Hladinu hormonů ovlivňuje vždy celá řada vnitřních i vnějších faktorů, jedním z nich je také složení stravy. V poslední době se často mluví o tom, co udělá low-carb dieta s hormonální hladinou ženského organismu.

Víme totiž, že základní hormonální regulační systémy citlivě reagují na:

  • stres,
  • fyzickou aktivitu a
  • kalorický příjem.

Dlouhodobý stres zvyšuje hladinu kortizolu a s tím je spojena celá řada nežádoucích projevů včetně poruch spánku, oslabení imunity či úbytku svalové hmoty. Formou stresu ale může být i drastické omezení příjmu kalorií. A pokud půjde o velmi restriktivní dietu, bude ovlivněn také menstruační cyklus žen.

Řada z vás má možná zkušenosti s nepravidelnou či vynechanou menstruací během diety. Nízkokalorická strava v kombinaci s vysilujícím tréninkem může snadno vést k nepravidelnostem či přímo k absenci menstruace. Jakmile hladina hormonu, který má za úkol nastartovat menstruační cyklus, příliš poklesne, problém je na světě. Jednotlivé pohlavní hormony na sebe svou funkcí navíc vzájemně navazují, takže prvotní problém následně spouští tzv. domino efekt.

Někteří odborníci se domnívají, že za vynecháním menstruace stojí také příliš nízká hladina leptinu, hormonu produkovaného tukovými buňkami. Pro zachování pravidelné menstruace je podle nich třeba, aby měla žena určitou hladinu leptinu, potažmo určité množství tukových buněk schopných ho produkovat v adekvátním množství. Jenže příliš nízké dávky sacharidů a drasticky omezený příjem kalorií hladinu leptinu snižují a narušují tak jeho schopnost regulovat reprodukční hormony.

Co to pro vyznavačky low-carb stravování znamená?

  • že není dobré nadměrně snižovat dávky sacharidů;
  • příjem sacharidů by neměl být příliš nízký po dlouhou dobu, díky provedené studii víme, že při 6 měsících na keto-dietě mělo asi 45 % žen problémy s nepravidelnou menstruací.

Možná si říkáte, že nějaká nepravidelnost či případné vynechání není zdraví ohrožující stav. To samozřejmě není a řadě žen to možná ani nepřijde jako velký problém. To ovšem platí jen do té chvíle, dokud nezačnou plánovat rodinu. Takové hormonální výkyvy zcela logicky ovlivňují plodnost.

V návaznosti na low-carb stravování ovšem nejsou ve hře jen pohlavní hormony, zmínit se musíme i o těch thyroidních, tzn. o hormonech štítné žlázy. Ty v těle plní mnoho velmi důležitých funkcí – včetně činnosti srdce, nervového systému, regulace tělesné teploty či váhy, určitý vliv nakonec mají i na již zmiňovaný menstruační cyklus. Přitom víme, že dieta postavená na výrazně sníženém příjmu sacharidů vede k poklesu hladiny thyroidních hormonů, což se v praxi projeví zvýšenou únavou, poruchami nálady a nabíráním na váze.

Jaké množství sacharidů je nutné pro udržení dobrého zdraví?

Na tuto otázku těžko dávat obecnou odpověď. Každý metabolismus má svoje specifika. Běžná jsou doporučení, aby 45-65 % kalorického příjmu tvořily sacharidy. Řadě žen, ale vyhovují spíše nižší dávky a bez jakýchkoliv zdravotních problémů se dlouhodobě drží na 50-55 %.

Low-carb dieta by tedy měla být spíše krátkodobým řešením boje s nadváhou, nikoliv stálým způsobem stravování. A o jejím přerušení by rozhodně měly popřemýšlet ženy, které:

  • jsou aktivní sportovkyně a po tréninku mají problémy s regenerací;
  • momentálně nehubnou, ačkoliv dávky sacharidů nezvýšily, tím spíš pokud jejich váha naopak i roste;
  • přestaly menstruovat nebo je jejich menstruace výrazně nepravidelná;
  • mají problémy s nedostatečnou činností štítné žlázy, zejména když nedostatečně reagují na medikaci.

Aby to nevypadalo, že low-carb strava je zdraví škodlivá ve všech směrech, musíme se zmínit také o lidech, kterým takové stravování jednoznačně prospívá, jde o:

  • neaktivní lidi bojující s nadváhou či obezitou;
  • pacienty s epilepsií a některými neurodegenerativními chorobami (Alzheimerova či Parkinsonova choroba);
  • ženy trpící přemnožením kvasinek, syndromem polycystických ovárií či endometriózou.

Pro pořádek si také ještě musíme definovat, co je vlastně low-carb strava. Jde o dietu, v rámci níž se denní dávka sacharidů pohybuje mezi 15-20 gramy.

Na nízkosacharidovou dietu je rozhodně možné nahlížet jako na efektivní způsob boje s nadváhou či obezitou, vyžaduje ale, abyste se řídili signály svého těla a vaší prioritou bylo zdraví, nikoliv shozené kilogramy.

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5372867/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7053439/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17851226/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22004525/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11167929/