Rostlinná říše poskytuje překvapivě velké množství produktů, které můžete použít místo proklínaného bílého cukru.

JAVOROVÝ SIRUP

52 kcal v jedné lžíci

Nejenže skvěle chutná, ale podpoří mimo jiné i regeneraci po tréninku, protože obsahuje minerály a elektrolyty, které vám po výkonu chybí (zinek, mangan, draslík atd.). Předpokladem úspěchu je samozřejmě kvalitní produkt – pozor na nejrůznější náhražky. Obecně platí, že čím je javorový sirup tmavší, tím je chutnější a také bohatší na živiny.

Tip

Namíchejte si vlastní sportovní nápoj: do sklenice vody přidejte lžičku javorového sirupu + 2 lžíce čerstvé citronové nebo limetkové šťávy.

DATLOVÝ CUKR

45 kcal v jedné lžíci

Toto přírodní sladidlo je méně sladké než klasický cukr, má lehkou karamelovou příchuť a obsahuje draslík, hořčík, selen a měď. Tělu dodá antioxidanty zpomalující stárnutí a působící preventivně proti celé řadě chorob. Kupujte výhradně takový produkt, jehož etiketa udává jako jedinou ingredienci datle, pak máte jistotu, že skutečně sladíte pouze tzv. datlovým cukrem, tzn. usušenými a rozemletými datlemi.

Tip

Datlový cukr se prakticky nerozpouští v nápojích, hodí se spíše na doslazení nejrůznějších kaší či jogurtu, případně jako sladidlo při výrobě domácích müsli tyčinek, brownies atd.

CUKR Z KOKOSOVÉ PALMY (KOKOSOVÝ CUKR)

45 kcal v jedné lžíci

Vzniká povařením a následným usušením mízy z kokosových květů. Takový cukr si zachová řadu cenných živin, mezi nimiž nechybí železo, zinek, vápník či draslík. Má překvapivě nízký glykemický index – cca 35 (pro porovnání klasický cukr má 70). Pozor – často bývá zaměňován s palmovým cukrem, ten je ale produktem palmy cukrové, nikoli kokosové.

Tip

Dobře se rozpouští v nápojích a oceníte ho i v pečivu. Obvykle překvapí tím, že nechutná po kokosu, ale má spíše lehkou karamelovou příchuť.

YACÓN SIRUP

20 kcal v jedné lžíci

Vyrábí se z kořene jihoamerické rostliny. V porovnání s klasickým cukrem má jen polovinu kalorií, a navíc obsahuje tzv. fruktooligosacharidy, tedy nestravitelnou vlákninu, která navozuje pocit nasycení. Připomíná melasu, ale jeho chuť je mnohem jemnější. Protože má i nižší sladivost než cukr, dávejte si pozor s dávkováním.

Tip

Yacón sirup můžete vmíchat do jogurtu, ovesné kaše nebo použít jako sladidlo při přípravě dresinku či do müsli tyčinek.

MELASA

58 kcal v jedné lžíci

Jedná se o hustý sirup tmavé barvy vznikající při vaření cukru z řepy a třtiny. Melasa je skutečnou výživovou bombou, protože obsahuje více železa než hovězí maso, čtyřnásobek draslíku v porovnání s banánem a dvakrát více vápníku než mléko.

Tip

Chuť melasy je mírně nahořklá, oceníte ji například v těstu na některé druhy pečiva (například zázvorové sušenky jsou s melasou skvělé), báječně dochutí marinádu nebo masovou chilli směs.

STÉVIE

0 kcal v jedné lžíci

Ideální pro ty, kteří přísně hlídají příjem kalorií. Stévie má výrazně vyšší sladivost než cukr (cca dvěstěkrát) a současně neobsahuje prakticky žádné kalorie. Zdá se být tedy opravdu dokonalá, ale i ona má své stinné stránky. Hlavní nevýhodou je nahořklá chuť, případně lékořicová pachuť. Protože se ale využívá jen v malých dávkách, je mnoho způsobů využití, kdy tento handicap nezaznamenáte.

Tip

Stévie se hodí k doslazení nápojů, nepečených dezertů či kaší, skvělá je v chia pudinku. Využít ji můžete i jako náhražku cukru při pečení – 100 gramů cukru v receptu nahraďte 1 gramem stévie v prášku.

A na závěr přidáme ještě jedno sladidlo původu živočišného.

MED

64 kcal v jedné polévkové lžíci

Produkt pilných včeliček patří k velmi oblíbeným sladidlům. V porovnání s cukrem má vyšší sladivost, takže ho spotřebujete méně. Sacharidy v něm obsažené se rychleji a lépe vstřebávají, a navíc spolu s nimi získáváte i mnoho živin, včetně účinných antioxidantů.

Tip

Med se hodí do předtréninkového i potréninkového nápoje sportovců. Dochutí čaj, využijete ho do těsta při pečení sladkého pečiva všeho druhu, je vítanou součástí marinád na grilované maso.

Sladit se dá i zdravě, pokud víte, z čeho vybírat, a pohlídáte si dávkování.