Co z toho uvařit?

Inspiraci, jak s těmito surovinami naložit, najdete v našem speciálu 250 receptů pro gurmány, kteří chtějí zhubnout. Recepty jsou snadné, takže je zvládne úplně každý.

Detoxikační jídlo a byliny česnek, koriandr, řepa, řeřicha, brukvovitá zelenina (kapusta, zelí, květák, brokolice), veškerá kvašená zelenina (pickles).

Lněné semínko přidávejte, kam to jde

Vyrovnává hladinu cukru v krvi a napomáhá hubnutí. Doporučujeme vařit společně s rýží, stačí lžíce až dvě na hrnec. Nebo si připravte lněný nápoj: svařte 15-20 minut 2 lžíce lnu na litr vody a pijte. Semínka vodu příjemně zahustí, můžete přidat skořici, zázvor či kardamom.

Celozrnné obiloviny jako základ jídelníčku

Rýže natural, pohanka, jáhly, quinoa, amarant, ječmen, kukuřičná polenta, žito, po těch všech nejen že nehrozí, že přiberete, ale dokonce zhubnete. Odvádějí totiž z těla nadbytek vlhka. Vláknina v nich zpomaluje zvýšení hladiny cukru v krvi, také pomáhá vázat a odvádět toxiny ze střeva.

Luštěniny jako zdroj bílkovin

Čočka, mungo fazole, cizrna, fazole adzuki, ledvina, hrách, tempeh a tofu… ty všechny jsou bohaté na rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, mají nízký glykemický index, hodně bílkovin a málo tuku. To z nich dělá jasné spojence při hubnutí.

Zázvor

Stimuluje trávení a pomáhá detoxikaci. Šťávu z čerstvého zázvoru přidávejte do jídel, připravte si z něj čaj.

Miso polévka uzdraví vaše trávení

Pomáhá detoxikaci a obnově zdraví prospěšných bakterií ve střevech. Nezapomeňte přidat řasu wakame pro stimulaci štítné žlázy a shiitake houbičky, které pomohou rozkládat tuky. Recept na miso polévku najdete v našem speciálu 250 receptů pro gurmány.

Zelenina napařená, čerstvá, dušená…

Především mrkev, zelí, dýně, pastiňák a batáty pomáhají udržet stabilní hladinu cukru v krvi a díky své přirozené sladkosti uspokojí chutě na sladké.

Ovoce stačí dva kusy denně

Čerstvé sezonní ovoce je bohaté na antioxidanty a vlákninu a uspokojí chuť na sladké.

Aloe jako rychlý vyprošťovák

Má jemně projímavé účinky, pomáhá vyloučit toxické látky z tlustého střeva. Uleví od kocoviny. Vybírejte 100% a bez cukru.

Jablečný ocet na ranní detox

Pomáhá jaterní očistě, a přidáte-li ho do jídla, sníží jeho glykemický index. Rozmíchejte lžičku dvě ve skleničce s vodou a pijte po ránu nalačno půl hodiny před snídaní. Chtějte nepasterovaný.

Zdroj:
časopis Kondice 5/2017