Spříchodem jara máme chuť svléknout starou kůži a začít nanovo. Většinou chceme zhubnout hodně a co nejrychleji. Odborníci na hubnutí ale varují: Zhubnout za čtrnáct dní do plavek je nesmysl. Všechny ty krátkodobé diety, zázračné pilulky na hubnutí, dietní nápoje, tukožroutské polévky trápí tělo hlady a ještě víc ho stresují. Přísná dieta nám sice zpočátku může nastartovat proces hubnutí, ale už za pár týdnů nám může chybět energie a některé základní živiny. V důsledku toho pak máme hlad, jsme unavení, nevrlí a honí nás neodbytné chutě na sladké.

Ve výsledku přináší tyto hladové experimenty jen jojo efekt a ubližují našemu tělu. „Tělo reaguje na jakoukoli dietu nejdříve snížením hmotnosti, většinou hubneme vodu a vlastní svaly. V tu chvíli naše tělo v domnění, že bude hladovět, přepne na úsporný režim: začne pomaleji spalovat, sníží metabolismus a začne vše ukládat do tukových zásob na horší časy,“ vysvětluje princip jojo efektu wellbeing koučka Monika Divišová. Chroničtí dietáři se tak dlouhodobě pohybují ve dvou extrémech – buď drží dietu a hubnou, nebo jsou zpět u svých zlozvyků a přibírají. Trápí se přitom výčitkami a sebeobviňováním. Jak ze začarovaného kruhu ven?

Naučte se vařit

Může to možná znít jako protimluv, ale pro to, abyste tělo přesvědčili, že se může uvolnit a začít hubnout, se budete muset ze všeho nejdřív naučit vařit. A možná také nakupovat trochu jiné suroviny, než na které jste byli zvyklí. Zapomeňte přitom na příliš dietní potraviny – nízkotučné jogurty, light potraviny se sníženým obsahem tuku. Tuku se nebojte, ale naučte se vybírat zdroje těch kvalitních.

Medvědí službou jsou také různé instantní nápoje a jídla z prášku, které sice slibují vyvážený poměr živin, ale dlouhodobé chuťové uspokojení nepřinášejí. Navíc jde o vysoce průmyslově zpracované potraviny, kterým zkrátka něco chybí, a to něco není jenom chuť. Jejich dlouhodobá konzumace vám může rozházet trávení. Lidské střevo zkrátka není sestaveno na jídla z prášku. Vyžaduje přirozenou, pestrou a komplexní stravu.

Zdravý talíř

Jídelníček je třeba postavit na kvalitních surovinách ve správném poměru. „Půl talíře by měla tvořit zelenina, tepelně upravená nebo čerstvá v podobě salátu ze sezonních surovin, třetinu talíře zaberou kvalitní bílkoviny, ryba, drůbež, luštěniny a zbylou třetinu celozrnné sacharidy, hlavní zdroj vlákniny,“ popisuje princip denního talíře koučka Divišová. Právě na něm postavila svůj desetitýdenní online program nejen pro ženy Restart Hubnutí, kde zájemce o trvalou změnu naučí vařit zdravě a chutně a hlavně přemýšlet o zdraví a nadváze trochu jinak. Cesta k trvale štíhlé postavě stojí podle ní na třech pilířích – těmi je jídlo, pohyb a mysl. „Pokud z této pomyslné trojnožky jednu nohu odřízneme, nebude to fungovat,“ pokračuje Divišová.

Je hubnutí v hlavě?

Jistě jste už slyšeli, že hubnutí není ani tak otázka našeho jídelníčku, jako naší psychiky. A na tom skutečně něco je. „To, jak smýšlíme o jídle, o sobě samotných, tedy naše mentální nastavení, ale třeba i to, do jaké míry zažíváme každý den stres, velmi silně ovlivňuje naše trávení,“ vysvětluje Monika Divišová. Zažíváte-li každodenní stres, vaše schopnost strávit a vstřebat živiny je omezená. Můžete se snažit jíst vyvážená jídla, ale na úbytku váhy se vaše snaha neprojeví.

„Namístě je pak pracovat s psychikou. Pomoci může, když posílíme svou schopnost sebereflexe nebo si třeba osvojíme snadné a účinné relaxační techniky. Zkuste se třeba před každým jídlem zastavit, párkrát se zhluboka nadechnout a vydechnout. Teprve pak vezměte do ruky příbor a jídlo si vychutnejte,“ radí Divišová jednoduchou techniku, jak se před jídlem zpřítomnit a připravit trávení na práci. „Pomůže i taková věc jako naučit se jídlo plánovat, abychom se nedostávali do stresu z toho, že zrovna nemáme nic zdravého po ruce,“ říká koučka.

Naše psychika také nemá ráda zákazy. Podvědomě chceme právě to, co nemůžeme mít. Pokud si něco zakážete, ve vašem podvědomí tahle pochutina nebo skupina potravin získá silnou přitažlivost. O to víc po ní budete toužit. Místo zákazů si dopředu naplánujte příležitosti, kdy svým chutím vyhovíte. Mohou to být chvíle strávené s rodinou, v soukromí vychutnaný dortík z cukrárny nebo nedělní domácí koláč. Další možností je vyčlenit si dny, kdy je dovoleno se přejíst. Snězte, co hrdlo ráčí. Bez výčitek. Smyslem téhle občasné rebelie je umožnit tělu pocítit ten rozdíl – jak se cítí na vyvážené stravě? A jak, když se přetláská vším, co ‚má rádo‘? Časem sami zjistíte, že už vám třeba rohlíky s máslem, hamburgery nebo nutella zas tak moc nechutnají. Dělejte to ale kontrolovaně a plánovaně. Se svolením svého vnitřního hlídače.

Zdroj: Youtube

Nechtějte výsledky hned

Většinou chceme zhubnout hodně a co nejrychleji. „Zdravý váhový měsíční úbytek je 2–4 kg při optimálním zdraví, pravidelném pohybu a vyváženém jídelníčku,“ upozorňuje nutriční poradkyně a koučka Zuzana Douchová, autorka online kurzu Ženské hubnutí. Jestli se vám stane, že dva týdny necvičíte, protože jste nemocní, jedete na dovolenou či ujedete v jídle, nebo jste z toho všeho ve stresu, to vše zpomaluje hubnutí a výsledky. Nenechte si zkazit svoji motivaci. Dejte si reálné cíle. Nechtějte po sobě dokonalost.

„Nervujeme se, abychom neselhali, neudělali chybu, pak když trochu ujedeme nebo vše nevychází podle plánu, se obviňujeme a zbytečně házíme flintu do žita. Určete si proto reálné cíle, které můžete splnit,“ doporučuje Douchová. A jedna rada na závěr zvláště pro ženy: Nevažte se každý den. „Váha kolísá v průběhu menstruačního cyklu plus minus dvě tři kila,“ upozorňuje Douchová. Daleko lepší je podle ní používat metr a více než číslem na váze se zkusit motivovat jinými výsledky.

Co kromě nižší váhy vám hubnutí nebo změna životního stylu přinese? Lepší pocit ze sebe, lepší zdraví, více energie, lepší sebevědomí. Určitě není od věci si s hubnutím nechat pomoct od odborníka, a to zvláště v případě, že v tomto úsilí opakovaně selháváte.

TRIKY PRO NÁVRAT DO ROVNOVÁHY

Nadváha znamená nerovnováhu. Pokud chcete zhubnout, naučte se také v klidu, beze spěchu a pravidelně snídat, obědvat a večeřet. A nezapomínejte ani na pitný režim.

SNÍDANĚ

Pokud chcete hubnout, naučte se snídat v klidu a v pravidelnou dobu. Po ránu se doporučuje teplé jídlo, vhodná je obilná kaše (jáhelná, rýžová, vařené vločky nebo polenta) se skořicí a dušeným či sušeným ovocem. Obiloviny si můžete připravit i naslano – s vejcem, houbami, zeleninou a bylinkami. Vhodné jsou také polévky a vývary doplněné zeleninou a vařenou obilovinou.

OBĚD

Po syté snídani až tak velký hlad není. Zvolit můžete lehký zeleninový sendvič, zeleninový salát s luštěninou, zeleninové rizoto z celozrnné rýže nebo dušené maso (ryba, drůbež) se zeleninou.ZELENÝ ČAJPo celý den dodržujte pitný režim. Zařaďte také pravidelně kvalitní sypaný zelený čaj, který urychluje spalování, vylučuje škodlivé zplodiny z těla, čímž snižuje překyselení organismu a celkově napomáhá hubnutí.

VEČEŘE

Pokud možno opět v pravidelnou dobu (nejlépe kolem 18. hodiny). Doporučuje se celozrnná obilovina (rýže, nudle, jáhly, quinoa, kukuřičné těstoviny) se zeleninou a bílkovinou (houby, tofu, ryba). Kolem 20. hodiny si můžete dopřát trochu přirozeně sladkého na dobrou noc, jako třeba sušené nesířené rozinky, švestky, meruňky, fíky, kokosové plátky...

Zdroje: