Se svou korpulentní postavou mezi všemi těmi dokonale štíhlými pěveckými kolegyněmi Adele opravdu vyčnívala. Byla důkazem, že i ženy s kily navíc mohou prorazit v showbyznysu. Podle aktuálních fotografií se zdá, že díky úbytku několika desítek kilogramů se Adele svým konkurentkám přiblížila.


Co za změnou stojí? Zpěvačka se v zahraničním tisku nechala slyšet, že sportu příliš neholduje a za úspěch vděčí převážně speciální dietě, označované jako sirtfood neboli sirtuinová dieta.


Její filosofie spočívá v tom, že určité potraviny by měly v těle aktivovat specifické proteiny sirtuiny. A ty pak pomůžou k rychlejšímu metabolismu a odbourávání tuků. Autoři diety radí řídit se seznamem dvaceti doporučených potravin. Patří mezi ně třeba kadeřávek, zelený čaj, kurkuma, vlašské ořechy, chilli, rukola nebo káva. Dieta také dovoluje v malém množství konzumaci červeného vína a čokolády s více než 85 procenty kakaa, což má vyvolat dojem, že není tak úplně drastická.


Málo kalorií

Dietní program má dvě části. V té první je třeba na tři dny omezit svůj kalorický příjem na tisícovku za den. Máte vypít tři zelené šťávy (obsahující kapustu, rukolu, petržel, celer, zelené jablko, citronovou šťávu a zelený čaj) a můžete si dát jedno sirtfood jídlo (tedy potraviny vyjmenované výše).

Druhá fáze trvá čtyři dny a můžete si dát maximálně 1500 kalorií, což znamená dva zelené džusy a dvě dietě vyhovující jídla. Nutno podotknout, že tolik energie odpovídá doporučené denní dávce čtyřletého dítěte, nikoli dospělého člověka, který by měl normálně fungovat, tedy chodit do práce, studovat nebo se starat o rodinu.


Po prvním týdnu následuje dvoutýdenní udržovací režim, který obsahuje tři sirtfood jídla, jeden zelený džus. Poté se odlehčí jídelníček a zařadí do něj co nejvíce sirtfood potravin.

Raději vyvážený jídelníček


„Tuto formu diety bych zvolila v případě potřeby odlehčení jídelníčku, například zjara, kdy jsme přes zimu konzumovali těžká a hutná jídla, ale skutečně jen na pár dní,“ říká trenérka a výživová poradkyně Alena Vídeňská. Podle ní sice díky této dietě rychle zhubnete, ale ztratíte především svaly a vodu.


Trenérka Nicole Dostálová doplňuje: „Při této dietě dochází k omezování velké škály potravin, tělo nemá kde vzít energii, proto je ubírání váhy velmi rychlé, ale následný jojo efekt také.“

Obě specialistky nevidí cestu v držení zázračných diet, které tělo vysílí, ale ve vyváženém jídelníčku, který bude obsahovat sacharidy, tuky, cukry, bílkoviny, prostě vše, co tělo potřebuje, a pravidelném pohybu. „Zaručí vám to kvalitní hubnutí, budete se cítit dobře a hlavně nehrozí zmiňovaný jojo efekt,“ vysvětluje Nicole Dostálová.