Nedostatkem spánku trpí všechny soustavy, orgány i tkáně v těle. Když jsme nevyspalí, naše tělo je ve stejném stavu, jako když jsme třeba po nemoci. Je to určitý druh stresové reakce z únavy a vyčerpání. Existují studie, které shodně prokázaly přímou souvislost mezi nedostatkem spánku a onemocněním srdce, demencí, obezitou, diabetem a rakovinou.

Méně než 6 hodin denně

Jedna ze zmíněných vědeckých studií například ukázala, že lidé, kteří spí dlouhodobě méně než šest hodin, vykazují změněnou funkci buněk. Konkrétně jsou u nich deaktivovány buňky, které opravují poškozené tkáně a zlepšují funkci metabolismu. To znamená, že tělo přestává správně spalovat a jednoznačně se zastavuje proces hubnutí. Tohle mají na svědomí stresové hormony. Když jsme ve stresu, vypíná se trávení, imunita, schopnost reprodukce… Na prvním místě je přežít, nikoli mít pěknou postavu.

Čím méně spíme, tím více jíme

Možná jste si sami všimli toho, že když ponocujete, míváte hlad, honí vás mlsná, máte prapodivné chutě na nezdravé kalorické bomby, jako jsou různé čokoládové pochoutky, sladkosti, chipsy… Když energii nedoplníte spánkem, unavené tělo si o její doplnění zkrátka řekne v jiné formě. Můžou za to hormony leptin a ghrelin. Ty jsou takovými tlačítky pocitů ‚sytosti‘ a ‚hladu‘. Nevyspalé tělo si tahle dvě tlačítka plete a při dlouhodobém spánkovém deficitu se knoflík hladu zasekne na ‚on‘ a knoflík sytosti na ‚off‘. A my máme pak pořád na něco chuť. Navíc roste chuť na nezdravé vysoce kalorické pochoutky.

Zařaďte do jídelníčku vydatný spánek

Pozitivní je, že pokud zařadíte do každého dne plnohodnotný spánek, tělo se uvolní, zdravý pocit sytosti a hladu se nám vrátí a metabolismus se uzdraví. A tělo začne zase hubnout. Ideální je chodit spát každý den přibližně ve stejnou hodinu, a to mezi 22. a 23. hodinou. Alespoň hodinu před spaním už nekoukejte na televizi, do monitoru telefonu ani PC. Modré světlo z digitálních zařízení ruší usínání a snižuje kvalitu spánku. Pořiďte si zatemňovací závěsy a eliminujte všechny rušivé zvuky a světla v pokoji. Pokud víte, že máte problémy s tím chodit spát včas, nastavte si dvě hodiny předem upomínku do telefonu, která vám oznámí, že je čas všeho zanechat a začít se pomalu chystat do postele. Zvlášť v zimě je podstatné pro naši imunitu a zdraví dopřávat si pravidelný vydatný spánek. Inspirujte se u medvědů a uberte ze svých každodenních aktivit.