1. Tělo může přicházet o velmi důležité živiny

Mnoho rychlých a tím pádem i extrémních diet a stravovacích plánů omezuje celé skupiny potravin, což ve výsledku znamená, že vám mohou chybět důležité živiny, které tělo potřebuje pro správnou funkci. Mezi ně patří různé spektrum vitamínů i minerálních látek, které jsou nedílnou součástí celkového zdraví.

Například dieta bez mléčných výrobků může vést k nedostatku vápníku, zatímco dieta omezující veškeré sacharidy může znamenat nedostatek vlákniny. I při nízkokalorické dietě je důležité zaměřit se na dostatek živin včetně vápníku, železa, kyseliny listové či vitamínu B12 a vitamínu D.

Ve vypjatějších případech navíc může mít zapříčiněná podvýživa a nutriční nedostatek za následek řadu příznaků, jako je:

  • únava
  • velmi malá energie
  • padání vlasů
  • lámání nehtů
  • zácpa
  • anémie
  • snížená imunita
  • oslabené kosti

Pokud se rozhodnete pro hubnutí, vyberte si ten správný stravovací plán

V případě, že chcete hubnout pomocí stravovacího plánu, je důležité vybrat si takový, který obsahuje všechny klíčové makroživiny (tuky, sacharidy, bílkoviny). Nejlépe uděláte, pokud navštívíte lékaře, specialistu či výživového poradce, který stravovací plán přizpůsobí individuálně vám a vašim potřebám. Aby byl stravovací plán dokonalý, je potřeba o něm uvažovat jako o zdravém životním stylu, a ne pouze jako o dietě. Dieta je totiž vždy jen dočasná speciální výživa.


2. Váš metabolismus se zpomalí

K rychlému úbytku hmotnosti dochází, pokud dosáhnete nadměrného nedostatku kalorií. Potíž v tomto případě spočívá v tom, že naše tělo tento úbytek rozpozná, zanalyzuje a vyhodnotí jako známku omezeného přísunu potravy a následně přejde do režimu hladovění jako za doby hladomoru. Tady nastává výrazné zpomalení metabolismu, aby tělo mohlo co nejvíce šetřit energii a tím pádem začne držet i více tuku než obvykle.

Při hubnutí nesnižujte o více než 400 kalorií

Nemusíte příliš snižovat kalorie, abyste zhubli. Většina lidí zhubne i půl kilogramu týdně, pokud bude konzumovat o 400 kalorií méně v kombinaci s dietou a cvičením. I když víme, že tento přístup není tak uspokojivý, z dlouhodobého hlediska je zdravější.


3. Při rychlém hubnutí místo tuku ztratíte svaly

Když se pustíte do hubnutí, chcete především zmenšit tukové zásoby a zároveň si zachovat svalovou hmotu. Pokud ale snížíte výrazně svůj příjem kalorií, utrpí i váš svalový tonus. Kromě toho, že ztratíte svaly, zpomalíte svůj metabolismus, a protože jsou svaly metabolicky aktivnější než samotný tuk, znamená to, že kvůli této ztrátě spálíte méně kalorií za den – váš bazální metabolismus bude nižší.

Jak nastartovat metabolismus?

  • jíst dostatek kalorií
  • jíst dostatek bílkovin v každém jídle
  • zařadit silový trénink
  • zařadit intenzivní intervalový trénink

4. Může nastat dehydratace

V případě, že jste se pustili do diety pomocí nízkosacharidového či zcela bezsacharidového stravování, je téměř jisté, že ztratíte hodně vody, a to je jeden z důvodů, proč je ketonické stravování často vychvalované pro velmi rychlé hubnutí. Problém v tomto případě je ten, že ztráta vody může vést k dehydrataci těla a řadě vedlejších účinků, které jsou nepříjemné:

  • bolest hlavy
  • svalové křeče
  • výrazný úbytek energie
  • tmavě žlutá moč
  • výkyvy nálad
  • pocit žízně

Vždy se proto ujistěte, že vás stravovací plán klade důraz na dostatečný příjem vody – na hydrataci.

5. Můžete se cítit hladově

Pokud se vydáte cestou rychlého hubnutí stravou s nízkým obsahem kalorií, vaše hladina hormonu leptinu (hormon, který řídí pocit hladu a sytosti) bude nevyvážená. Tato nevyváženost může vyústit v záchvatové přejídání, kdy budete doslova posedlí jídlem a sníte cokoli, co vám zrovna přijde pod ruku.


Držte se vysoce kvalitních potravin

Výzkum (https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1014296?query=) prokázal, že kvalita potravin je pro hubnutí důležitější než spotřebované kalorie a může výrazně ovlivnit, kolik toho během dne sníte. Tato studie hovoří o vlivu škrobů i rafinovaných cukrů na přírůstek hmotnosti, a proto mějte na paměti, že kvalita je nedílnou součástí nejen hubnutí, ale i zdraví.


6. Vaše psychická pohoda může doslova utrpět

Pokud zhubnete velmi rychle, může to s sebou přinést psychické následky. Můžete se rovněž začít potýkat s anorexií či bulimií. Je proto důležité, abyste si řekli, jaký je váš skutečný cíl.

Pokud považujete hubnutí za nezbytný krok k dosažení osobního cíle, jako je nalezení nového vztahu, sebekontrola či zdraví, věnujte nějaký čas tomu, abyste si své záměry sepsali. Při psaní seznamu totiž můžete zjistit, že úbytek na váze je jen malý faktor, který vám skutečné štěstí nepřinese.


Jaký je tedy nejlepší způsob, jak zhubnout?

Zdravé a udržitelné hubnutí v sobě skrývá mnoho hledisek od lepšího výběru potravin a dostatku spánku přes zvýšenou fyzickou aktivitu až po duševní pohodu.

Myslete na to, abyste si na své cestě za krásnějším a štíhlejším tělem vytvořili také chvilky radosti, které vás budou motivovat a hnát vpřed. Pokud nemáte rádi běh, zkuste například rychlou chůzi, jízdu na kole nebo tenis. Zkrátka si najděte aktivitu, která vás bude bavit. A pokud dostanete chuť na čokoládu? Tak si kousek té své oblíbené jednou za čas dejte, protože i to je v pořádku!

Pamatujte si, že hubnutí musí být v souladu se změnou životního stylu. Udržujte rovnováhu mezi hubnutím i svým osobním životem. Než se pustíte do jakékoli změny, zamyslete se, abyste našli svou skutečnou motivaci a nežeňte se do extrémů, které vám mohou uškodit a zásadně ovlivnit vaše zdraví.

Při hubnutí mějte na paměti tyto rady:

  • jíst dostatek bílkovin v každém jídle
  • omezit cukry a jednoduché sacharidy
  • zařadit do jídelníčku zdravé tuky
  • snažit se dostatečně spát a odpočívat
  • zařadit do svého života fyzické aktivity, které vás baví
  • najít si čas pro sebe, pro své kamarády a rodinu

Zdroj:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16083306/
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/oby.21538
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1014296?query=