Nejprve si představíme oba protagonisty:

LEPTIN

Říká se mu také hormon nasycení, je to právě on, kdo předává do mozku zprávu, že jste toho snědli dost. Dochází tedy k potlačení chuti k jídlu.

Leptin produkují tukové buňky, za normálních podmínek by to tedy mělo být tak, že pokud máte nadbytek uloženého tuku a leptinu se vylučuje více, neměli byste mít takovou chuť k jídlu, aby tělo čerpalo i z rezerv.

Obézní lidé ovšem často trpí tzv. leptinovou rezistencí, tzn. že příslušné signály nejsou adekvátně přenášeny a vy se tím pádem přejídáte, protože z mozku nepřijde ono potřebně: „Stop, už nejez!“. Příčin leptinové rezistence může být celá řada, včetně genetických mutací. A současně se jedná o jeden z častých důvodů, proč řada diet z dlouhodobého hlediska selhává. Leptinovou rezistenci můžete výrazně zlepšit, pokud budete konzumovat dostatek zdravých tuků a vynecháte ze stravy přidané cukry.

GHRELIN

Zcela opačné účinky má hormon ghrelin, který do mozku vysílá zprávu o tom, že máte hlad, žaludek je prázdný a uvítal by nějaké jídlo. Jeho produkce probíhá přímo v žaludku, a to za předpokladu, že je žaludek prázdný. Následně se dostává do krve a putuje do mozku předat svůj vzkaz.

Ghrelin tedy zvyšuje chuť k jídlu a jeho hladina je nejvyšší bezprostředně před tím, než začnete jíst, nejnižší pak po jídle. U obézních lidí opět můžeme sledovat poruchy hladiny ghrelinu vedoucí k přejídání. Nejde ani tak o zvýšenou hladinu, jako spíš o to, že je jejich tělo vůči tomuto hormonu citlivější a nadměrně na něj reaguje.

Jak můžete jejich hladinu ovlivnit?

Především životním stylem. Základem je udržení optimální tělesné hmotnosti. Obvykle je to totiž tak, že obezita způsobí hormonální problémy, nikoliv že by hormonální problémy způsobily obezitu.

Pro optimální hladinu a fungování obou hormonů je důležité dbát na dostatečný a kvalitní spánek + pravidelnou fyzickou aktivitu.

Správné hladině ghrelinu mimo jiné přispívá, když budete jíst pravidelně a kontrolovat velikost porcí. Snažte se také navýšit příjem bílkovin. Strava s vyšším podílem proteinů totiž podporuje pocit nasycení a tlumí hlad. Děje se tak právě díky snížení hladiny ghrelinu.

Pozor na přísné diety drasticky omezující příjem kalorií, ty často vedou k navýšení hladiny ghrelinu, tzn. narůstá pocit hladu. Současně zpomalují metabolismus a snižují hladinu leptinu, tzn. máte problém dosáhnout pocitu nasycení.

Ve správně fungujícím organismu říká ghrelin, kdy se máte najíst, a leptin, kdy s jídlem skončit. Bohužel ne vždy pracují oba hormony v odpovídající rovnováze. Jejich funkci může narušit obezita, genetické dispozice, jiné zdravotní problémy, špatně nastavený jídelníček či nedostatek spánku.

Zdroje:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25232147/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4443295/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6179508/