podpoří vstřebávání kurkuminu v těle až o 2 000 %.

Co se týče mechanismu hubnoucího účinku, podle provedených studií jde v případě kurkuminu zejména o:

  • schopnost potlačit růst tukové tkáně
  • zlepšení podmínek pro hubnutí prostřednictvím regulace hladiny cukru v krvi a prevenci inzulinové rezistence
  • zvýšení produkce žluči, která napomáhá trávení tuků a celkově stimuluje tukový metabolismus

JE TŘEBA SE OBÁVAT NĚJAKÝCH VEDLEJŠÍCH ÚČINKŮ?

Při běžném dávkování nikoli. Takže platí obecné doporučení, že pokud si koupíte výživový doplněk s obsahem kurkuminu, měli byste se držet dávkování uvedeného na etiketě.

Ovšem lidé trpící následujícími chorobami by se měli kurkumě v koncentrované formě raději vyhnout:

Cukrovka

Suplementy s obsahem kurkuminu mohou narušit účinek některých léků na diabetes a vést k nadměrnému poklesu cukru v krvi.

Snížená hladina železa

Kurkuma ve větším množství narušuje vstřebávání železa v organismu.

Ledvinové kameny

Kurkuma je bohatá na oxaláty, tedy látky, které se snadno vážou na vápník a přispívají k tvorbě ledvinových kamenů.

Poruchy srážlivosti krve

Kurkuma může narušit adekvátní srážlivost krve, což u lidí s poruchami srážlivosti snadno způsobí problémy.

Obecně se suplementy s kurkuminem nedoporučují kojícím a těhotným ženám, zde ale především z důvodu nedostatečných vědeckých důkazů o bezpečnosti užívání.

Pokud užíváte pravidelně léky na ředění krve, léky na srdce, antihistaminika či momentálně berete antibiotika, kurkumin může narušit jejich účinek. Pak je vždy namístě konzultace s ošetřujícím lékařem, jestli je pro vás daný výživový doplněk vhodný.