Určitě už jste si všimli, že v reklamách jejich tvůrci používají speciální výrazy a slovní spojení vytvářející dojem, že hubnutí bude s tímto produktem v podstatě hračka. Vaši pozornost přitahují etikety hlásající, že výrobek je „nízkotučný“, „bezlepkový“ či „bez cukru“. Když se nepodíváte na konkrétní složení, zákonitě musíte mít dojem, že tímhle váš jídelníček může jedině získat.

Bohužel provedené výzkumy jasně ukazují, že ve společnosti mnoha takových potravin rozhodně nejste z pohledu snižování váhy v bezpečí. Koneckonců, když budete jíst hodně byť té nejzdravější potraviny, jednoduše budete nabírat na váze, stačí, že přijaté kalorie překročí určitý limit. A v tu chvíli je úplně jedno, jestli pocházejí z bio stravy nebo běžných produktů.

Jakkoli se vám problematika zdravé stravy může zdát složitá, stále platí staré dobré pravidlo, že základem je adekvátní přísun kalorií. Vzápětí samozřejmě musíme dodat, že i druh konzumovaných kalorií sehraje svoji roli. Základ vašeho jídelníčku by měly tvořit kvalitní potraviny, nikoli přesolené polotovary a cukrovinky. Pojďme si nyní vysvětlit některé s oblibou používané termíny. Když nahlédnete trochu víc pod pokličku reklam na „dietní“ produkty, určitě tím navýšíte svoje šance na úspěch.

Lákadlo č. 1

NÍZKOTUČNÝ

Když z potraviny odstraníte tuk, přijdete o chuť. Ve snaze dodat produktu potřebnou chuť proto výrobci zvyšují podíl cukru a soli. Výsledkem je pak pokrm, kterému rozhodně nechybí kalorie a jehož výživová hodnota může být přinejmenším diskutabilní. Řada nízkotučných sušenek, dezertů a jiných produktů je tvořena rafinovanými sacharidy, které prokazatelně hubnutí spíš překazí, než aby mu pomohly.

Nízkotučný neznamená dietní!

Nepodléhejte tukofóbii. Raději si dejte dílek hořké čokolády a k tomu lžíci mandlového másla. Uvědomte si, že tuky jsou důležitou živinou, navozují pocit nasycení a mají i celou řadu dalších příznivých účinků. V tucích jsou rozpustné některé druhy vitaminů. Existují i zdravé tuky, např. omega-3 mastné kyseliny, které napomáhají regeneraci, udržují zdravé vlasy, kůži a nehty.

Lákadlo č. 2

BEZLEPKOVÝ

Mnozí lidé se domnívají, že jim bezlepková strava pomůže zhubnout. Přestanou tedy konzumovat potraviny s obsahem lepku a kupují produkty označené jako „bezlepkové“. Neuvědomují si ale, že jsou to výrobky určené těm, jejichž tělo není schopno lepek zpracovat. Nepřítomnost lepku neznamená, že jde o nízkokalorickou dietní potravinu. Naopak i bezlepkové produkty jsou často velmi kalorické. Pokud netrpíte nesnášenlivostí lepku, je zcela jedno, jestli konzumujete sušenku bezlepkovou nebo obyčejnou.

Lepek není pro zdravého člověka nepřítel

V případě, že vám lékař nediagnostikoval celiakii či zvýšenou citlivost na lepek (vyšetření z krve či biopsie střeva), nemusíte se lepku vyhýbat. Diagnostikovaní pacienti by pak svůj jídelníček měli tvořit ideálně z potravin, které jsou přirozeně bezlepkové – např. sladké brambory, quinoa, pohanka, rýže, ovoce či zelenina.

Lákadlo č. 3

ZDRAVÁ SVAČINKA

Ano, řeč je o těch malých sáčcích skrývajících – jak výrazný nápis na obale hlásá – porci zdravé svačiny. Záměr to není vůbec špatný. Mnoha takovým produktům ale chybí vláknina, dostatek bílkovin i kvalitní tuky, tedy látky, které se podílejí na dosažení pocitu nasycení. A navíc se řada lidí nespokojí s jedním balením.

Jednoduché, ale promyšlené svačiny

Přitom v podstatě stačí zkombinovat dva druhy potravin, které máte (nebo byste měli mít) běžně doma k dispozici, a zdravá svačina je na světě. Vyzkoušejte třeba bílý řecký jogurt a lesní ovoce, kousky jablka s burákovým máslem, řapíkatý celer s žervé sýrem, plátky okurky s hummusem nebo rajčata s mozzarellou. Kdo tráví hodně času mimo domov a má problém s sebou nosit předem připravené jídlo, ten by měl při nákupu zdravé svačiny číst v první řadě etiketu se složením produktu, nikoli velké barevné nápisy na horní části obalu.

Lákadlo č. 4

NÁPOJE A POTRAVINY BEZ CUKRU

Většina lidí považuje nápoje bez cukru za skvělou možnost, jak uspokojit chuť na sladké a přitom se vyhnout nadbytečným kaloriím. Ovšem dietní nápoje obsahují tolik diskutovaná umělá sladidla. Některá z nich po konzumaci vysílají do mozku signály, že nároky na sladké nebyly dostatečně uspokojeny. To konzumenta nutí jednak ke zvýšené konzumaci daného produktu a v neposlední řadě také k tomu, že sáhne pro něčem opravdu sladkém. Dietní produkt tak v konečném důsledku sám podkopává vaše snažení. V případě potravin bez cukru (sušenky atd.) bývají sacharidy často nahrazeny dávkou tuků, přičemž jen zřídkakdy jde u komerčních výrobků o tuky zdravé.

Je lepší se jim vyhnout

Ideálně by se takové potraviny na vašem stole objevovat neměly, případně jen výjimečně. Dietní limonády nespadají do kategorie zdraví prospěšných produktů o nic víc než jejich kalorické verze. Když si jednou za čas dáte na rodinné oslavě jednu nebo druhou variantu, nic hrozného se nestane. Pro každodenní konzumaci se ovšem nehodí.

Tak jako v mnoha dalších oblastech života i v případě sestavování jídelníčku platí, že byste měli používat zdravý rozum, držet se jednoduchých pravidel a příliš nepodléhat módním trendům.