Nové studie poukazují na to, jak mentální únava a duševní nepohoda zásadně ovlivňují fyzický výkon. Studie uveřejněná v odborném časopise Medicine & Science in Sport & Exercise nechala vytrvalostní běžce nejprve vyplňovat test na počítači po dobu 45 minut. Tyto testy jsou většinou založeny na základě určování barev textu, pozadí nebo na odpočítávání řady čísel např. po 7 (140, 133, 126…). Po tomto testu lidé běželi, ale jak se ukázalo, byli vyčerpaní mnohem dříve. Pozoruhodné je, že na začátku fyzické aktivity měli běžci po testu i bez něj stejné hodnoty tepové frekvence, spotřeby kyslíku i hladinu kyseliny mléčné. Jejich tělo test tedy nijak nepoznamenal, jejich mozek ale ano.

Jak na sobě poznáme duševní únavu?

Symptomy na sobě můžeme s trochou pozornosti sledovat celkem snadno – jedná se o změny nálady, pomalejší reakce, neschopnost se hecnout, ztráta pozornosti i přesnosti. Příčinou duševní nepohody je především nahromadění látky zvané adenosin v části mozku, která řídí vnímání námahy. Odborníci tvrdí, že čím více adenosinu v mozku máme, tím silnější signál musí mozek vyslat, aby ho tělo poslechlo – udělalo krok, šlapalo nebo plavalo. Duševní únava také zvyšuje vnímání námahy. Náš mozek nám tedy vnukne myšlenku, že daný fyzický úkon je mnohem náročnější, než nakolik ve skutečnosti je. Dalším negativním vlivem adenosinu je blokace dopaminu – látky, která má na starosti motivaci. To je hned dvojitá nálož překážek k plnění fyzické aktivity.

Dobrá zpráva je, že pro vás máme několik tipů na to, jak si duševní pohodu zajistit a podpořit, pokud na sobě sami pocítíte, že jste museli plnit náročný psychický úkol nebo úlohu, která vás nudí – to jsou totiž nejhorší zabijáci duševní pohody.

Jak si tedy díky jasné a silné mysli zajistit lepší fyzický výkon?

Pořádně zregenerujte – pokud se chystáte na fyzickou aktivitu ihned po příchodu z práce, kde jste měli několik schůzek nebo řešili urgentní problém s dodáním zboží, dopřejte svému tělu a především mozku odpočinek v podobě spánku. Můžete si na 20–30 minut zdřímnout, tím zajistíte mozku regeneraci bez dalších vnějších podnětů. Bude potom schopen naskočit zpět v plné síle. Ještě mu pomůžete, když si před cvičením dáte malou svačinku v podobě ovoce.

  • Vše připraveno – zkuste duševní námaze předcházet tak, že nebudete svůj mozek vystavovat nepředvídatelným a na řešení náročným situacím. Pokud se chystáte druhý den běhat, vše si dopředu připravte – trasu, oblečení, hudbu. Možná se zdá, že se jedná o maličkosti, váš mozek je ale stále nosí na pozadí, dokud nejsou vyřešeny. Zkuste mu odlehčit, aby nevcházel do fyzické námahy s úkoly k dořešení.
  • Šálek kávy, prosím – kofein může být velkým pomocníkem. Dokáže na sebe navázat receptory adenosinu, takže blokuje jeho účinky. A co víc, snižuje v danou chvíli vnímané vyvíjené úsilí. Zkuste tedy šálek kávy 30 minut před cvičením, abyste si zajistili vyšší výkon.
  • Když nemůžeš, tak přidej – už slavný běžec Emil Zátopek věděl, že pocit, že dál už nemůžeme, je pouze pocit. A pocit se dá překonat. Je to pouze hlas v naší hlavě. Pokud se zaměříte na to, že se nejedná o žádný fyzický limit, bude se vám tento pocit lépe překonávat.

Možná už sami na sobě dokážete vypozorovat, kdy je váš mozek přehlcen a unaven. Každý si může najít odpočinek a regeneraci, která mu zabírá nejlépe. A nyní máte další skvělý důvod k tomu, abyste se udržovali v duševní pohodě. Vaše sportovní výkony vám budou odměnou.