Co je krabičková dieta?

Krabičková dieta nám může pomoci s hubnutím a udržet si štíhlou linii. Než ale začnete využívat dietní stravování, měli byste zvážit, zda by nebylo od věci poradit se se svým dietologem, který pro vás vybere tu nejpřínosnější variantu. Specialista vám pomůže správně určit vaši denní energetickou náročnost konkrétních složek s přihlédnutím k vašemu věku, pohlaví, fyzické aktivitě a druhu práce, který vykonáváte.

Jak tato dieta funguje?

Hlavní myšlenkou krabičkové diety je to, že budete jíst zdravé jídlo během celého dne, zároveň vám pomůže zhubnout a vy nemusíte vymýšlet recepty ani chodit nakupovat potraviny. V případě, že si rádi vaříte sami nebo si zkrátka jídlo chcete připravovat sami, můžete na krabičkovou dietu rezignovat.

Příklady typů krabičkových diet

Společnosti zabývající se výrobou krabičkových diet připravují různé druhy diet v závislosti na požadavcích klientů. Zde uvádíme některé příklady:

  • Standardní dieta (1000, 1250, 1500, 1750, 2000, 2500 kcal) – dieta založená na 5 jídlech denně, ve složení má pouze zdravá a vyvážená jídla.
  • Slim dieta (1000, 1200, 1500 kcal) – dieta založená na 5 jídlech denně, zaměřená na lidi, kteří chtějí zhubnout, sestává pouze z nízkokalorických jídel.
  • Sportovní dieta (2500, 3000, 4000 kcal) – dieta založena na 5 jídlech denně, určená pro sportovce a osoby se zvýšenou fyzickou aktivitou.
  • Vege dieta (1000, 1250, 1500, 1750, 2000, 2500 kcal) – dieta založena na 5 jídlech denně, určena pro lidi, kteří ze svého jídelníčku zcela vyloučili maso, ryby a mořské plody.
  • Bezlepková dieta (1000, 1250, 1500, 1750, 2000, 2500 kcal) – dieta založena na 5 jídlech denně, pro lidi, kteří lepek nekonzumují, nebo jej nesnášejí.
  • Bezlaktózová dieta (1000, 1200, 1500, 2000, 2500 kcal) – pro ty, kteří nejsou schopni trávit mléčný cukr.

Krabičková dieta – výhody a nevýhody

Výhody:

Využíváme-li krabičkovou dietu, můžeme čerpat řadu výhod, které nabízejí. V první řadě je to velmi pohodlná forma výživy, která nám ulehčí a ušetří čas. Nemusíme nakupovat jídlo ani ho připravovat. Výhodou diety je také to, že je přizpůsobena našim potřebám a pokrmy jsou rozmanité a reagují na současné stravovací trendy.

Krabičková dieta má však i své nevýhody:

  • Prvním z nich jsou především vysoké náklady na stravování. Musíme se zkrátka připravit na to, že sáhneme hlouběji do peněženky.
  • Není zde možnost výměny, takže pokud dostaneme něco, co nám nechutná, musíme zatnout zuby a sníst to.
  • Nemáme opravdovou kontrolu nad kvalitou použitých surovin, nevíme, zda pocházejí z ekologického zemědělství a zda byly správně připravené.
  • Jídla krabičkových diet nejsou příliš velká, takže mezi jídly může dojít k tomu, že sklouzneme k nějaké nezdravé svačince.
  • Krabičková dieta nás také může začít časem nudit a jídla pro nás budou nevyhovující, protože se menu může opakovat.


Krabičkové diety nás nenaučí správně jíst ani vařit. Pokud tedy chcete zhubnout natrvalo, tak krabičkové diety vám ze začátku mohou pomoci, po čase byste se ale měli začít výrazněji věnovat své výživě sami, abyste nebyli závislí pouze na těchto společnostech a mohli si kvalitní a vyvážené jídlo připravit i doma – ze surovin, které vám chutnají a které si opravdu užijete.

Jak si vybrat správného dodavatele krabičkových diet?

Na trhu se objevuje stále více a více společností, které dodávají krabičkové diety. Řada z nich tyto služby poskytuje s náležitou péčí a odpovědností ve spolupráci s kvalifikovaným výživovým poradcem. Bohužel jsou ale i takové firmy, které přes skvělou nabídku prezentovanou na webových stránkách nesplňují očekávání zákazníků kvalitou ani živinami obsaženými v jednotlivých jídlech. Na co si dát při výběru firmy pozor, abyste byli spokojeni a měli jistotu, že vaše tělo přijímá dostatek kalorií a makroživin?

  • Pozorně čtěte nabídky různých krabičkových diet a následně je porovnejte s ostatními.
  • Před konečným rozhodnutím byste si určitě měli přečíst názory ostatních zákazníků, abyste si udělali představu o tom, jakou kvalitu služeb poskytují.
  • Nejlepším zdrojem, jak o firmě získat co nejvíce informací, je internet – stačí do vyhledávače zadat „krabičkové diety“ a název firmy a během chvilky najdete recenze i diskuze o dané firmě.
  • Určitě se blíže s firmou seznamte pomocí sociálních sítí, kde klienti také sdělují své subjektivní názory a přidávají fotografie daných jídel.
  • Často firmy nabízejí testovací den, kdy se vyplatí objednat si u více společností, a pak si vybrat tu společnost, kde vám jídlo nejvíce chutnalo.
  • Nezapomeňte si vždy před objednávkou přečíst i obchodní pravidla společnosti, abyste předešli nepříjemnostem.

Zdroj:
https://www.portneuf.org/meal-boxes-pros-and-cons
https://www.moneymanagement.org/blog/pros-and-cons-of-meal-kits
https://www.goodto.com/wellbeing/diets-exercise/the-lunch-box-diet-79621