Rostlinná říše poskytuje překvapivě velké množství produktů, které můžete použít místo proklínaného bílého cukru.
JAVOROVÝ SIRUP
52 kcal v jedné lžíci
Nejenže skvěle chutná, ale podpoří mimo jiné i regeneraci po tréninku, protože obsahuje minerály a elektrolyty, které vám po výkonu chybí (zinek, mangan, draslík atd.). Předpokladem úspěchu je samozřejmě kvalitní produkt – pozor na nejrůznější náhražky. Obecně platí, že čím je javorový sirup tmavší, tím je chutnější a také bohatší na živiny.
Tip
Namíchejte si vlastní sportovní nápoj: do sklenice vody přidejte lžičku javorového sirupu + 2 lžíce čerstvé citronové nebo limetkové šťávy.
DATLOVÝ CUKR
45 kcal v jedné lžíci
Toto přírodní sladidlo je méně sladké než klasický cukr, má lehkou karamelovou příchuť a obsahuje draslík, hořčík, selen a měď. Tělu dodá antioxidanty zpomalující stárnutí a působící preventivně proti celé řadě chorob. Kupujte výhradně takový produkt, jehož etiketa udává jako jedinou ingredienci datle, pak máte jistotu, že skutečně sladíte pouze tzv. datlovým cukrem, tzn. usušenými a rozemletými datlemi.
Tip
Datlový cukr se prakticky nerozpouští v nápojích, hodí se spíše na doslazení nejrůznějších kaší či jogurtu, případně jako sladidlo při výrobě domácích müsli tyčinek, brownies atd.
CUKR Z KOKOSOVÉ PALMY (KOKOSOVÝ CUKR)
45 kcal v jedné lžíci
Vzniká povařením a následným usušením mízy z kokosových květů. Takový cukr si zachová řadu cenných živin, mezi nimiž nechybí železo, zinek, vápník či draslík. Má překvapivě nízký glykemický index – cca 35 (pro porovnání klasický cukr má 70). Pozor – často bývá zaměňován s palmovým cukrem, ten je ale produktem palmy cukrové, nikoli kokosové.
Tip
Dobře se rozpouští v nápojích a oceníte ho i v pečivu. Obvykle překvapí tím, že nechutná po kokosu, ale má spíše lehkou karamelovou příchuť.
YACÓN SIRUP
20 kcal v jedné lžíci
Vyrábí se z kořene jihoamerické rostliny. V porovnání s klasickým cukrem má jen polovinu kalorií, a navíc obsahuje tzv. fruktooligosacharidy, tedy nestravitelnou vlákninu, která navozuje pocit nasycení. Připomíná melasu, ale jeho chuť je mnohem jemnější. Protože má i nižší sladivost než cukr, dávejte si pozor s dávkováním.
Tip
Yacón sirup můžete vmíchat do jogurtu, ovesné kaše nebo použít jako sladidlo při přípravě dresinku či do müsli tyčinek.
MELASA
58 kcal v jedné lžíci
Jedná se o hustý sirup tmavé barvy vznikající při vaření cukru z řepy a třtiny. Melasa je skutečnou výživovou bombou, protože obsahuje více železa než hovězí maso, čtyřnásobek draslíku v porovnání s banánem a dvakrát více vápníku než mléko.
Tip
Chuť melasy je mírně nahořklá, oceníte ji například v těstu na některé druhy pečiva (například zázvorové sušenky jsou s melasou skvělé), báječně dochutí marinádu nebo masovou chilli směs.
STÉVIE
0 kcal v jedné lžíci
Ideální pro ty, kteří přísně hlídají příjem kalorií. Stévie má výrazně vyšší sladivost než cukr (cca dvěstěkrát) a současně neobsahuje prakticky žádné kalorie. Zdá se být tedy opravdu dokonalá, ale i ona má své stinné stránky. Hlavní nevýhodou je nahořklá chuť, případně lékořicová pachuť. Protože se ale využívá jen v malých dávkách, je mnoho způsobů využití, kdy tento handicap nezaznamenáte.
Tip
Stévie se hodí k doslazení nápojů, nepečených dezertů či kaší, skvělá je v chia pudinku. Využít ji můžete i jako náhražku cukru při pečení – 100 gramů cukru v receptu nahraďte 1 gramem stévie v prášku.
A na závěr přidáme ještě jedno sladidlo původu živočišného.
MED
64 kcal v jedné polévkové lžíci
Produkt pilných včeliček patří k velmi oblíbeným sladidlům. V porovnání s cukrem má vyšší sladivost, takže ho spotřebujete méně. Sacharidy v něm obsažené se rychleji a lépe vstřebávají, a navíc spolu s nimi získáváte i mnoho živin, včetně účinných antioxidantů.
Tip
Med se hodí do předtréninkového i potréninkového nápoje sportovců. Dochutí čaj, využijete ho do těsta při pečení sladkého pečiva všeho druhu, je vítanou součástí marinád na grilované maso.
Sladit se dá i zdravě, pokud víte, z čeho vybírat, a pohlídáte si dávkování.