Tento způsob stravování se hodí zejména pro ty, kteří jsou hodně fyzicky aktivní. Nedoporučuje se osobám se sedavým zaměstnáním, lidem se zatíženými játry, žlučníkem či slabými ledvinami a jedincům, kteří mají zvýšený inzulin, cholesterol či tlak.

Máte-li zdravé zažívání, budete rychle hubnout. Přidáte-li pravidelný pohyb, poroste i vaše svalová hmota. Musíte se ale smířit s tím, že při shánění surovin budete závislí na farmářských obchodech a zelenině od místních pěstitelů. V dlouhodobějším časovém horizontu však může velké množství masa zatěžovat trávení, játra, žlučník a tlusté střevo.

Princip

Paleo dieta vychází z přesvědčení, že lidské trávení není evolučně přizpůsobeno produktům zemědělství, jako jsou obiloviny (pšenice, žito, ječmen, oves...) a mléčné výrobky. Většina přijatých kalorií by proto měla pocházet z libového masa, ryb a mořských živočichů, vajec a tuků.
Paleo jídelníček se vyznačuje hojností zeleniny, ořechů, semen, hub a ovoce. Dovoleny nejsou žádné mléčné výrobky, obiloviny ani výrobky z nich (pečivo, těstoviny, knedlíky, cereálie), jakékoli průmyslově vyráběné potraviny a samozřejmě cukr. Stejně jako nízkosacharidová dieta i paleo výrazně omezuje sacharidy, čímž může v těle nastat ketóza. A ta je pro hubnutí velmi vhodná. Jde o stav, kdy tělo nemá dostatek energie z přijatých sacharidů, a tak začíná spalovat vlastní tukové zásoby. Tím dochází k hubnutí.


Někteří odborníci ale upozorňují, že se tahle dieta nehodí pro každého. Kvůli převaze masa sedne hlavně fyzicky aktivním lidem. Maso je koncentrovaná energie, dá tělu sílu při sportu či fyzické práci, rýsuje svaly. Při sedavém zaměstnání ale může z dlouhodobého hlediska zatěžovat játra a ledviny, které se musí vypořádat se zplodinami vznikajícími při trávení a vstřebávání živočišných bílkovin. Tato dieta není vhodná ani pro ty, kdo trpí inzulinovou rezistencí a úpravou stravy se ji snaží zvrátit.

Jak na to

Základem jídelníčku je přirozená neupravená strava bez chemických přísad a konzervantů. Vyhnout byste se tedy měli všem průmyslově vyráběným potravinám. Maso a vejce vybírejte nejlépe v biokvalitě nebo z volného chovu. Ryby jsou doporučovány z volného lovu. Maso vždy konzumujte s velkým množstvím zeleniny, ať už syrové, nebo tepelně upravené (dušené na páře, grilované, pečené). Vláknina ze zeleniny dobře navazuje toxické zplodiny z masa a prospívá střevní sliznici. Vyživuje střevní bakterie a ty na oplátku ochrání sliznici tlustého střeva, i když v něm maso leží déle.

Dovoleny nejsou žádné (ani minimálně průmyslově zpracované) obiloviny ani luštěniny. Vyloučeny jsou samozřejmě cukry i veškeré přírodní zdravé alternativy sladidel. Omezeny jsou rostlinné oleje, dovoleno není ani mléko a mléčné výrobky. Paleo jedlíci si dávají tři jídla denně, aby jim v mezičase stihlo vytrávit.

Co mít doma

Dejte přednost přírodním potravinám – polotovary jsou při této dietě tabu. Kupujte potraviny bez obsahu konzervantů a jiných látek. Jednoduše řečeno, potraviny, jaké byste mohli najít v přírodě: kromě čerstvého (ideálně bio) masa a vajec i dostatek ořechů, semen, případně i nedoslazovaných ořechových másel.
Co se týče tuků, paleo stravování obsahuje sádlo, máslo, přepuštěné máslo, z rostlinných je povolen olivový, kokosový a avokádový olej.

Nápoje

Kvůli větší konzumaci masa je namístě více si hlídat pitný režim. Vyloučeny jsou samozřejmě všechny slazené nápoje. Nezačínejte den kávou, dejte si ji až po snídani. Vypijte alespoň 2 litry čisté vody denně, a pokud jste fyzicky hodně aktivní, tak i víc.