Existují však způsoby, jak metabolismus rozpohybovat. Jak tedy zvýšit svůj metabolismus, abyste spálili více kalorií a ukládali méně tuku? Jedním z nejbezpečnějších a účinných způsobů je cvičení, zejména z důvodu, že svaly zvyšují klidovou rychlost metabolismu, což znamená, že spálíte velké množství kalorií, i když zrovna nemáte trénink.

Můžete zrychlit metabolismus a zhubnout díky cvičení?

Úbytek hmotnosti se neodvíjí jen od snížení kalorií, ale závisí i na dobře zvolené strategii tréninkového plánu, který metabolismus zrychlí. Každý pohyb tělem vyžaduje určité množství kalorií, čím aktivnější jste, tím vyšší je vaše rychlost spalování a metabolismu. I velmi jednoduché a základní činnosti, jako jsou domácí práce, čištění zubů, procházky, zavazování bot… mají z dlouhodobého hlediska značný vliv.

Jaký typ cvičení zvolit pro zrychlení metabolismu?

1. Cvičení s vysokou intenzitou HIIT

Jednou z nejúčinnějších forem cvičení je vysoce intenzivní trénink, který se nazývá intervalový s vysokou intenzitou – zkráceně HIIT. Toto cvičení zahrnuje velmi rychlé a intenzivní záchvaty aktivit, jako je sprint či rychlé dřepy. HIIT výrazně ovlivňuje metabolismus, a to i po skončení tréninku. Intervalový trénink obvykle trvá cca 10–30 minut, a protože tímto cvičením strávíte méně času, díky zahrnuté pauze na odpočinek, která je mezi intenzivní dobou aktivity, zkrátíte celkový čas cvičení.

2. Posilování a budování svalů se silovým tréninkem

Posilování je dalším skvělým způsobem, jak urychlit metabolismus a spalovat více kalorií. Nejen samotným tréninkem dosáhnete lepší efektivity metabolismu, protože i množství svalů, které máte, je zásadně spojené s rychlostí metabolismu. Na rozdíl od tukové hmoty ta svalová výrazně zvyšuje počet spálených kalorií v klidovém režimu, kdy pouze sedíte nebo ležíte.

Jaké formě cvičení dát tedy přednost?

Pro zrychlení metabolismu a zlepšení celkového zdraví a složení těla je nejlepší tréninkový plán kombinovat s kardiem, intervalovým cvičením i posilováním. Tělo si díky tomu nezvykne na opakující se zátěž a vy se neustále budete posouvat k lepším a lepším výsledkům. Nezapomínejte ani na důležitý odpočinek mezi tréninky, který k rychlému metabolismu také patří. Zanedbávat byste neměli ani kvalitní jídelníček, který bude bohatý na živiny, vitaminy a minerální látky a který bude přispívat k tomu, aby se vaše tělo dokázalo lépe zotavit z těžkého tréninku.