Ačkoli je zdravá strava pro každého z nás hodně individuální, obecně se tvrdí, že snídaně je základem dne. Sama mám zkušenost s tím, že pokud se dobře nenasnídám, už to během dne prostě "nedojím" žádným jídlem a celý den se pak tláskám hloupostmi. Rána ale bývají čím dál tím hektičtější, a někdy prostě nezbyde čas na přípravu vaječné omelety se zeleninovým salátkem... Co kdybyste si ale mohli připravit perfektně vyváženou snídani už večer předem a ráno ji jen dochutili podle nálady?

Zdroj: Youtube

Proč jíst oves?

1. JE NEUVĚŘITELNĚ VÝŽIVNÝ

Oves je bohatý na sacharidy a vlákninu, ale má také vyšší obsah bílkovin a tuků než většina ostatních obilovin. Obsahuje mnoho vitamínů, například vitamin B1 a B5 a spoustu minerálů.

2. OVES JE SKVĚLÝ ANTIOXIDANT

Tato superpotravina je plná polyfenolů a je tedy jedním z nejpozoruhodnějších z nich je jedinečná skupina antioxidantů s názvem avenanthramidy. Tyto sloučeniny se nachází téměř výhradně v ovsu a mohou pomoci snížit krevní tlak. Mají také protizánětlivé a protisvědivé účinky.

3. SNIŽUJE CHOLESTEROL

Oves může pomoci chránit srdce díky vláknině tím, že snižuje celkový cholesterol, dovede také snížit i špatný LDL cholesterol.

4. ZLEPŠUJE HLADINU CUKRU V KRVI

Díky rozpustné vláknině beta-glukanu může oves zlepšit citlivost na inzulín a pomoci snížit hladinu cukru v krvi.

5. POMÁHÁ PŘI HUBNUTÍ

Ovesné vločky vám mohou pomoci shodit kila tím, že se budete cítit sytější. Vločky totiž mírně zpomalují vyprazdňování a zvyšují produkci hormonu sytosti.

Ovesná kaše přes noc

Ovesná kaše přes noc je ideálním řešením pro ty z nás, kteří ráno nemají čas na zdlouhavou přípravu snídaně. Princip je velmi jednoduchý. Ovesné vločky večer namočíte do tekutiny dle výběru, lehce osolíte a dáte na noc do lednice. Pokud chcete, můžete si kaši dochutit ovocem, oříšky nebo čímkoliv jiným již večer, pokud ale chcete, nechte to až na ráno - zabere to jen okamžik.

Do čeho vločky namočit? Můžete použít vodu, mléko, rostlinné mléko, nebo také třeba vývar. Ovesnou kaši totiž nemusíte konzumovat pouze na sladko. Skvěle chutná například s kozím sýrem nebo se špenátem.

Zdroje: