Za touto technikou stojí japonský herec Miki Ryosuke, který trpěl velkými bolestmi zad. Díky tomu začal pracovat se svým dechem tak, aby svým zádům ulevil. Po pár týdnech zjistil, že ho opouští nejen bolest zad, ale zhubnul celých 13 kilogramů své váhy. Soustředil se tedy na techniku dechu a vyvinul a popsal novou metodu, která slibuje redukci váhy pouze praktikováním dechového cvičení několik minut denně. Jak je to možné? Ryosuke tento jev popisuje tak, že tuk v našem těle obsahuje kyslík, uhlík a vodík. Při dýchání se kyslík dostane do tukových buněk a zase je rozdělí na další složky. Vědci ale toto tvrzení shodně vyvracejí. Kyslík hraje důležitou roli při redukci hmotnosti, nemá to ale co dělat s okysličováním tukových buněk. Faktem ale je, že samotné hluboké dýchání pomáhá spalovat tuky až o 2 % a kontrakce svalů tukové zásoby mobilizuje.

Jak tedy samotné dýchací cvičení vypadá?

Celá technika spočívá v tom, že musíme denně 2–3 minuty trávit dlouhým, hlubokým dýcháním, kdy budete při vydechování stahovat všechny svaly v těle. První metoda vypadá takto – postavte se rovně a uvolněte ramena. Jednu nohu dejte dopředu a druhá zůstává vzadu s tím, že je na ni přeneseno 90 % váhy, tím se dostanete do mírného záklonu. Mějte zatnuté hýždě. Následně se po 3 vteřiny nadechujte a zvedejte přitom ruce vzhůru až nad hlavu. Poté energicky vydechněte ústy po dobu 7 vteřin a přitom zapojte co nejvíce břišní svaly. Při výdechu jdou ruce dolů. Výdech by měl být opravdu energický, můžete při něm i vydat hlasitý zvuk, který vám pomůže zatnout všechny břišní svaly.

Druhá metoda tohoto dlouhého dechového cvičení je také velmi snadná. Spočívá v rovném postoji, nohy u sebe. Jednu ruku si položte na dolní část břicha, druhou ruku na spodní záda. Hýždě jsou zatnuté. Nadechujte se po dobu 3 vteřin a energicky vydechněte po dobu 7 vteřin. Při nádechu zapojte břišní svaly a přitahujte břicho k páteři, při výdechu jej vtáhněte ještě víc.

Odborníci se k této metodě rozhodně nestaví nijak skepticky. Technika pracuje s přirozenou fyziologií, podobně jako například také jóga. Je jasné, že pokud se budete nadměrně přejídat, pít alkohol a povalovat se pouze na pohovce nebo u počítače, samotné dlouhé a hluboké dýchání vám redukci hmotnosti nezajistí. Pokud jste se ale rozhodli pro zdravější životní styl, tato dechová metoda vaše snažení může výrazně podpořit a přispět ke ztrátě váhy již po několika týdnech. Nestavte se ovšem k této metodě jako ke spásné, která vám zajistí štíhlou postavu bez práce. Buďte laskaví ke svému tělu a dopřejte mu nejen dlouhé dechové cvičení, ale především přirozený pohyb na čerstvém vzduchu.