Máte štíhlé geny, takže vás se to netýká? Dokonce ani v případě, že nemáte problémy s nadváhou, nadbytek nezdravých pochutin vám neudělá dobře. Nejenže zatěžuje trávení, ale zásobuje tělo nulovými živinami. Váš žaludek a tenké střevo pracují, ale místo aby získaly živiny, vitaminy a minerály, jejich snaha vyjde naprázdno. To podlamuje naši imunitu a my předčasně stárneme.

Když vás příště bude honit mlsná, buďte připravení a mějte po ruce zdravé, živinami nabité mňamky. Tady jsou naše tipy.

Když mám chuť na sladké…

Ořechová másla – lískooříškové, mandlové, kešu, z vlašských ořechů… Ořechová másla jsou skvělou svačinkou, když vás honí mlsná. Obsahují zdravé tuky a spoustu prospěšných živin. Můžete je mlsat jen tak na lžičku, mazat na pečivo nebo přidávat do ranních kaší.

Čokoládové tahini – smíchejte lžíci sezamové pasty (tahini), lžičku kakaa a lžičku medu. Získáte pochoutku, kterou můžete jíst jen tak nebo mazat na chleba jako pomazánku.

Semínka pražená s rýžovým sirupem – na rozpálené pánvi opražte nasucho semínka (slunečnicová, sezamová, dýňová), přidejte rýžový sirup a stáhněte z plotny. Tahle křupavá sladkost vás nenechá v klidu, dokud ji celou nesníte.

Když mám chuť na slané…

Slunečnicová semínka s umeoctem – na rozpálené pánvi opražte nasucho slunečnicová semínka, míchejte, dokud nezačnou pukat. Stáhněte výkon, přidejte lžíci umeocta a ještě chvíli obracejte na pánvi, dokud tekutina nevyschne. Takto opražená semínka můžete mít na stole místo solených buráků. Garantujeme, že tam dlouho nevydrží. Chutnají skvěle!

Cizrna pražená na sójové omáčce Shoyu – vařenou cizrnu nebo cizrnu z plechovky sceďte. Vložte na rozpálenou pánev se lžící oleje, přidejte sójovou omáčku Shoyu a pražte, dokud se cizrna v sójové omáčce pěkně neobalí a tekutina se neodpaří. Výborné místo chipsů!

Nezapomínejte, že ani zdravých pochutin nemůžete sníst neomezeně. Také obsahují kalorie a také po nich můžete přibrat. Jejich výhodou je, že vás zásobí hodnotnými živinami a dokážou uspokojit vaše chutě, takže jich sníte ve finále méně než těch nezdravých.