Jak se tloustne po stresu

Podle ájurvédy naše trávení nezpracovává jen to, co sníme, ale i vše, co každý den prožíváme… tedy všechny události, naše emoce, pocity a myšlenky, které nás provází každým dnem. A tuto starobylou moudrost potvrzuje neurověda. Podle ní je stres fyziologická reakce, kterou tělo spustí, když se cítí v ohrožení. Zrychlí se nám srdeční tep, krev z trávicích orgánů se přesune do svalů, čímž se sníží kapacity trávení, mozek vyšle signál do nadledvinek a ty vyplavují stresové hormony – adrenalin, noradrenalin, kortizol. Právě poslední zmíněný může za to, že se nám začnou odbourávat svaly, které se tak pracně v posilovně snažíme budovat, a tuk se začne ukládat do nejméně populárních partií – břicha a zadečku. Navíc stres zvyšuje inzulinovou rezistenci, takže z dlouhodobého hlediska dokáže pěkně zamávat s cukrovkou. Tohle všechno činí hubnutí zcela nemožným. Snažíme-li se ve stresu hubnout, jdeme proti přirozenosti lidského těla a už tak vystresovanému organismu navíc vytváříme ještě další stres navíc.

Jak z toho ven?

V dnešním světě je skoro nemožné na všechny stresové situace reagovat fyzickým vybitím – zkuste si seřvat šéfa nebo utéct před náročným klientem. Proto stresové hormony zaplaví celý organismus. Tělu trvá až pět dní, než se po bouřlivé stresové reakci zase uklidní, pokud tomu nepomůžeme my sami. Naše svaly po tu dobu zůstávají v napětí a my se cítíme unavení a utahaní. Ne každá situace je stresová tsunami. Ale i malá bouře nadělá velké škody, když se objeví každý den několikrát. Co s tím? Tady jsou tři účinné strategie.

1. Naučte se zklidňovat

Stres potřebuje ventil, kterým ho budete čas od času upouštět. Může to být pravidelné fyzické cvičení, masáž, horká vana, relaxační cvičení, klidná pomalá jóga, zahrádkaření… Zařaďte do svého diáře každodenní pravidelné chvilky, ve kterých se naučíte od všeho odstřihnout a budete se vědomě věnovat relaxaci. Když svému tělu dáte příležitost uvolnit se, mysl se odpoutá a nepříjemné pocity způsobené starostmi v práci, domácnosti a jinde zmizí. Velmi dobře fungují dechové techniky a pozornost na dech, kterou učí jóga. Při akutním stresu zkuste takzvaný ‚box breathing‘ – nádech na 4 doby, zádrž dechu na 4, výdech na 4 a následná zádrž dechu na 4 doby. Celý cyklus opakujte 5–10×. Vaše nervová soustava se okamžitě uvolní.

2. Změňte návyky

Dvě nejčastější dietní chyby vystresovaných jsou: jezení na vlně emocí a nepravidelné chaotické jezení. S oběma se dá pracovat.

Jezení na vlně emocí

Když hladina kortizolu lítá nahoru dolů, způsobuje to nekontrolované chutě na různé sladké i slané pochutiny, koncentrované zdroje energie. V krizových situacích tak nesaháme po mrkvi nebo salátu, ale po sladkostech, brambůrkách a dalších ‚dietních zlech‘. Sledujte své chutě – pokud vás každý den honí mlsná, pak jste ve stresu. Na místě je naučit se stresu upouštět ventil – dopřát si pravidelné chvíle pro sebe a relaxovat.

Zase bez oběda

Věčně zaneprázdnění lidé mají problém vyšetřit si denně i půl hodiny na oběd. Jdou z akce do akce, rovnou z práce běží na trénink, cestou z něj ve spěchu domů celý vyhladovělí zhltnou bagetu nebo první, co se doma v lednici namane, a to obvykle nebývá to nejzdravější. Na to, aby si uvařili živinami nabité domácí jídlo si zřídkakdy udělají čas. Týden sledujte, jak se stravujete. Pokud zjistíte, že vašemu jídelníčku chybí pravidelnost, pomůže, když se naučíte jídlo předem plánovat a nakupovat si. Může chvíli trvat, než si vytvoříte nový návyk, ale stojí to za to.

3. Hledejte skutečné příčiny stresu

Pojmenování příčin, které vám způsobí stres, je dobrou cestou, jak začít věci měnit. Získat nadhled a naučit se lépe plánovat své každodenní povinnosti vám pomůže dobrý kouč. Protože vytvářet si stres zvládneme úplně klidně sami ve své hlavě, dobrou intervencí proti stresu může být i vhodně zvolená terapie. Ať už zvolíte klasickou psychoterapii, nebo somatickou terapii, která pracuje s uvolněním stresu uloženém v těle, je to dobrá cesta, jak se zbavit toxických myšlenkových a emočních návyků, které nám neslouží a způsobují zbytečný stres. Zvlášť pokud jste při kilech odmalička, možná si z mládí či dospívání nesete zkušenost, kterou jste mentálně sice zpracovali a možná na ni už dávno zapomněli, ale někde v těle je stále uložená a vy přes všechny snahy a diety ne a ne zhubnout. Z terapií zaměřených na práci s tělem můžete vyzkoušet třeba taneční nebo kraniosakrální. Výborně proti stresu funguje i cvičení podle Feldenkraisovy metody.