Premium obsah

Ploché bříško můžete mít i bez diet. Stačí jíst pravidelně tuto snídani

Ploché bříško můžete mít i bez diet. Stačí jíst pravidelně tuto snídani
Obilné kaše mají dlouhou historii, která sahá až do pravěku. Jedly je téměř všechny společenské vrstvy, ovesné kaše si pak nejvíce oblíbili Germáni. Jenže ne vždycky máme ráno chuť a čas si zdlouhavě připravovat nutričně vyváženou a chutnou snídani. A na to máme pro vás dokonalé řešení - ovesnou kaši si připravte už večer předem.

Ačkoli je zdravá strava pro každého z nás hodně individuální, obecně se tvrdí, že snídaně je základem dne. Sama mám zkušenost s tím, že pokud se dobře nenasnídám, už to během dne prostě "nedojím" žádným jídlem a celý den se pak tláskám hloupostmi. Rána ale bývají čím dál tím hektičtější, a někdy prostě nezbyde čas na přípravu vaječné omelety se zeleninovým salátkem... Co kdybyste si ale mohli připravit perfektně vyváženou snídani už večer předem a ráno ji jen dochutili podle nálady? 

Zdroj: Youtube

Proč jíst oves?

1. JE NEUVĚŘITELNĚ VÝŽIVNÝ

Oves je bohatý na sacharidy a vlákninu, ale má také vyšší obsah bílkovin a tuků než většina ostatních obilovin. Obsahuje mnoho vitamínů, například vitamin B1 a B5 a spoustu minerálů.

2. OVES JE SKVĚLÝ ANTIOXIDANT

Tato superpotravina je plná polyfenolů a je tedy jedním z nejpozoruhodnějších z nich je jedinečná skupina antioxidantů s názvem avenanthramidy. Tyto sloučeniny se nachází téměř výhradně v ovsu a mohou pomoci snížit krevní tlak. Mají také protizánětlivé a protisvědivé účinky.

3. SNIŽUJE CHOLESTEROL

Oves může pomoci chránit srdce díky vláknině tím, že snižuje celkový cholesterol, dovede také snížit i špatný LDL cholesterol.

4. ZLEPŠUJE HLADINU CUKRU V KRVI

Díky rozpustné vláknině beta-glukanu může oves zlepšit citlivost na inzulín a pomoci snížit hladinu cukru v krvi.

5. POMÁHÁ PŘI HUBNUTÍ

Ovesné vločky vám mohou pomoci shodit kila tím, že se budete cítit sytější. Vločky totiž mírně zpomalují vyprazdňování a zvyšují produkci hormonu sytosti.

Ovesná kaše přes noc

Ovesná kaše přes noc je ideálním řešením pro ty z nás, kteří ráno nemají čas na zdlouhavou přípravu snídaně. Princip je velmi jednoduchý. Ovesné vločky večer namočíte do tekutiny dle výběru, lehce osolíte a dáte na noc do lednice. Pokud chcete, můžete si kaši dochutit ovocem, oříšky nebo čímkoliv jiným již večer, pokud ale chcete, nechte to až na ráno - zabere to jen okamžik.

Do čeho vločky namočit? Můžete použít vodu, mléko, rostlinné mléko, nebo také třeba vývar. Ovesnou kaši totiž nemusíte konzumovat pouze na sladko. Skvěle chutná například s kozím sýrem nebo se špenátem. 

Zdroje:

Ikona
Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.