Co s tím má spánek společného?

Potřeba spánku se u každého dospělého může lišit. Někdo bez svých poctivých 8 hodin spánku druhý den neudělá vůbec nic, někomu naopak může stačit 5 hodin a ráno vstane bez problémů. Obecně ale vědci doporučují 7 až 8 hodin kvalitního spánku denně. Kratší doba spánku než 7 hodin již může vést k růstu tělesné hmotnosti. V roce 2008 byla publikovaná velká analýza metabolismu, která potvrdila, že krátký spánek zvyšuje pravděpodobnost obezity u 89 % dětí a 55 % dospělých. A to už jsou docela vysoká čísla.

Špatný spánek a chutě

Dle mnohých studií dokonce můžeme mít zvýšené chutě na sladké při nedostatečném spánku. Na vině jsou v tomto případě hormony hladu – ghrelin a leptin. Hormon ghrelin předává našemu mozku zprávu, že máme hlad. Naopak leptin potlačuje pocit hladu a vydává signál, že jsme sytí. V případě, že máme nedostatek spánku, naše tělo produkuje více ghrelinu a méně leptinu. Tím pádem máme zvýšený pocit hladu a chuť k jídlu. Na nedostatek spánku reaguje ještě další hormon – kortizol, hormon stresu, díky kterému můžeme také snáze sáhnout po sladkém.

Únava a sebeovládání

Je vědecky dokázáno, že lidé, kteří spí v průměru pouze 4 hodiny denně, přijímají až o 559 kalorií více než lidé, kteří spí svých 8 hodin. Zvýšený kalorický příjem se rozhodně s redukcí váhy neslučuje. Naše tělo je po pouhých 4 hodinách spánku unavené, a proto je naše schopnost sebeovládání omezená. Po probdělé noci je mnohem snazší sáhnout po zmrzlině nebo hamburgeru. Díky celkové únavě je také složitější přinutit se k fyzické aktivitě, dojde tedy nejspíš na odkládání cvičení. Přitom naše tělo funguje právě naopak – pokud mu dopřejeme kvalitní spánek, bude mít větší chuť ke cvičení.

Jak si navodit kvalitní spánek

Jak tedy vlastně dosáhnout kvalitního spánku? Dodržujte pravidelný denní rytmus – vstávejte dřív a neponocujte. Večer se minimálně hodinu před usnutím vyhýbejte obrazovkám s modrým světlem, vypněte televize i počítače a otevřete spíše knihu, dopřejte si masáž, meditujte. Svůj spánek podpoříte vypitím teplého nápoje – zkuste například heřmánkový čaj. Usínejte v místnosti, kde je úplná tma, neměla by vás rušit žádná světla.

Na první pohled se může zdát, že stále zvládáme vše dobře i při menším spánkovém deficitu. Z dlouhodobého hlediska je ale jisté, že spánek podporuje především vyšší kalorický příjem právě proto, že naše unavené tělo i mysl se nedokážou sebeovládat a rozhodovat o tom, co jim dělá dobře. Dopřejte svému tělu, mysli i duši kvalitní spánek, abyste o něm dokázali vědomě rozhodovat.